Sunday, February 27, 2011

:: Resepi - Trifle ::

Hari ni Bday Party My Baby DHS so aku decided nak buat Triffle nih....lagipon aku nak testing je sebab ada pompuan pregnant mintak aku buat sebenarnya...hahahahhaha so aku pon nak buat la nih.....(waktu entry ni di post...sama ada aku tgk masak...or tgh tunggu benda ni sejuk or aku dah hidang pon!!!)


Ape kebenda binatang Triffle nih???
buat engkorang2 yg tak tau amenda jadahnya Triffle ni meh sini aku nak xplain dengan BAHASA yang TAK JARGON ....dia leh kurang macam puding/agar2 roti yg ada buah.....lebeh kurang tu la bendanya.....

rupanya??
macam macam jenis rupa mat salleh masak macam lain skit..melayu standed la ..kompem alter punya hahahhahaha






caranya ???




Bahan-Bahan:
  • 1 bungkus kek swiss roll
  • 1 kotak agar-agar segera (Lady’s Choice) – perisa strawberry
  • 1 tin fruit cocktail
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 3 sudu besar gula
  • 3 cawan susu segar
Cara:
  1. Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk.
  2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
  3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
  4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
  5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
  6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.
  7. Masukkan ke dalam peti sejuk.

No comments:

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...