Thursday, June 30, 2011

:: Pengantin Forever!!! ::



Love my Hubby so much!!!! we are the PENGANTIN FOREVER!!!!
doakan kami kekal sampai syurga!!!!!

kartun sempena anniversary yang ke 2bulan


Wednesday, June 29, 2011

:: Post-Wed Part 2 ::


citer post-wed part 1 ..sila klik sini


nak bercerita sikit tentang POST-WED kami oleh Aizat Amir

ternyata gambar2 yang di hasilkan sangat mengujakan....love it all!!!! sangat2 WORDLESS ok!! see it for yourself.....sila LIKE or KOMEN okkay....

Aizat webby : http://www.aizat.net/
Aizat FB : https://www.facebook.com/punisher4rush

dan...ini adalah my personal fav




and my Hubby's personal fav





a BIG KUDOS to AIZAT!! we LOVE IT!!!!!!


so guys & gals...enjoy the pic and doakan kami kekal pai syurga...Selamat menyambut Isra' Mikraj & for my Kaseh, happy 2nd month anniversary!

Monday, June 27, 2011

:: HornyMoon!! ::


Back from our HornyMoon trip - Pangkor!
masih malas nak buat kerja
masih terasa hati di pangkor tertinggal di teluk Dalam! hahahhaa
masih rasa tak leh blah bangun sorang diri lepas hampir seminggu bangun tidur berteman....
masih malas nak update blog...!
rasa macam nak tido..malas nak kije....
perut meragam2
hurmm.....tu je la...bai! :P

Sunday, June 26, 2011

:: 1Malaysia Wedding Fiesta!!! ::

my FELLOWSHIP of B2B ..jangan lepaskan peluang ini!! coming

to u this JULY 2011 (1-3 July 2011) - PWTC!



for more info..

Please CLICK HERE for FB link

and here for the OFFICIAL WEBSITE

or their BLOG


CandidSyndrome will be the OFFICIAL PhotoG for the event!!!!

ape tunggu lagik??!! mari serbu PWTC!!!!

(nak serbu jugak walaupun dah kawen!!!)


mana la tau ada rejeki menang prize!

Saturday, June 25, 2011

:: Review : Bantal busuk kami ::

masa nak kawen tu hari dok pikir pikir nak tempah t-shirt couple ke tak...nak tempah ke tak....tup tup masa berlalu pantas sekali....n ai pun pikir semua org asyik tempat t-shirt je..tapi ai nak buat kelainan...instead of tempah t-shirt...ai nak tempah BANTAL BUSUK la!!!!



maka terciptalah benda di bawah nih......DESIGN by ME...printed and finishing by BANTAL BUSUK


comel tak???

Bantal Busuk Kami
Mr Kitty & Mrs Kitty
Since April 2011 Until FOREVER!

Friday, June 24, 2011

:: jom Jumaat!! ::

hari ini hari jumaat....ai berada di sini ..




mahu menikmati ini ....sebentar lagi





yong tau fu tepen



mee udang kuale sepetang


black mountain yg femes giler kat KL tak de ni haaaa.....

dan ternyata...taiping itu indah....~

bila dia ada bersama diri ini...

Thursday, June 23, 2011

:: Bai Bai KL!!!! ::

'balik sini bawak baju je..tak bawak baju pon tak pe..kat sana kan leh beli'

itu adalah statment my hubby..hari selasa lepas.
this is autopost ye kawan kawan..maybe at this time ai dah pun bertolak pulang ke taiping..tomorrow nak pegi pangkor with my hubby for our honeymoon (lagi!) .....dia yg uruskan segala-galanya. ai just packing barang n bawak baju je..selebehnya semua dia ckp dia yg uruskan. so..ikoot je la kan?

pegi tak jauh pun...dalam malaysia je...hihihihii~

so be seeing u guys next monday i guess......so enjoy la autopost..if sempat tulis ai tulis la yg mana patut ye...chow!!!!!!

ce teka kat mana??? hehehehehehe









Wednesday, June 22, 2011

:: Wordless Wednesday - Cinta Muka Buku ::

Kita berkenalan hanya dalam laman muka buku
Kau hantar petanda suruh aku terima kamu
ooh.. Hati ku rasa sesuatu..
Dan pabila kau kata kau mahu jumpa aku
Ku gelisah berdebar hati rasa tak menentu
oohh.. Kenakah rasa itu..
Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita cari peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa
Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata kerja
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta
Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja

dan




Tuesday, June 21, 2011

:: Toink Toink Tuesday --> Jammed! ::

Jammed memikirkan coding yang tak menjadi....so malas nak update blog n sum more...ai memang sedang MALAS!!!!!

Ngantuk!

Bai!

Monday, June 20, 2011

:: Suprise!!! ::

ini adalah gambarajah my SUPRISE to my hubby masa b'day dia beberapa hari yang lepas..he was so suprise  dan asyik la bercerita pasal suprise ni berulang kali...maksudnya dia sangat happy la tuh...







dia sampai ke kat KL malam sabtu lepas....ai p jemput dia kat Pudu. Jalan Jem. Kul 12 pai umh padahal Puduraya ngan umh dalam 10 minit je. so sampai je rumah...dia masuk bilik...letak beg dia..tanggalkan jam nak letak atas meja makeup...tup tup dia nampak sampul warna biru...hubby ai punya jujur..keluar bilik n p kat ai n tanya 'honey....kad apa yang dalam sampul warna biru tuh?'
terkebil-kebil ai pandang dia...dia tak baca ke jadik blur or jadik buta huruf tetibe..skit punya besar ai tulis 'FOR THE BEST HUBBY IN THE WORLD!!'
ai pandang dia lagik..'adeyhhh sayangku.....dah tentu tentu suami honey sorang je....d punya lah tuh...' ai garu2 kepala...spoiled betul!! hahahahah
terus dia p masuk bilik..keluar bersamasama kad n paper bag TEDDY TALES...
dia bukak sampul...sengih-sengih baca isi kad. tarik ai duduk sebelah dia...sebab ai dok berdiri depan dia perhatikan dia baca kad tu 'buat ape berdiri kat situ...?'
'jadik juriiiiii' jawap ai selamba.

dia pun terus je bukak hadiah yang tak sempat nak balut tuh. dia bukak terus dia sengih-sengih lagik...hehehehehe..tahun ni pagi dia snow globe je..tapi kat dalam snow globe tu ada hello kitty&dear daniel...sweet tak?! hehehehhehe...

ai pun segera la ke dapur.another suprise coming up!! - konon!!
ai bawak keluar my super moist chocolate cake yang ai kelam kabut buat balik dari kenduri kawen member ai tadik. dia sangat sukakan kek coklat. dan itulah 1st time ai buat kek coklat untuk dia!!!

well....untuk membuktikan yang kek ai buat tu sangat SEDAP....separuh KEK habis kat dia sorang sahaje! bangga sekejap nih!!

maaf la gambar kek tak sempat nak snapp...sebab sekelip mata je habis.....

ok...tu je...setakat ni..nanti sambung kemudian citer hujung minggu ai yang full sangat2...till then...bai!

Sunday, June 19, 2011

:: Akar Siti Fatimah ::

kepada sesapa yang tak pernah tgk rupa AKAR SITI FATIMAH ...ni ai tunjukkan....

**my mom bagitau...org yg nak bersalin leh minum air rendaman akar siti fatimah nih, tapi org yg bersalin tu yg kene buat air tu sendiri means rendam sendiri la..mengikut citer my mom, kalau kata 'bunga'nya kembang elok..senang la bersalin..kalau kuncup mcm rupa asal sebelom rendam..susahla bersalinnya...Wallahu'alam....



khasiat akar siti fatimah ....insyaAllah bagi senang nak bersalin. Wallahu'alam...

FYI, akar siti fatimah ini hanya boleh di dapati di Makkah or Madinah

ni antara benda MAGIC untuk mom-to-be yg Allah ciptakan selain BUAH ZURIAT!





Saturday, June 18, 2011

:: Happy B'day D!! ::

Friday, June 17, 2011

:: Kaki Kita ::


Love the picture...edited by me!!! hahahahhaa..lawak je kan?
ingat lagik mak ai penah cakap cakap kat ai...
"Dia ni kawen nanti tak yah pakai photographer....dia amik gambar sendiri je...."

perli baikkkk punya kan?!!!!

pejam celik pejam celik dah dekat dua bulan dah....sekejap je
orang dah start tanya soalan-soalan RARE

"dah ada ke?"
"Bila?"
"dah test?"
"dah lekat"
"Tembak kene tak?"
"bila nak ada anak?"

kenapa la derang tak cakap cenggini..
"Aku nak kasik duit nih..aku tau ko banyak habis masa kenduri hari tu..nak tak?"

Rezeki Allah belum nak tiupkan...sabar la kengkawan...nanti dah ade, teman kabokan la ye..hormon teman dua tiga menjak ni bukan la LAZAT bebeno..yang jadik mangsa...Incik Pinky teman ..kesian ke dia...haissshhhhh asyik kene bebellll je...

sorry la kawan kawan gambo tak de kene mengene ngan citer...cume nak tayang je skit2 gambo teman masa kawen tu hari...lebeh2 kene pegi temannya fesbuk la ye..

tu je la citer hari jemaat teman ni haaa....nak sambung bagi perabih teh o ais pagi tadik....babai!



actually tak sabar nak tunggu my hubby dapat suprise chocolate bouquet!! hehehehehehhe.....trimas www.bloom.com.my and my plastic money...

:: Pak Cik Kaya! ::

Berapa puluh ribu korang habis untuk hari BAHAGIA korang?


itu sahaja entry untuk hari ini..Sekian!


Thursday, June 16, 2011

:: Weekend Hubby & Weekend Wifey ::

Perkahwinan Jarak Jauh......hurm.....ape pendapat korang pasal hal ni?

Ai adalah seorang mangsa KEADAAN. Di mana suami ai bekerja di Taiping, Perak (tempat asalnya) dan ai pula bekerja di Bangsar (anak jati KL la katakan).

Satu ketika dulu, mungkin keadaan ini adalah seperti satu BAD LUCK bagi mana mana pasangan. Ye la..hidup berjauhan.sape tau apa akan jadik bukan? Tapi rasanya sekarang benda ni dah tak de maknanya lagik. Banyak pasangan sekarang pun tinggal berjauhan. Maka wujudlah istilah KEKASIH SEPARUH MASA...ehhh salah!! itu SKANDEL!!! hahahhahaha WEEKEND HUBBY & WEEKEND WIFEY!

Mama mertuaku & Papa mertuaku juga menjawat jawatan ini mungkin lebeh extreme. Monthly Hubby & Monthly Wifey rasanya. Jarang sekali nampak PAPA kat umah!!!!

Ok...berbalik pada ai.
Kami? Kami bercinta tak lama..sekejap sahaja tak sampai setahun pun terus bernikah. Masa mula2 di alam fana cintamu dulu pun jumpa sekali sekala...kadang kadang 2-3 bulan tak jumpa. Sekarang sejak2 bernikah ni, tiap tiap minggu jumpa itu pun sebab masing masing ada urusan dengan keluarga. Tak dia ikoot ai pegi kenduri kendara, ai lak ikoot dia pegi kenduri kendara.

Cuma minggu ni agak ISU skit. Minggu ni b'day sang hubby, tapi dia cakap dia busy tak leh nak balik. Ai pun actually tak leh nak balik sana cos hari Ahad ada ShowOff pulak - HAIH!!!! dalam dilema jadinya! Cari duit bukan senang....bila ada peluang datang kene amik jugak, tambah tambah lagik tengah2 bulan macam ni...leh mati akal wooo!!!

sorry larik topik lak!! hahahhhaaha
So far? ai leh handle PJJ nih. Mungkin sebab dah terbiasa. Tapi sejak dekat dua bulan nih, kadang2 angin kuskus tu datang jugak!!! Jelous tengok orang berLAKI harihari...ai?? T_T <<---- muka budak cenggeng!!!

Kadangkadang luahkan jugak perasaan kat HUBBY..nangis tak yah cakap la. Muka ai je LEGEND!! Tapi hati...ada taman tasik ok!!! Hubby siap update status kat FB "My wife is a Gangster" tapi hati..berkicauan burung berterbangan. Hubby kata "honey ni..panjat pagar pakai kain pun selambe je kan?" tapi hati ni....ibarat tisu di rendam dalam air semalaman!! HANCUSSSSS & JIWANG!

Depan hubby..leh control MACHO..hubby kuar je simpang umah nak naik hiway DUKE! Terus call meraung2 dalam phone!!! Siapa tak sayang laki weyyyyy........!!!!!!!!

Tapi bak kata bini Ejad, Cikgu Yanie - PJJ ni ada manisnya!
Di sokong dengan angguk2 geleng2 Cikgu Inggeris, Puan Reefa.

Manis tu tak yah la citer, sekala sekala jumpa. Dalam rumah depan mak ayah pun berkepit je! Lalalalalalalalalaaaaaa~

Yang tak besh, tido malam sorang la.

hurmmmmm..itu kisah PJJ ai. Pengalaman peribadi ai. Anda pula bagaimana?

Marilah kita samasama mengaminkan doa ini:

Ya Allah, Engkau berkatilah hubungan kami, suami isteri.
Engkau suburkanlah perasaan kasih sayang di dalam hati kami,
Engkau restuilah cinta kami, mekarkanlah ia..supaya kami sentiasa berkasih sayang seperi Muhammad dan Khadijah.

Ya Allah,
dekatkanlah hati kami, satukanlah kami sehingga syurga nanti.
Murahkanlah rezeki kami, kurniakan kami anak-anak yang soleh dan solehah.

Amin...


disclaimer doa : Ya Allah, bukanlah peluang pekerjaan bagi suamiku di Kuala Lumpur, Malaysia ini. Amin




Wednesday, June 15, 2011

:: SHOES GIVEAWAY CONTEST by AMY ABSOLUTELYGORGEOUS ::

>>>> untuk ENTRY LATEST sila scroll DOWN <<<<<

first of all ai nak say TRIMAS to Cik Dba sebab buat entry ni n ai terbaca n ai rasa nak join...ngeeeeee~

dari sini [link]


Syarat2 penyertaan:


1. Ceritakan kepada kami kasut impian anda di blog ataupun di facebook.

- Anda boleh melakar(sketch) sendiri kasut impian anda.

- Anda boleh mencari kasut impian anda dengan cara men'google'.


2. Ceritakan mengapa anda memilih kasut impian tersebut? 


3. Anda perlu link blog Absolutelygorgeous By Amy(http://absolutelygorgeousbyamy.blogspot.com/) di blog anda. 

(jika tiada blog, anda boleh membuat Notes di Facebook)


4. Anda perlu menjadi sebahagian daripada kami iaitu perlulah LIKE di Absolutelygorgeous By Amy fan page. 

4. Email kepada kami link entri atau Notes tersebut ke absolutelygorgeousbyamy@gmail.com


Syarat-syarat penyertaan :

1. Terbuka kepada semua warganegara Malaysia. 
2. Penyertaan bermula pada 14 Mei 2011 sehingga 15 Jun 2011.
3. Keputusan akan diumumkan melalui Facebook, dan juga email.





Let the STORY begin!!

Actually uolls leh refer psal KASUT IMPIAN ai kat ENTRY ai yang terdahulu di sini.....


kalao malas..meh ai citer skit....

rupa kasut itu adalah seperti ini..SEBIJIK SEPERTI INI...TIADA kurang kureng langsung!!


"i wish for THIS SHOE......................................
sakit kaki pon lantak la..kalao dapat pakai for my wedding..i'll be the most happiest BRIDE in this WORLD!" >> yupppp ini qoute dari entry yg terdahulu tu la....

tapi kalau dapat skang pun tak de hal la..sakit kaki ke hape ke tak kisah la...asalkan kasut ini ada HELLO KITTY!!! i will be the most HAPPIEST exB2B in the WORLDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD!!!!!!

and
walaupun majlis perkahwinan hello kitty ai dah berlalu...kasut ini tetap dalam anganku..ewahhhh~(sebab dah suke..selagi tak dapat.....selagi tu la ngidam....dapat tgk gambar....telan air liur pun tak mencukupi tau)

why lagik ai ske akan kasut ini?? cos...i'm addicted to HELLO KITTY?!!
tak pecaya??

see my blog
see my car
see my room
see my office
see my ehem ehemmmm
see see seee.....i'm a HELLO KITTY freak!

see my WEDDING!!! semua pun HELLO KITTY pun!!!!

sebab lain?
tak de....melainkan sebab sebab 

1. i'm a HELLO KITTY freak-a-zoid
2. i'm a HELLO KITTY fan
3. i'm a HELLO KITTY addict
4. i LOVE SHOESSSSSSSSSSSSSSSSSS
5. i LOVE HELLO KITTYshoessssssssssssssss
6. tak de orang yg hadiahkan ai kasut hello kitty - yet!
7. ai memang nak sangat kasut tu...anggapla ai seorang ibu yang mengandung yang 

MENGIDAMKAN KASUT TINGGI HELLO KITTY!

8. ai adalah memang nak kasut hello kitty tu sekali lagi dan banyak2 kali kemudiannyer...
9. FYI..my shoe size is 6 (vincci size) ..hahahhahaha (dabel meaning nih!!)

dan sebab yang ke INFINITY kali adalah...ai LIKE the HELLO KITTY heels and i really really craving/mengidam/mahukan kasut berkenaan!!

KASUT ITU SANGAT LAZAT DI MATAKU!!!!!


Sekian....trimasssssskasuttt!


p palang s : jangan cube halang keinginan ai ini sebab memang dah tak leh buat ape dan tak leh di kawal lagik...ai memang nak KASUT tinggi HELLO KITTY tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!! ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

:: Werdless Wed --> Review Review Review::

Macam ada benda je lagik yang belom di reviewkan (secara personally...bukan secara rawak/tambang)..amende ek???


~review bunga tangan
~review cake
~review guest book
~review kasut
~review kereta

nak kene buat review ke??





mood :
Malas
Malas
Malas
Mood swing
Malas lagi
nak makan je
dahaga je
kuat merajuk
asyik nak p shishi


lebeh suka tido dan membazir masa!

Tuesday, June 14, 2011

:: Tanda Tanda Awal Kehamilan ::

oh..sejak dua menjak ai..badan kadang2 rasa tak besh....rasa nak muntah tu pun ada lah jugak....dari segi nafsu nak makan....membuak2 macam berpuluh2 hari tak makan..semalam je depan hubby...belasah TIGA PINNGAN NASI!!! Hubby sendiri tercengang tengok bini dia ni makan macam anaconda......preggy?? hurmm..not sure yet..kene tunggu this week.....senyummmmmmm
Dibawah terdapat beberapa tanda awal kehamilan. Anda mungkin mengalami sebahagian daripadanya atau tiada langsung!

1. Rasa lapar yang berpanjangan

Juga terjadi pada orang yang tidak hamil tetapi lebih kerap terjadi pada awal kehamilan. Jangan bergantung sepenuhnya kepada tanda ini tetapi sekiranya ia berlaku disamping tanda-tanda kehamilan yang lain, bersiap-sedialah untuk membilang hari anda.

2. Perubahan pada warna di sekliling payudara

Sekiranya kulit disekitar puting anda menjadi kehitaman, kemungkinan anda sudah pun beberapa minggu mengandung. Walaubagaimanpun, ia juga terjadi disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon tidak berkaitan dengan kehamilan atau disebabkan kandungan yang terdahulu.

3. Kerap membuang air kecil

Sekiranya janin sudah mula terbentuk dan rahim yang semakin membesar mula menekan pundi kencing anda, anda akan mersa kerap untuk buang air.

4. Merasa tidak bermaya

Rasa seperti tiada tenaga sepanjang masa? Hormon yang dikeluarkan di masa awal kehamilan boleh membuatkan anda berasa letih dengan cepat. Rasa letih dan tidak bermaya adalah sesuatu yang kerap terjadi di awal kehamilan.

5. Sakit dan tegang pada buah dada

Sekiranya anda mengandung, buah dada anda akan menjadi semakin sakit pada sentuhan, agak serupa dengan ketidakselesaan yang terjadi pada buah dada anda sebelum haid. Apabila badan sudah menjadi biasa dengan kejadian hormon ini, kesakitan akibat ketegangan akan menjadi semakin berkurangan.

6. Pendarahan implantasi dan senak pada ari-ari

Lebih kurang 8 hari selepas ovulasi, anda mungkin akan mengalami sedkit pendarahan dari faraj dan senak pada ari-ari akibat dari implantasi. Anda juga mungkin mengalami keadaan yang sama semasa pada sekitar masa anda sepatutnya datang haid hari pertama.

7. Rasa loya dan muntah

Sekiranya anda bernasib baik, morning sickness ini tidak akan menyerang, kecuali selepas beberapa minggu hamil. Tetapi segelintir wanita akan mula merasa mual dan rasa luar biasa pada lidah walaupun cuma selepas beberapa hari mengandng.

8. Suhu asas badan tinggi berpanjangan

Sekiranya anda memang sedang membuat pemerhatian dengan mengambil suhu badan asas anda setiap pagi, anda akan mendapati paras susu badan secara konsisten melebihi paras asas sejak dari hari pertama ia naik.

9. Missed period

Sekiranya haid anda teratur sebelumnya dan sekarang ia sudah lewat beberapa hari. Inilah masanya untuk anda menjalani ujian air kencing untuk kehamilan.
Dan akhirnya..

10. Ujian air kencing yang positif

Sekiranya anda sudah beberapa hari ketinggalan haid dan terdapat 2 jaluran pada ujian air kencing, kemungkinan besar anda sudah mengandung. Jumpalah doktor untuk kepastian dan...
Tambahan :

Sembelit

Sembelit terjadi akibat peningkatan hormon progesterone. Hormon ini selain mengendurkan otot-otot rahim, juga berdampak pada mengendurnya otot dinding usus sehingga menyebabkan sembelit atau susah buang air besar. Namun keuntungan dari keadaan ini adalah memungkinkan peyerapan nutrisi yang lebih baik saat hamil.




selain dari itu anda juga mungkin terkene beberapa jenis penyakit...tima time ni la penyakit nak keluar bagai kan?
seperti semalam ai terkene selsema yang teruk!!! sangat teruk sampai senak2 perut nih!! hadeyhh......tapi ramai yang nasihat kan jangan amik ubat standed macam sebelom ni ...manalah tau betul2 ada isi...kang tak pasal pasal je...so ai pun minum la air oren banyak2..jus oren ye kawan kawan.....huhuhuhuh

ni pula senarai penyakit2 kecil yang kemungkinan menyerang..



Menangani sakit-sakit kecil semasa hamil

Sebelum mengandung, masalah sakit dan demam kecil memang senang untuk diatasi kerana ubat-ubatan senang diperolehi dimana-mana. Kalau sakit kepala makan saja ubat tahan sakit, kalau demam telan sahaja ubat demam. Tetapi apabila anda hamil, segalanya berubah!
Sekiranya anda boleh, elakkan semua ubat-ubatan semasa awal mengandung iaitu pada 3 bulan pertama kerana pada masa itu bayi membentuk dengan kadar yang sangat cepat. Lebih bagus sekiranya anda tidak mengambil sebarang ubat sepanjang tempoh kehamilan awal ini.
Kebanyakkan wanita yang takut memakan ubat yang dipreskripsikan doktor mungkin beralih kepada ubat-ubatan traditional kerana menyangka ubat ini selamat tetapi ada juga ubat traditional dan herba semulajadi yang boleh mendatang kemudaratan kerpada pesakit. Ramai wanita menyangka yang ia bukan sejenis ubat dan membuat keputusan untuk tidak memberitahu doktor.

Sakit kepala

Ibu hamil tidak disarankan mengambil ubat seperti aspirin atau ubatan yang terdiri dari kumpulan NSAIDs. Panadol walaubagaimanapun adalah selamat. Sakit kepala yang biasa boleh dilegakan dengan mengurangkan tekanan dan dengan mengamalkan teknik relaksasi. Hindarkan dari makanan yang boleh menyebabkan sakit kepala seperti coklat dan minuman bercafin. Mereka yang menghadapi migrane mungkin perluu mendapat ubat yang lebih kuat dengan preskripsi doktor.

Sakit urat dan lenguh-lenguh

Selalunya akan hilang dengan sendiri. Anda boleh mengosok dan meletakkan kain atau menda suam ditempat yang sakit. Panadol juga boleh mengurangkan sakit. Sekiranya ia tidak juga berkurangan selepas beberapa hari, berjumpalah dengan doktor untuk pemeriksaan

Loya dan muntah

Doktor sebenarnya lebih suka untuk tidak memberikan sebarang preskripsi untuk loya, sebaliknya menyarankan memakan makanan dengan kadar sedidit tetapi lebih kerap. Hindarkan makanan pedas dan berkari.

Pedih ulu hati dan ketidakhadaman

Kebanyakan antacid adalah selamat untuk dimakan pada mana-mana peringakt bersalin. Jangan risau untuk mengambilnya. Kurang makanan berminyak, pedas dan minuman berkafin.

Demam selsema

Minum air secukupnya untuk rehidrasi, menyedut wap panas boleh menolong mengurangkan selsema dan hidung tersumbat. Sekiranya anda mengalami selsema yang teruk dan ia terjadi di awal megandung, spray hidung akan adalah selamat digunakan. Selepas semester pertama, antihistamine biasa adalah selamat digunakan.

Batuk-batuk

Ubat batuk selalunya selamat digunakan asalkan tidak mengandungi alcohol. Berbincanglah dengan doktor anda untuk recomendasi yang lebih baik bagi wanita hamil.

Monday, June 13, 2011

:: Baling Batu ::

ok..last week punya citer ni sebab hari tak de entry sebab hati ai sedeh la jugak cos semalam hubby balik Tepen kembali...*SIGH*!!!!

ok...citernyer?
Lepas dari balik melawat pintu puaka tu kami ke satu tempat berhampiran. kawasan yang mana terkumpulnya kenderaan-kenderaan yang 'cedera parah' akibat kecelakaan jalan raya. melihat dari keadaan kenderaan kenderaan berkenaan ..kami rasa 95% penumpang kehilangan nyawa! hurmm......



di situ jugaklah my BFF nampak "Kak Long Peah". Ingat tak ai ckp kat uolls ai kene baling batu?!

ok..cenggini kitaorang duduk bersantai dekat tepi kawasan parking dekat situ..



di sulami dengan angin sepoi sepoi bahasa yang membawa sekali haruman bunga tanjung...tetiba...'kelepek!!!' 'kelepek!!!!' dua kali rasa macam ada benda timpa kepala..pandang atas...ranting pokok tak de daun...kibas2 rambut dua tiga kali..kotkot ada bunga jatuh ke..daun jatuh ke atas kepala - TAK DE!!!

'kelepek!!!' sekali lagik....SAH!! memang batu!! buat dekkkk je....
BFF : sya...dok sana la ...
dia tunding satu port dekat ngan keta wira yang dah tak de rupa
ai : nak buak gapo?? dok sini la....
BFF : hurmm.....

ohh rupa2nya dia pun kene baling batu!!! hahaha patut la nak tukar port!

tu je citer nyer tak de ape ape pun..cuma our random snap menunjukkan tempat tu banyak ORB sahaja...tiada sebarang gambar 'asing' yang kami dapat.....kami akan melawat tempat tu sekali lagi nanti...tapi bila malam dah bebetul sunyi sepi...sekian!







p palang s : ai banyak lagik pengalaman lain...tak pe..nanti ai citer sedikit demi sedikit kat korang...hehehehehe....

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...