Tuesday, June 18, 2019

:: Pizza Durian ::



Kat Malaysia belum ada lagi Pizza Durian ni.
Tapi kalau kat Thailand memang ada. Kat The Pizza Company.
Kalau korang biasa masuk Thai dalam Central ada kedai nih.
Bayangkan kalau ada dalam Malaysia?




watermark

Monday, June 17, 2019

:: Hari Bapa 2019 ::







watermark

:: 7-eleven Thailand - Avengers Storage Box ::




Antara barang yang cepat habis kat 7-11 Thailand.
Macam biasa, scalper/orang yang beli dan resell balik memang bersungguh-sungguh menghabiskan stok untuk dijual semula.

Smart okay~

watermark

Friday, June 14, 2019

:: Hello Kitty Blind Box ::


Hello Kitty Blind Box....satu konsep korang beli figurine ni secara misteri.
Bila korang purchase dia akan bagi korang random box yang dalam nya kita sendiri tak tau design yang mana sehinggalah kita bukak kotaknya...

Lawa weyyyy...







watermark

Thursday, June 13, 2019

:: Schick Intuition Hello Kitty ::



Limited edition uolss!
Tapi macam biasa kat US sahaja.
Hopefully masuk la Malaysia















watermark

Wednesday, June 12, 2019

:: Eid Mubarak 2019 ::




Tu dia!!
Sikit punya lama tak update blog sebab ...ermmmmmmmmmmmm..lupa?
Hahahahahaha
amacam raya korang?
Beraya kat mana tahun ni?


Tu je la nak cakap pun..hehehe










watermark

Monday, May 13, 2019

:: Review Filem - Detective Pikachu ::

Assalamualaikum/Hi semua,
Okay rasanya lama tak review movie even dah tengok Avengers End Game 4 kali pun tak menulis sebab tak sampai hati.

So, hari ni ai nak cerita sikit pasal detective Pikachu.
Ai memang suka tengok pokemon-pokemon ni and even ai masih stick to Pokemon Go game tu..masih lagi aktif!

So, bila movie ni keluar ai dengan segera ajak anak-anak ai teman p tengok.
Ceritanya menarik dan sangat direct to the point aje tak susah sangat la nak guess apa yang berlaku dalam misteri Detective Pika nih.

Ceritanya adalah bertempat di satu region yang mana Pokemon ni benar2 wujud dan hidup aman dengan manusia. Setiap orang mesti ada teman Pokemon sendiri. Maka satu hari ni seorang detektif yang famous mati dalam satu kemalangan yang mana hanya Pokemon dia je yg selamat. Tapi tak logik la sepatutnya kalau tuan mati seharusnya pokemon partner dia mati jugak.

Haaa..ni antara misteri yang perlu dirungkai oleh anak mantan detektif tu. Yang buat cerita ni jadi best bila Pikachu (partner detektif yang mati) berkenalan dengan anak detektif tu. Boleh pulak dia faham ayat-ayat pikachu (pika-pika-pika).

Derang pun lastly terjebaklah dalam pengembaraan merungkai misteri kenapa bapak dia mati. Dah kebetulan terjumpa dengan Mewtwo yang power giler tu! Masa ni la jumpa professor yang create teknologi baru untuk manusia dan pokemon.

Selebihnya better korang pergi tengok yang best ai paling suka part Mr Mime menganjing Pikachu dengan anak detektif tu. Hahahahaha~ Mr Mime! (antara my fav pokemon..ai tak minat sangat pikachu)

So....dari 5 bintang?
Ai bagi 3.8. Ada elemen kelakar, sedih yang buat Mimi menangis. Tapi epik battle? Hmmm.....tak de.
Kalau dia buat sepanjang pengembaraan ada battle...perghhhhhhhhhhhhh mesti best!





watermark

Tuesday, May 7, 2019

:: Misteri - Hotel Berhantu Kuala Terengganu ::


Lama tak cerita benda misteri-misteri dalam blog nih. Ada je ceritanya tapi malas nak menaipnya. Hahahahaha

Oklah disebabkan benda ni tka la perap lama sangat sebab baru je jadi Sabtu hari tu, so...ai cerita la ye.

Ai dengan Incik Pinky dan anak-anak ke KT hujung minggu lepas, nak dijadikan cerita memang kena stay la semalam walaupun selalu kitaorg pergi KT tu balik hari je.

Kitaorang check in la kat satu hotel yang aman dan tenteram kat tengah bandar KT. walking distance to all kekdahnya sebab tu la booked hotel tu.

Ai memang tak berapa sihat sebab gusi ai bengkak belum surut lagi. Tengah malam tu terjaga sebab dengar bunyi bising sangat2 dari tingkat atas bilik. Bunyi orang dok kemas perabot siap ada barang (macam barang besar dan berat) jatuh lagi. Dan-dan tu jugak la gusi ni nyilu semacam tak boleh tahan, bagun dan makan ubat. Tengok jam kul 0130 pagi.

Memang lama la bunyi bising tu. Call reception nak tanya tapi telephone bilik tak function pulak.

First time tidur hotel yang bising tengah malam sebab orang kemas perabot!

Siapa kemas? Tujuan? Entahlah.....misteri betul.





watermark

Tuesday, April 23, 2019

:: Senarai kawasan gangguan bekalan air KL & Selangor ::

Berikut merupakan senarai kawasan-kawasan terlibat dan tempoh masa gangguan:
KUALA LUMPUR:

9 pagi (24/4/2019) hingga 11 pagi (26/4/2019)

• Bangunan Kerajaan Jalan Duta
• Brickfields
• Dutamas
• Jalan & Lorong Perak
• Jalan & Lorong Petaling
• Jalan & Persiaran Raja Chulan
• Jalan Benteng
• Jalan Gereja
• Jalan Hang Jebat
• Jalan Hang Lekir
• Jalan Hang Lekiu
• Jalan Law Yew Swee
• Jalan Melaka
• Jalan Silang
• Jalan Sultan
• Jalan Tan Cheng Lock
• Jalan Tun H.S.Lee
• Jalan Tun Tan Siew Sin
• Jalan Wesley
• Jalan Yap Ah Loy
• Kensington Park
• Kompleks Kediaman Kakitangan Awam Jalan Duta
• Lebuh Ampang
• Lebuh Pasar Besar
• Lebuh Pudu
• Medan Pasar
• Persiaran Capsquare
• Taman SA

9 pagi (24/4/2019) hingga 11 malam (26/4/2019):
• Batu Settlement
• Bukit Bintang
• Bukit Prima Pelangi
• Changkat Kiara Bayu
• Changkat Kiara Surya
• Desa Sri Hartamas
• Duta Nusantara
• Duta Tropika
• Hampshire Park
• Hartamas Heights
• Imbi
• Jalan & Lorong Ampang
• Jalan & Lorong Damai
• Jalan & Lorong Murni
• Jalan Aman
• Jalan Binjai
• Jalan Bukit Pantai
• Jalan Changkat Kia Peng
• Jalan Conlay
• Jalan Dato Onn
• Jalan Duta
• Jalan Eaton
• Jalan Fajar
• Jalan Ipoh
• Jalan Kia Peng
• Jalan Maharajalela
• Jalan Maktab
• Jalan Masjid India
• Jalan Melayu
• Jalan Munshi Abdullah
• Jalan P. Ramlee
• Jalan Pinang
• Jalan Puncak
• Jalan Putra
• Jalan Raja Chulan
• Jalan Segambut
• Jalan Sejahtera
• Jalan Semarak (Jalan Sultan Yahya Petra)
• Jalan Sentul
• Jalan Sg Besi
• Jalan Stadium
• Jalan Stonor
• Jalan Sultan Ismail
• Jalan Susur
• Jalan Tengah
• Jalan Tun Perak
• Kg. Datuk Keramat
• Kg. Hj Abdullah Hukum
• Kg. Kovil Ulu
• Kg. Masjid Segambut Bahagia
• Kg. Segambut Bahagia
• Kg. Segambut Gate
• Kg. Segambut Permai
• Kg. Segambut Tambahan
• Kg. Segambut Tengah
• Kg. Sri Batu
• Kg. Sungai Udang
• Kaw. Perusahaan Segambut
• Kem Batu Kentonmen
• Kiaramas
• Kiaraview
• Lingkaran Syed Putra
• Lorong Bunus 1 - 6
• Lorong Gombak
• Lorong Tun Ismail
• Lorong Tunku Abdul Rahman
• Masjid Jamek
• Menara KL
• Persiaran Hampshire
• Pudu
• Segambut
• Sentul
• Sentul Selatan
• Solaris Mont Kiara
• Taman Bamboo
• Taman Batu
• Taman Bukit Pantai
• Taman City
• Taman Desa Segambut
• Taman Eastern
• Taman Flora Impian
• Taman Golden
• Taman Impian
• Taman Kaya
• Taman Kok Doh
• Taman Kok Lian
• Taman Lawa
• Taman Million
• Taman Niaga Waris
• Taman Rainbow
• Taman Segambut
• Taman Segambut Aman
• Taman Segambut Damai
• Taman Segambut Indah
• Taman Segambut Jaya
• Taman Segambut Luar
• Taman Segambut Muda
• Taman Sejahtera
• Taman Sentul Jaya
• Taman Sentul Raya
• Taman Sri Hartamas
• Taman Sri Kuching
• Taman Sri Sinar
• Taman Tanah Liat
• Taman Tasik Indah

9 pagi (24/4/2019) hingga 11 malam (27/4/2019)

• Bandar Baru Sentul
• Bangsar
• Binjai On The Park
• Bukit Bandaraya
• Bukit Bangsar
• Bukit Persekutuan
• Bukit Tunku
• Chow Kit
• Damansara Heights
• Impian Bukit Tunku
• Jalan & Persiaran Bukit Ledang
• Jalan Ang Seng, Alila Condominium
• Jalan Bandar Dalam
• Jalan Bangsar
• Jalan Bellamy
• Jalan Bukit Kota
• Jalan Bukit Ledang
• Jalan Damansara
• Jalan Dutamas Raya
• Jalan Kampar
• Jalan Keretapi
• Jalan Kinabalu
• Jalan Kolam Air
• Jalan Kota
• Jalan Maarof
• Jalan Pahang
• Jalan Pantai Baharu
• Jalan Pantai Endah
• Jalan Parlimen
• Jalan Perdana, Planetarium Negara
• Jalan Pinggir
• Jalan Rahmat
• Jalan Raja Muda Abdul Aziz
• Jalan Riong, Nadi Condominium
• Jalan Semantan
• Jalan Sentul Manis
• Jalan Sentul Pasar Dalam
• Jalan Sri Semantan 1 & 2
• Jalan Sultan Hishamuddin
• Jalan Sultan Salahuddin
• Jalan Sultan Salahuddin, Kementerian Pertanian
• Jalan Tun Ismail
• Jalan Tun Razak
• Kg. Attap
• Kg. Bandar Dalam
• Kg. Baru
• Kg. Chempedak
• Kg. Chubadak
• Kg. Kasipillay
• Kg. Kovil Hilir
• KLCC Convention Centre
• Linkungan Budi
• Lorong Kekabu
• Lorong Kota 1 - 4
• Lorong Kuda
• Lorong Mempoyan
• Mandarin Oriental Hotel
• Masjid Asy-Syakirin
• Menara Exxon Mobil
• Menara Maxis
• Pekeliling
• Perkarangan Tun Ismail
• Persiaran Bukit Kota
• Persiaran KLCC
• Persiaran Mahameru (Persiaran Tuanku Ja’afar)
• Persiaran Petronas
• Persiaran Sultan Salahuddin
• Petronas Twin Towers
• Sebahagian Bukit Damansara
• Sentul Indah
• Suria KLCC
• Taman Bandaraya
• Taman Bangsar
• Taman Bangsar Baru
• Taman Bangsar Pertama
• Taman Bangsar Utama
• Taman Bukit Segambut
• Taman Bukit Sri Bintang
• Taman Dato Senu
• Taman Duta
• Taman Lucky
• Taman Pelangi
• Taman SA Bangsar
• Taman SPPK Segambut
• Taman Sri Bintang
• Taman Tasik Perdana (Taman Botani Perdana)
• Taman Tasik Titiwangsa
• Tijani
• Tijani 2
• Titiwangsa Sentral

KLANG/ SHAH ALAM

9 pagi (24/4/2019) hingga 11 malam (26/4/2019) 

• Alam Budiman
• Bandar Putera
• Bandar Putra Heights
• Bukit Kemuning (Seksyen 32)
• Bukit Naga
• Bulatan Batu 4-8 Jalan Bukit Kemuning
• Desa Latania (Seksyen 36)
• Green Hill
• Intekma Seksyen 7
• Jalan Bukit Rimau
• Jalan Samarinda (Taman Mesra Indah)
• Jalan Tepi Sungai
• Jalan Yadi
• Kg. Bukit Lanchong
• Kg. Delek
• Kg. Jawa
• Kg. Kebun Bunga
• Kg. Sungai Kandis
• Kemuning Utama (Seksyen 33)
• Pinggiran Subang USJ 3
• Seksyen 2
• Seksyen 3
• Seksyen 8
• Seksyen 9
• Seksyen 12
• Seksyen 22
• Seksyen 26
• Seksyen 27
• Seksyen 28
• Seksyen 29
• Seksyen 30
• Seksyen U8
• Sungai Bertik
• Sungai Udang
• Taman AMG Batu 5 Bukit Kemuning
• Taman Bukit Rimau
• Taman Desa Kemuning
• Taman Kandis Permai
• Taman Maznah
• Taman Putramas
• Taman Subang Mas
• Teluk Gadong Kecil
• Teluk Pulai
• UITM Puncak Alam
• UITM Shah Alam Kampus Induk

9 pagi (24/4/2019) hingga 11 pagi (27/4/2019)

• Aman Perdana
• Bandar Baru Bukit Raja
• Bandar Klang (Batu 1 - 3 Jalan Meru)
• Batu Belah dan Teluk Kapas
• Berkeley/Eng Ann
• Bukit Kapar
• Bukit Kerayong
• Felda Bukit Cerakah
• Jalan Goh Hock Huat
• Jalan Kapar Batu 1 - 5
• Kg. Bukit Cerakah
• Kapar
• Kawasan. Perindustrian Bukit Raja Selatan
• Klang Sentral
• Meru
• Perepat
• Sementa
• Sungai Puloh
• Sungai Putus

9 pagi (24/4/2019) hingga 11 malam (27/4/2019)

• Ambang Botanik
• Bandar Bestari
• Bandar Botanik
• Bandar Bukit Tinggi 1
• Bandar Bukit Tinggi 2
• Bandar Parkland
• Bandar Putera 2
• Bandar Puteri
• Berjaya Park
• Bukit Kuda
• Bukit Rimau
• Glenmarie Cove
• Glenn Cruise
• Hospital Ampuan Rahimah
• Jalan Dato’ Hamzah
• Jalan Istana
• Jalan Kebun
• Jalan Kem
• Jalan Klang Banting
• Jalan Kota
• Jalan Kota Raja
• Jalan Limbungan
• Jalan Padang
• Jalan Pelabuhan Utara
• Jalan Raja Lumu
• Jalan Raja Nong
• Jalan Rajion
• Jalan Raya Barat
• Jalan Raya Timur
• Jalan Stesen & Solok Besar
• Jalan Syahbandar
• Jalan Tengku Badar
• Jalan Tengku Diauddin
• Jalan Tengku Kelana
• Johan Setia
• Kg. Budiman
• Kg. Kastam
• Kg. Keretapi
• Kg. Lombong
• Kg. Raja Uda
• Kg. Pendamar
• Kaw. Perindustrian Bandar Sultan Sulaiman dan Perdana Ind. Park
• Kota Pendamar • Lorong Tingkat & Rembau
• Pandamaran
• Pangsapuri Sri Perantau
• Pelabuhan Utara
• Persiaran Raja Muda Musa
• Perumahan Bandar Sultan Sulaiman Fasa 1
• Perumahan Bandar Sultan Sulaiman Fasa 2
• Perumahan Bandar Sultan Sulaiman Fasa 3
• Pulau Ketam
• Seksyen 4
• Seksyen 5
• Seksyen 6
• Seksyen 7
• Seksyen 10
• Seksyen 11
• Seksyen 13
• Seksyen 14
• Seksyen 15
• Seksyen 16
• Seksyen 17
• Seksyen 18
• Seksyen 19
• Seksyen 20
• Seksyen 21
• Seksyen 23
• Seksyen 24
• Seksyen 25
• Seksyen 31
• Seksyen U11
• Seksyen U12
• Setia Alam
• Sungai Sireh
• Taman Alam Impian
• Taman Bayu Mas
• Taman Bayu Perdana
• Taman Bayu Tinggi
• Taman Berembang
• Taman Bijaya Kg. Jawa
• Taman Chi Liung
• Taman Desawan
• Taman Gembira
• Taman Klang Jaya
• Taman Palm Groove
• Taman Pendamar Indah
• Taman Petaling Indah
• Taman Radzi Teluk Gadong Besar
• Taman Samudera
• Taman Selatan
• Taman Sentosa
• Taman Sri Andalas
• Taman Suria Pendamar
• Teluk Gedong Indah
• Westport
• Wisma Polis Marin Pulau Indah

PETALING

9 pagi (24/4/2019) hingga 11 malam (26/4/2019)

• Bandar Baru Sg Buloh Fasa 3
• Bangsar South
• Bukit OUG
• Damansara Perdana (Raflessia Residency)
• Gasing Indah
• Jalan Gasing
• Jalan Kilang
• Jalan Klang Lama Batu 3 hingga 8
• Jalan Tandang 10 Kg. Dato Tatah
• Kg. Muhibbah
• Kg. Pasir
• Kg. Selamat
• Kem Tentera Sungai Buloh
• Kem TUDM Kinrara
• Kuarters JKR Batu 6 1/2 Puchong
• Lorong Asrama Pantai Dalam
• Pantai Dalam
• PJ New Town
• PJ Old Town
• Pusat Kawalan Kusta Negara
• SB Jaya
• Seksyen 1 hingga Seksyen 8 PJ
• Seksyen 52
• Seksyen 6 hingga 13
• Sierramas
• Taman Bukit Indah
• Taman Desa
• Taman OUG
• Taman Pandan
• Taman Perindustrian OUG
• Taman Sri Buloh
• TSB Komersil U20

9 pagi (24/4/2019) hingga 11 pagi (27/4/2019)

• Angkasapuri
• Jalan Kuchai Lama
• Kg. Malaysia
• Kerinchi
• KL Gateway Kerinchi
• Kuchai Entrepreneur Park
• Pantai Hill Park
• Pantai Panorama
• Pantai Permai
• Pekan Sungai Besi
• Petaling Bahagia
• Rumah Pangsa PKNS Pantai Dalam
• Salak South Baru
• Seksyen 22, PJ
• Seksyen 51A
• SS9
• SS9A
• Taman Angkasa Puchong
• Taman Bkt Angkasa
• Taman Continental
• Taman Lee Yan Lian
• Taman Lian Hoe
• Taman Nam Fong
• Taman Park Siong
• Taman Puchong Indah
• Taman Seri Sentosa
• Taman Tan Yew Lai
• Vista Angkasa

9 pagi (24/4/2019) hingga 11 malam (27/4/2019)

• Bandar Baru Sri Petaling
• Bandar Tasek Selatan
• Bukit Jalil
• Bukit Jalil Resort
• Bukit Saujana
• Damansara Damai (PJU10/1)
• Desa Petaling
• Jalan Riyal U3 Industri
• Jalan Universiti
• Kg. Baru Salak Selatan
• Kg. Baru Sg Buloh
• Kg. Desa Aman
• Kem Perdana Sungai Besi
• Kubu Gajah (Jalan Gajah 1 hingga 9 dan Gajah 21)
• Laman Glenmarie
• Maktab Tentera Di Raja
• Merbau Sempak
• Pavilion Bukit Jalil
• Paya Jaras (Jalan Rahidin, Jalan Hj Surin, Hj Baie)
• Penjara Sungai Buloh
• Pinggiran USJ 1
• Pinggiran USJ 2
• Pinggiran USJ 3
• PPUM
• Prima Damansara
• Prima U1
• Saujana Damansara (PJU10/13 & PJU 10/14)
• Saujana Indah Industri
• Saujana Utama
• SBCR
• Seksyen 11, PJ
• Seksyen 12, PJ
• Seksyen 13, PJ
• Seksyen 14, PJ
• Seksyen 16, PJ
• Seksyen 17 hingga 17A, PJ
• Seksyen 19, PJ
• Seksyen 21, PJ
• Sri Petaling
• SS2
• Subang Heights
• Taman Castlefield
• Taman Esplanade
• Taman Gembira
• Taman Glenmarie/Ladang Glenmarie
• Taman Lakefield
• Taman Mesra
• Taman Perindustrian Subang Jaya (Jalan TP 1 hingga TP7)
• Taman Salak Jaya
• Taman Salak Selatan
• Taman Sungai Besi
• Taman Tasik Damai
• Taman Tasik Utama
• Teknologi Park Malaysia
• TUDM
• U2 TTDI Jaya
• Unitar U1/14
• USJ 3A
• USJ 3B
• USJ 3C
• USJ 3D
• USJ Heights
• Vista Komanwel

GOMBAK

9 pagi (24/4/2019) hingga 11 pagi (26/4/2019)

• Areca Residence
• Desa Jaya (Jalan 53 - Jalan 54)
• Laman Rimbunan
• Metro Perdana Barat
• Metro Perdana Timur
• Taman Bukit Desa
• Taman Daya
• Taman Desa Jaya (Jln 43 - Jln 52)
• Taman Fadason
• Taman Indah Perdana
• Taman Kepong
• Taman Kepong Baru
• Taman Metro Prima
• Taman Sri Ehsan
• Taman Usaha Jaya
• Taman Usahawan Kepong
• Taman Wangsa Permai

9 pagi (24/4/2019) hingga 11 malam (26/4/2019)

• Bandar Manjalara
• Bandar Sri Damansara (SD 1 hingga SD 5)
• Bandar Sri Damansara (SD 7 hingga SD 13)
• Bayu Meranti
• Damansara Foresta
• Desa Aman Puri
• Desa Park City
• Flat Sri Cempaka
• Flat Sri Meranti (Sri Damansara)
• Industri Desa Aman
• Kaw. Perindustrian Ehsan Jaya
• Kepong Baru (Jalan Lang)
• Medan Putra • Paradesa Rustika
• Paradesa Tropika
• Sunway Harmoni
• Sunway SPK
• Taman Bukit Maluri
• Tecso Manjalara
• Villa Manja

KUALA LANGAT
9 pagi (24/4/2019) hingga 11 malam (26/4/2019)

• Batu 7 Sijangkang & Batu 7 Sempadan Sijangkang
• Batu 8 Sijangkang
• Batu 9 Sijangkang & Kg. Medan
• Taman Desa Sijangkang
• Taman Medan Indah
• Taman Permai Sijangkang
• Taman Riveria Perdana
• Taman Sijangkang Indah

9 pagi (24/4/2019) hingga 11 pagi (27/4/2019)

• Ecoworld
• Jalan Balam, Batu 9
• Jalan Bangau, Batu 9
• Jalan Helang, Batu 9
• Jalan Merbuk, Batu 9
• Jalan Pipit, Batu 9
• Jalan Punai, Batu 9
• Jalan Pungguk, Batu 9
• Jalan Puyuh, Batu 9
• Jalan Utama Batu 9, Kebun Bharu
• Taman Perwira • Taman Seri Medan
• Taman Sijangkang Jaya • Tropicana

KUALA SELANGOR
9 pagi (24/4/2019) hingga 11:00 malam (26/4/2019)

• Alam Suria
• Bukit Kerayong
• Dataran Suria
• Puncak Alam Fasa 1
• Puncak Alam Fasa 2
• Puncak Alam Fasa 3
• Puncak Alam Fasa 5
• Puncak Alam Jaya
• Puncak Bistari
• UITM Puncak Alam

SENARAI PUSAT KHIDMAT SETEMPAT (PKS).
10 PKS berikut akan diaktifkan pada jam 8 pagi, Jumaat, 26 April 2019.

KUALA LUMPUR.

· Parkir Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Sultan Haji Ahmad Shah
· Parkir Surau An-Nur, Jalan 1/48A, Bandar Baru Sentul

KLANG/SHAH ALAM.

· Dewan MBSA, Jalan Sg Gapis 27/71, Sek 27, Taman Alam Megah, Shah Alam
· Taman Rekreasi, Jalan Delima 8, Bandar Parklands
· Jalan B 34/B, Off Jalan Bukit Naga (berdekatan MYDIN Bukit Naga)

PETALING.

· Jalan Kubu Gajah, Taman Sri Buloh U19/1A, (bertentangan 99 Speedmart)
· Jalan Merah Silu, Bandar Baru Sri Petaling
· Jalan Harapan, Seksyen 17, Petaling Jaya.

GOMBAK.

· Jalan Kenanga SD 9/5 Bandar Sri Damansara

KUALA LANGAT.
TIADA

KUALA SELANGOR

· Dataran KFC Puncak Alam, Jalan Puncak Alam Jaya 13, Pusat Perdagangan Bandar Puncak Alam





watermark

Monday, April 22, 2019

:: Pemenang Peraduan Nivea Sanrio Characters ::

Siapa nak sangka ada rezeki terpilih jadi salah sorang yang lucky untuk peraduan Nivea nih?
Trimas!!!












watermark

Friday, April 12, 2019

:: Review - Beuveu Contact Lense ::



Beuveu Contact Lense ni adalah produk dari Korea dan ianya dijual di kedai-kedai Optik.
Masa pertama kali tengok produk ni, ai sangat tertarik dengan packagingnya yang menarik sebab ai sukakan warna-warna yang macam ni terutama kotak yang pink tu!



Dan warna-warna contact lense dari Beuvue ni jugak memang menarik/cantik.

Contact lense ni jugak satu contact lense yang selesa pada mata dan tak cepat mengeringkan mata (dari pengalaman ai dah pakai dekat 2 minggu ni)

Beuveu ni adalah contact lense yang boleh dipakai selama 3 bulan (pastikan korang handle contact lense korang dengan betul, cuci bersih dan simpan di dalam bekas yang sepatutnya)

Warna yang ai pakai sekarang ni adalah Capricorn Grey - serius cantik.




Semua info yang patut korang tahu pasal contact lense ni memang tertulis pada sisi/belakang kotak.






watermark

Thursday, April 11, 2019

:: Neurofibromatosis - apa yang anda PERLU tahu? ::


Neurofibromatosis adalah keadaan/kondisi genetik. Tanda-tanda dan gejala berbeza pada setiap individu.,bergantung kepada jenis yang mereka ada. Neurofibromatosis belum ubatnya, tetapi ia boleh diurus dan ramai orang dengan keadaan ini menjalani kehidupan normal. Tetapi masih ramai yang MALU untuk tampil.





Neurofibromatosis dicirikan oleh pertumbuhan neurofibroma (benjolan seperti daging lebih). Neurofibroma ini boleh membentuk di mana terdapat sel-sel saraf di dalam badan. Dan ia boleh tumbuh di mana-mana sahaja pada tubuh badan.




Ia bisanya bermula dengan beberapa tanda lahir di sekitar tubuh yang dipanggil CAFE AU LIT




Separuh daripada merela yang mempunyai neurofibromatosis  diwarisi dari ibu bapa, sementara yang lain akan menjadi orang pertama dalam keluarga mereka untuk memilikinya kerana mutasi keatas kromoson.




neurofibromatosis jenis 1 (NF1) - bentuk yang paling biasa disebabkan oleh perubahan dalam gen pada kromosom 17

neurofibromatosis jenis 2 (NF2) - satu bentuk yang sangat jarang berlaku yang disebabkan oleh perubahan dalam gen pada kromosom 22

schwannomatosis - sama dengan NF2, tetapi tidak dikaitkan dengan tumor telinga dalam dan kehilangan pendengaran




Neurofibroma boleh tumbuh melata dikawasan muka.
Dan ia boleh menjadi serius seperti gambar di bawah,





Ai tahu ramai sebenarnya MALU untuk tambil disebabkan keadaan fizikal yang orang kita anggap ianya PELIK dan MENJIJIKAN. Ai bercakap ni dari pengalaman ai sendiri. Bukan sekali ai pernah dilontarkan perkataan "EEEEEEEEEEEEEEEEEEE". tapi tu bukan penghalang untuk ai tampil ke depan.

Ingat!
Neurofibromatosis tak kira type/jenis apa ianya TIDAK BERJANGKIT!

NEUROFIBROMATOSIS bukan penyakit santau/sampuk/terkenan katak puru dan sebagainya. NEUROFIBROMATOSIS adalah satu kondisi genetik yang diwarisi atau terjadinya terubahan/mutation pada kromoson.


//sumber gambar : google dan diri sendiri //



watermark

Top Post