Friday, July 29, 2011

:: Resepi - Telur Bistik ::

resepi telur bistik...atas permintaan..Puan Rumahku ...heheheh ai sediakan khas untuk u. Ni resepi ai sendirik..ai masak tak penah refer mana2 resepi. kira macam gifted la jugak. Rasa kat kedai lepas tu pepandai sendirik la nak campak ape....

so..ape yg u kene sediakan?



TELUR AYAM - goreng dadar..ikott suka nak berapa banyak bijik pun
ISI AYAM - dicincang2..ni pun ikoot suka jugak nak banyak ke sikit ke..tapi ai prefer boneless or yg dah di grind tu
Bawang besar+bawang putih - cincang2 jugak..wachhhaaa!!!!!!
cili merah or hijau or capsicum - cincang2 lagik. berapa banyak? ikoot suke hati..hahahhahahaha
sos cili - secukup rasa - kalau nak kuah banyak letak banyak
sos tomato - suka masam lekat la lebeh dari sos cili kalau tak letak skit
** ni OPTIONAL - sos spaghetti [[1-2 sudu dah cukup sedap gak letak skit nih]]
air..secukup rasa. nak pekat jgn banyak nak kuah tak pekat letak banyak2 [[banyak jadik sup lak kang!!! hahahahha...letak la sesudu tepung jagung kalao nak likat ye]]
nak letak baby corn ke nak letak sayur dadu dadu tu ke....ikoot suke
daun sup or daun bawang [[untuk hiasan]] - cincang..ikoot suke

Belom lagik cara masak..membebel tah macam hape tah..nak masak telur bistik je kott!! hahahahha

ok...cara masak?!

memula..baca bismillah..senyum..masak dari hati [[berkesan ok makanan akan rasa lebeh sedap]]

Telurtelur ayam tadik di pukul pai kembang. Untuk ape? untuk buat telur dadar. Goreng telur dadar macam biasa. Sekiranya anda tidak tau cara menggoreng telur dadar. Caranya begini. Amik kuali. Letak atas tungku dapur. Pasangkan api. letak minyak dalam kuali. Minyak panas. Masukkan telur.

kuahnya? senang je...

sekali lagik..panaskan minyak.
Telur yg di goreng dadar tadik angkatla letak dalam pinggan lawa-lawa skit.

Minyak panas. tumis la bawang. bawang dah kaler cantik masukkan ayam...
sila biarkan hirisan ayam tadik separuh empuk ye cik cik puan puan encik encik...
lepas tu masukkanla sayuran ke segala2 bahan mentah tadik. gaul2 la dengan yam tadik..
biokan seketika...bio dia sebati ngan ayam dah nampak mcm sayur pun dah macam empuk of course ayam dah empuk time nih.
masukkan adunan sos cili, sos tomato [sos tiram or sos spaghtetti jika suka] masuk n kacau la kacau la......

bio kan seketika skit lagik lepas tu baru masukkan air ye. KACAU!! yeah!!!

biarkan menggelegak2 ..lepas tu rasa la skit..tak cukup masin letak garam..tak manis letak la gula..tak pedas? tambah sos cili...lepas tu dah puas hati dengan rasa sos..angkat la TUANGKAN atas telur dadar tadik..

SIAP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!




6 comments:

~ NANA ~ said...

suka suka!!!

ni yg hubby u suka mkn ek? hehe

tiefazatie said...

best2...hee

Renee Meow said...

i tgh puasa ni saje nak buat lapar..huh..! hehe ;p

btw, i pun suka masak!! kalau bleh nak post kat blog gak tapi malas kot nanti from B2B blogger tukar ke food blogger.. haha ;p

btw: telur bistik u nmpak yummeh..!! :D

Hunny Kitty said...

nana : yesss!!!

tie : mmg sedap!

renee : post je..as wifey u kene masak n share recipe jugak!!! renee..mmg sedap..tak caya tanya my hubby! :P

e.t.t.y said...

yeslah.....i love u more darling!!!!! nk print & tampal kt peti ais...

Hunny Kitty said...

siap nak print tuhhh hadoi

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...