Saturday, December 29, 2018

Friday, December 28, 2018

:: Barang Sekolah Hello Kitty ::


Bila ai yang semangat nak back to school....konon beli 1 set untuk anak 1 set untuk diri sendiri....sudahnya bagi anak pencil box je.. HAHAHAHAHA






watermark

Monday, December 24, 2018

Thursday, December 20, 2018

:: Bandung Destinasi Percutian Must Go! ::


Assalamualaikum/Hi korang, korang nak tahu tak pasal Malindo Airlines?
Sesiapa yang suka terbang ke sana sini mesti kenal sangat dengan Airlines ni. 
Malindo Airlines adalah salah satu syarikat penerbangan terbang murah yang ada di Malaysia. Nama Malindo adalah gabungan nama antara Malaysia dan Indonesia hasil kerjasama dua negara ni.


Syarikat penerbangan ini beroperasi dari hub Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KUL), dengan hub skunder di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Sh, (SZB). Syarikat ini mula beroperasi pada tahun 2013. Malindo Airlines terbang ke kira-kira 30 destinasi termasuk 14 negeri di Malaysia, dua di Indonesia, satu di Nepal, dua di Thailand dan satu di Singapura. Malindo Airlines mempunyai 23 pesawat termasuk ATR 72-600, Boeing 737-800 dan Boeing 737-900ER dengan satu kabin (First Class) dan dua kabin (Business Class dan Economy Class).
Apa lagi korang tunggu?? Jom laa book tiket jalan-jalan rehatkan minda. Apa kata korang tengok-tengok tiket ke Bandung. Bandung adalah salah satu tempat yang sangat menarik bukan saja banyak tempat untuk membeli-belah malah Bandung juga menjaminkan destinasi yang mampu memukau perasaan korang sekeluarga apabila ke sana. Orang kata kalau pergi Bandung ni bawak beg kosong, bila balik beg tu automatik beranak pinak! Tak percaya? Pergilah Bandung. Udara di sekitar Bandung yang cukup menyegarkan kerana ia terletak di antara tiga buah gunung.

Korang yang sukakan kehijauan alam semulajadi, korang boleh try checkidout The Lodge Maribaya Lembang. Selain dari lokasinya yang dihamparkan pemandangan hijau menyejukkan mata, korang juga boleh menikmati makanan yang enak dari restoran-restoran yang ada di sana. Korang jangan risau pasal harga maknan-maknan di sana sangat berpatutan. Di The Lodge Maribaya Lembang ni jugak korang boleh juga bercamping. Kat sana ada service menyewa khemah dan tapak perkhemahan yang sempurna dengan unggun api.
Lagi satu tempat yang menarik di Bandung dan diminati oleh pelbagai lapisan masyarakat ialah Trans Studio Bandung. Korang boleh la bawak anak-anak, adik-adik dan seisi keluarga ke sini, confirm dorang seronok dan enjoy sangat. Taman tema ni adalah taman tema yang terbesar di Indonesia dan juga bertaraf antarabangsa tau. Kat taman tema ni ada 3 zon berbeza iaitu Zon Studio Central, Zon The Lost City dan Zon Magic Corner masing-masing mempunyi tarikan tersendiri. 



Tengok aje la peta kat bawah nih...kalau nak pergi pergilah sebaik sahaja pintu theme park ni di buka. Kalau lewat.....RUGI!



Kat sini jugak ada Yamaha Racing Coaster yang merupakan 1 daripada 3 roller coaster yang terdapat di dunia. Ada berani?? Taman tema ni macam taman tema Genting Highlands, selain ada taman permainan kat sini juga ada hotel, tempat membeli belah dan oulet yang menjual maknan. So kalau korang nak ke Trans Studio Bandung ni korang dah tak yah susah hati pasal penginapan dan tempat tinggal. Korang boleh enjoy dari pagi sampai la taman tema ni tutup.


Bagi yang tazabar nak membeli-belah tu korang jangan risau, ke Pasar Baru yuk! Pasar Baru ni sangat famous dalam kalangan rakyat Malaysia. Pasar ni wujud sejak tahun 1884 dan kat sini laaa orang Malaysia dok borong kain-kain murah. Selain boleh tengok banyak pilihan corak kain kat sini kita boleh tawar menawar sampai jadi. Heheh.. So sediakan uwangnya Pak!! Pasar ni ada 8 tingkat dan sangat luas jadi korang boleh bayangkan betapa banyak pilihan yang korang boleh dapat kat Pasar Baru ni.

Haaaaa tak cukup kat Pasar Baru, jom sambung kat Rumah Mode. Lain di Rumah Mode ni, ia adalah sebuah pusat membeli-belah pakaian berjenama dan mempunyai identiti tersendiri. Korang  juga bole tengok rekabentuk Rumah Mode mempunyai pengaruh tradisonal Jawa. Korang yang suka dengan decoration ala-ala Javanese tu boleh la ambik inspirasi untuk decorate rumah korang. Sambil menyelam minum air. 
Yang suka buat aktiviti sambil menikmati kehijauan alam tu apa kata korang try pegi Dago Dream Park. 

Kat sini korang boleh menikmati keindahan alam semulajadi sambil menikmati angan-angan yang indah. Antara aktiviti yang korang boleh buat kat sini adalah Karpet Terbang Aladin, Skybike, rumah anti-graviti, ATV, flying fox dan banyak lagi. Korang jangan lupa charge bateri camera korang tau nanti menyesal pulak.





Sebenarnya terlalu banyak tempat-tempat dan aktiviti yang menarik kat Bandung. Seminggu ke sana belom tentu korang akan rasa puas untuk melihat keindahan dan hijauan alam di samping membeli-belah kat Bandung.  Korang yang mana dah pernah ke Bandung mesti rindu nak pegi lagi kan? Jadi jangan tunggu lagi jom la terbang bersama Malindo!



watermark

:: Syahoney featured in Thinker Studio ::







Cerita penuh KLIK SINI

watermark

Wednesday, December 19, 2018

:: Pak Bara Road Trip - Memandu dari Kuala Lumpur ::




Assalamualaikum & Hai semua,
Kali ni ai menulis kembara Thailand lagi.
Lagi?
Ya....lagi. Thailand besar tak boleh habis round 1 hari.

Maaf terlebih dahulu ai minta sebelum saya teruskan penulisan ai ye.

Bila Hatyai dan Krabi terlalu sinonim/mainstream dengan orang Malaysia, tak dinafikan tiap kali cuti sekolah, public holiday, gaji....dekat Hatyai & Krabi dan macam KL dah. Hehehehe

So, kali ni buat yang tak pernah menjejak kaki ke Pak Bara, ai tulis sedikit cara ke Pak Bara dengan memandu.






Perjalanan kali ni kalau ikut kira-kira lebih kurang 600 kilometer sahaja. Tapi disebabkan dah berjanji dengan adik ipar ai nak bawa dia ke Hatyai, so ada add up sikit kat kilometer tu.

Macam biasa last minute plan ingatkan nak masuk Pak Bara terus dari Kuala Lumpur hari Jumaat dan kemudian bila nak balik ke KL semula baru nak singgah Hatyai. Tapi, bila tengok room availability masa balik tak ada, so tukar plan.

Dari Kuala Lumpur ---> Hatyai ----> Pak Bara

Macam biasa : ai, incik Pinky, Mimi & Bidadari dan kali ni di temani Acu menuju ke destinasi border pilihan ramai seawal 4 pagi. Singgah di Changloon macam biasa uruskan diri, insurans, isi minyak.

Disebabkan aliran trafik yang TERLAMPAU TINGGI melalui border Bukit Kayu Hitam, kami stuck kat sana lebih 2 jam. #gelengkepala

Nampak tak betapa sukanya rakyat Malaysia masuk Siam terutama ke Hatyai?
Ya................sangkaan ai benar belaka bila sampai kat Hatyai orang Malaysia saja. Ai siap cakap kat Acu, nanti kemudian nak bawak dia datang lagi bila bukan time cuti sekolah/gaji & public holiday.

Floating market je masa ai pergi petang tu dekat 40 bijik bas persiaran dari Malaysia....lalalalalala. Kesian dekat yang sampai lewat sikit dari kami, kebanyakkan makanan dah habis. Tu belum lagi kat area Lee Garden.

Lepas bawak Acu jalan-jalan dari tengahari sampai ke malam hari tu, esoknya memang kitaorang plan nak cabut dari Hatyai terus ke Pak Bara.

Alhamdulillah...Pak Bara aman. Hahahahahaha.
Perjalanan dari Hatyai menuju ke Pak Bara mengambil masa lebih kurang 2 jam. Sejauh 124 kilometer.

Dari Hatyai korang kena amik highway menuju  ke SATUN. Senang je, tapi tak sesenang kalau korang masuk ikut Wang Kelian, sebab kalau dari Wang Kelian jalan dia straight je menuju ke Pak Bara.





Jalan ke Pak Bara melalui Hatyai sangat selesa, cuma sila hati-hati dengan tanda jalan sebab memang banyak speed trap jangan sampai terkena.

Kalau korang ikut tanda jalan, insyaAllah korang tak sesat. Jalan ke Satun sama ngan jalan ke Phattalung cuma nanti sampai satu simpang trafik light, Satun ke kiri. Sila amik kiri.
Lepas tu terus je lagi pastikan ikut signboard Pak Bara Port/Koh Lipe. Pasti tak sesat.




AMARAN!!!!
Sila berhati ketika memandu, sebab ada beberapa intersection yang tak pakai lampu isyarat, jalan dalam kebun getah yang mana kereta atau motor leh main beduk jalan je.






























Pak Bara ni, tak de la besar mana. Kebanyakkan orang yang datang ke Pak Bara ni adalah sebagai transit sebelum ke pulau-pulau berhampiran terutama Koh Lipe yang punyalah cantik!

Pualu kat area tu semuanya cantiklah! Tapi Lipe la paling lawa skali kalau tak, tak de la dapat gelaran "Maldives" kat Thai tu kan?

Tiket pergi ke pulau-palu  ni korang boleh beli dekat Pak Bara Pier atau sila singgah di kedai Cikgu Joe Satu di CJS 406 dekat Satun. KLIK SINI

Antara pulau-pulau lain yang korang boleh pergi adalah :
Koh Bulone
Koh Sukon
Koh Li Di Lek
Koh Tarutao
Koh Phetra
Koh Lao Liang
Koh Libong
Koh Khai
Koh Andang
Koh Ra Wi



Ehhhh..dah macam agent pelancongan la pulak!
Hahhahahaha.

Kalau korang mabuk laut, ada je aktiviti darat yang korang boleh buat. Kat Pak Bara ni ada je tempat air terjun (Wan Sai Thong) atau gua-gua yang boleh korang explore. Nak ke tempat tu semua tak jauh mana pun dari pekan Pak Bara dalam 15-40 minit paling jauh kalau korang pergi jalan jah sikit dari Rawai Beach.




Dekat Pak Bara ni sebenarnya memang banyak hotel yang harga murah-murah start dari RM puluh-puluh je sampai la lebih kurang RM300 satu malam.

Antara yang menarik mata ai sepanjang ai kat Pak Bara adalah Langka Resort, SeeSea resort & Porn Aree Hotel. Semua yang ai list ni memang depan laut dan Porn Aree tu ada beach access ye. Bukak pintu bilik terus pasir pantai. Harga tak salah ai dalam RM70 semalam macam tu kalau bukan peak time la..hotel 1.5 bintang parking leh parking kat laman tapi macam terhad dalam 4-6 bijik kereta je.

Ai duduk kat Royal Hill sebab muslim friendly. Dan hotelnya sangat sangat sangat sangat sangat selesa dan menghadap pulau-pulau yang ada kat sekitar Pak Bara tu.









Makanan halal? Sangat senang dan mudah dapat kat mana-mana sahaja dan masjid memang banyak dan rata-rata semua Muslim.
Tapi..............kebanyakkan mereka kurang fasih berbahasa Melayu atau Inggeris. So, kalau korang extra mile boleh la cakap Siam dengan derang. Alhamdulillah, ai dah boleh cakap sikit-sikit dah asas bahasa Thai.



Korang boleh rujuk kat entry ai yang sebelum ni untuk beberapa asas pertuturan bahasa Thai.

Asas Nombor
Asas Pertuturan bahagian 1

Paling best spot kat Pak Bara ni kalau korang nak lepak adalah kat Pak Bara view point. Tu je la tempat paling happening dalam Pak Bara, petang-petang ada orang meniaga macam-macam tepi jalan. Dan hari paling happening adalah hari Ahad sebab hari tu la hari official night market derang..leh tahan besar jugak.





Selain dari tu boleh ai katakan Pak Bara ni memang sangat tenang kalau korang nak p lepak-lepak amik angin. Pulau sekeliling pun cantik. Tak jauh dari border Wang Kelian.

Nak shopping cenderahati korang boleh p Pak Bara Pier yang mana sangatla tak jauh dari Pak Bara Point. Kat sana adalah orang jual baju, keychain semua-semua yang biasanya pelancong suka beli.




Nanti tanya la macam nih :

Korang : Tao Rai kha/kap?
Penjual : lalalala bath
Korang : Lod noi dai mai kha/kap?
Penjual : mi dai..
Korang : Proad na kha (buat la muka comel2 skit..sambil merayu)
Penjual : Mi dai..

Korang tak leh buat apa la memang dia tak nak kurang rege la tu!
Hahahahaha....


Ok, seterusnya.
Waktu kami balik, kami lalu ikut Wang Kelian. Kalau kereta korang tak de minyak or minyak tinggal sikit atau korang memang jenis tak konfident nak jalan kalau tengok minyak tinggal 2-3 bar sila la isi minyak siap-siap di Pak Bara.



Dari Pak Bara ke Imegresen Wang Kelian mengambil masa 1 jam 10 minit, lebih kurang 70km. Haaa...tak jauh kan?
Memang tak jauh cuma jalan berkona-kona sikit la. Tapi....view cantik weyh!



Wang Kelian punya imegresen tak sesesak Dannok.
Sampai je kat border terus je drive kereta masuk lorong kaunter. Serahkan custom form kereta untuk return. Kemudian ke depan sikit untuk check kereta kot ada benda nak declare. Lepas tu p parking kereta kat luar pagar bertulis PERLIS.
P jalan kaki ke kaunter kat tepi pagar untuk pulangkan outbound document dan cop passport keluar.





SETTLE!
Welcome to Malaysia dan berhati-hati di jalan raya.
Selebihnya kalau korang tak reti nak balik KL macamana WAZE sudah.


So jumlah hangus trip kali ni :
Tol : RM115
Minyak : RM200 (KL-Pak Bara-KL)
Hotel : RM350 (Hatyai + Pak Bara)
Tuktuk Hatyai : RM50 (contact Pak Mail 095-7272131 - Tuk tuk dia besar. Kitaorang kalau p Hatyai mmg naik tuktuk dia je nak p memana)
Makan @ Hatyai : RM40
Makan @ Pak Bara : RM90 (kedai dekat sebelah PornAree Hotel..boleh tahan sedap), + makan kat Pak Bara View



Sekian.


watermark

Top Post