Wednesday, July 26, 2017

:: Saya Suka Hello Kitty ::




Memang suka....sangat suka.
Boleh la follow Instagram/Facebook saya : Syahoney Kitty Shoppe







watermark

Friday, July 21, 2017

:: Photobook Malaysia - Mega Sale! ::



Siapa yang tak suka simpan memori?
Korang percaya tak kalau ai bagitahu sekarang ni Photobook Malaysia tengah ada MEGA SALE!!!



Jangan lepaskan peluang nak grab promosi yang ada, terutama buat mereka yang telah atau bakal mendirikan rumah tangga.



Gila-gila diskaun tau harga photobook kat Photobook Malaysia ni. Ai berani cakap sebab ai sendiri pun dah beli dan tempah sebenarnya..hehehehe ai siap buat bisnes kad lagi tau!



Photobook Malaysia ni jugak adalah satu platform yang sangat user friendly. Korang tak de skill designing pun boleh buat photobook sendiri.



Meh ai nak bagitahu, Photobook Malaysia ni bukan takat provide service buat photobook tau. Korang boleh print gambar biasa 4r pun, korang leh print gambar atas mug, atas sarung bantal jugak. Takkan tak nak sebab semua tu sekarang ni ada diskaun tau! Sekali lagi PHOTOBOOK MALAYSIA bagi DISKAUN...DISKAUN..DISKAUN...hehehehehe



Jom kita tengok antara OFFER yang menarik by Photobook Malaysia.






Tak nak bebel panjang sebab tengah ecxited pilih gambar nak masukkan dalam photobook ai nanti nih.

So apa lagi jom ber photobook di Photobook Malaysia!












watermark

Thursday, July 20, 2017

:: WEBE - Murah & Berbaloi ::




WEBE is the trend for your internet-on-the-go life!
It is super BERBALOI!

Webe digital is one of Malaysia's first ‘unlimited’ mobile Internet and voice plans available featuring unlimited data, SMS and calls for a conditional price of just RM79! You can convert your OLD number to WEBE number = hassle FREE!

Not just that the price will go even LOWER if you register your family together with you...haaaaaa BERBALOI kan? Only WEBE have such offer tau.






With it's unlimited access to internet, you can use WEBE anywhere you go!




If you want WEBE just go to : WEBE website

and register now!! You may have a new phone too!!!!




So..what are you waiting for?
CLICK HERE to register.


watermark

Monday, July 17, 2017

:: Senarai Makanan yang Boleh Di Makan & Tidak Boleh Di Makan Semasa Berpantang ::


Jenis makanan yang TIDAK BOLEH dimakan oleh ibu berpantang :
  • Ikan kembung - gatal
  • Ikan cencaru - tajam
  • Ikan siakap - boleh menyebabkan bentan 
  • Ikan sardin - gatal
  • Semua makanan dalam tin - tinggi garam, angin dan bisa
  • Sayur kangkung - sejuk dan angin
  • Timun - sejuk
  • Terung - sejuk dan boleh menyebabkan bentan
  • Nenas - tajam dan boleh menyebabkan bentan
  • Kacang tanah - angin
  • Telur - gatal. Paling dielakkan oleh ibu bersalin czer kerana boleh menyebabkan luka czer menjadi gatal dan bernanah
  • Santan - sejuk dan angin
** pengalaman ai, ai tak boleh makan lobak putih - terus demam menggigil

Jenis makanan paling disyorkan buat ibu berpantang.

  • Ikan haruan 
  • Ikan selar
  • Ikan gelama
  • Ikan merah
  • Daging
  • Sayur sawi
  • Sayur carrot
  • Sayur brokoli
  • Buah oren manis
  • Kismis
  • Kurma
  • Madu
  • Habbatussauda'
  • Susu kambing
  • Halia
  • Bawang putih
  • Lada hitam
  • Ulam pegaga
  • Makanan bergoreng elakkan ya sampai pada minggu kedua berpantang baru boleh makanan makanan bergoreng, contoh ayam goreng, ikan goreng.
** pengalaman ai, ikan tenggiri sangat bagus untuk di makan dalam pantang


Jenis masakan paling disyorkan
  • Sup
  • Bakar
  • Rebus
Jenis minuman disyorkan

  • Jus oren 
  • Air milo panas
  • Teh dan kopi panas - boleh mula pada minggu kedua berpantang sebab angin
  • Air rebusan daun sireh dan manjakani dan campur gula batu
  • Air rebusan kunyit
** pengalaman ai, horlicks panas & hot choco sangat bagus untuk banyakkan susu badan
.

Thursday, July 13, 2017

:: Langit - Chemtrails ::

Sky stalking..cloud hunting. One of my hobbies.







Wednesday, July 12, 2017

:: Kena Sabotaj ::


Hahahahaha..begini ceritanya.




















watermark

Tuesday, July 11, 2017

:: Cerita Featured In - Astro P.M Live "Obsesi Isteriku" ::


Punya la lama tak bercerita apasal tak sempat pun tak tahu la, sibuk kerja tu tak yah cakap la. Meh kita re-cap balik sikit cerita ai di panggil oleh pihak Astro untuk rancangan P.M Live.

Ai dapat panggilan waktu tu dah agak malam jugak, ai dekat kampung lagi masa tu. Terus ai cakap dengan Incik Pinky boleh tak & dia nak tak join sekali sebab pihak Astro nak interview dia sekali. Dia mula-mula macam teragak-agak sebab dia kena masuk frame sama last-last dia kata bolehla.

Akhirnya lepas Subuh kitaorang pun bertolak dari Taiping, mujurlah rancangan P.M Live akalu A.M Live tak tahu lah.

Kebetulan rancangan tu on air kul 1100 macam tu dan mujur jugaklah pihak Astro tak suruh bawak kereta kalau tak masak jugak nak setup semua.

Sebaik sahaja kitaorang sampai, register kat guard house kitaorang di jemput Illan - producer rancangan P.M Live, dia brief semua apa yang patut dibuat dan kitaorang terus ke studio.

Macam ai dah biasa depan camera, jadi tak de la nak nervous sangat, Incik Pinky la pulak dok risau tak tau nak kata apa. Tapi....alih-alih bila live dia lak over!



Tajuk yang di bincangkan adalah "Obsesi Isteriku". Pengacara Akmal & Hana yang super sporting terutama Hana habis semua dia perasan apa ai pakai bawak semua - biasala perempuan. Hahahahaha






Dalam racangan tu  kitaorang di tanya bila mula kumpul minat, apa yang ada,berapa banyak dah belanja, semua berkaitan dengan hobi ai ni la.

Mujur sesi tak lama dalam 15 minit je sebab seterusnya slot untuk Heliza & team, kemudian Yassin.

Trimas kepada pihak Astro yang sudi cover cerita ai, trimas kepada Yati, Kak Ida yang recomend ai kat pihak Astro.

Jangan lupa follow Instagram : Syahoney Kitty Shoppe & FB Syahoney Kitty Shoppe ye.








p palang s : trimas to kawan-kawan yang tengok P.M Live secara live hari berkenaan tak lupa yang tgk ulangan di malam hari. Siapa ada softcopy rancangan ni ai nak ye...Tq!!
watermark

Monday, July 10, 2017

:: Resepi Agar-agar Buah Hello Kitty ::


Atas Permintaan anak buah dan anak-anak, ai terpaksa buat agar-agar nih.




Bahan-bahan :

1 kampit agar-agar tali
1.7 ml air
Buah campur 1 tin
Gula 1 cawan
Pewarna/Perisa untuk menambah seri

Cara :

1. Masak air sampai menggelegak
2. Masukkan agar-agar tali tadi ke dalam periuk dan kacau sampai hancur
3. Masukkan gula dan kacau
4. Masukkan pewarna/perisa sesuai dengan kehendak hati korang
5. Kalau nak best leh masukkan susu jugak. Jangan lupa kacau! ****** (optional)

Lepas masak, biarkan ia seketika tapi jangan sampai terlalu sejuk biar suam-suam je baru tuang dalam loyang. Macam ai, ai tuang dalam loyang seperti di bawah.





INGAT!!!!!
Buah korang kena masukkan bila adunan dalam loyang sejuk (bukan dah keras) sebab kalau masukkan buah masa panas-panas buah tu akan TENGGELAM!





Inilah hasilnya yg agak kurang berseni sebab ai suruh budak-budak ni hias sendiri agar-agar derang. Jadilah macam ni..


yang penting sedap di makan!
Hahahahahha



watermark

Friday, July 7, 2017

:: Bidadari kena Bisul!!! ::




Hai uolls,
Terus terang ai cakap seumur hidup ai ..ai sendiri tak pernah merasai apa tu bisul..mintak simpang la nak kena. Tapi tak sangka pulak anak ai si Bidadari tu pulak yang menjadi mangsa bisul.

Bermula dengan area cuping telinga yang kemerah-merahan waktu raya ke-4 di Sungai Petani,




 lama kelamaan tempat yang merah tu makin bengkak tak de la bawak pegi klinik sebab ingatkan kena gigit/ketit dengan nyamuk ke apa. Tapi bila kitaorang sampai KL yang bengkak tu mula nampak macam bernanah. Lekas-lekaslah ai bawak Bidadari pegi klinik.



Dah la bila sampai turn jumpa doktor si Bidadari ni leh pulak mengamuk dengan sepenuh jiwa raya meronta-ronta tak bagi chance langsung kat doktor nak tengok kondisi telinga dia. Doktor pun tengok la setakat yang di leh tengok dan doktor putuskan...BISUL!

Doktor arahkan ai pegi hospital untuk buat minor surgery sebab takut melarat dan sementara tu doktor bagi ubat demam, antibiotik dengan ubat sapu. Balik rumah ai sapukan aje cream yang doktor bagi tu. Tak lama lepas tu tiba-tiba yang nanah tadi tu PECAH!!! Keluar la macam 'nasi' tapi berlendir dengan darah tak lama lepas tu keluar pulak macam 'air' tak berenti-renti sampai ai kena gulung tisu dan selit kat dalam cuping telinga Bidadari.


Tengok tu bila nanah tu pecah berdarah kemudian keluar cecair kekuningan, mujur ai perasan sebab masa tu terlelap sekejap. Bila ai tengok dah jadi macam tu cepat-cepat serap pakai hujung tisu bagi kering.....

So kalau ikut hari, termasuk kelmarin bila kuping bisul tu gugur, dah seminggu la. Telinga masih belum recover sepenuhnya sebab masih ada kesan tapi dah tak de nanah. Moga Bidadari tak terkena lagi la bisul tu, kesian kat dia......






watermark

Thursday, July 6, 2017

:: Team Raya Hijau ::

Assalamualaikum...Hai semua.
Rasanya macam lama je blog ni bersawang tanpa apa-apa update sebab busy yang teramat.

Di kesempatan ini ai nak ucapkat Eid Mubarak untuk semua, maaf zahir batin ye.
Tahun ni ai beraya disebelah keluarga Incik Pinky kemain lagi cuti dari 22/6/2017 sampai la 3/7/2017 haaaaaaaaaaaaaaaa..tak pernah lagi seumur hidup amik cuti raya panjang macam tu.

Tahun ni jugak menyaksikan ai gigih siapkan baju raya sebab konon nak puaskan hati sendiri. HIJAU uolls bertatahkan gemerlapan lace dan Hello Kitty!!




Tu je la cerita sikit pasal raya nanti cerita lagi benda-benda lain kat sini. Mmmmmmmmmmmmuah!



watermark

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...