Monday, October 19, 2015

:: Jurnal Si Bidadari - Day 17 & 18 ::

Day 17 - ai rasa macam ada seswatu yg tak kena dengan badan ai, rasa macam ada benda nak terkeluar dari 'situ' tapi 'stuck'. ai call my mum mintak pendapat,nasihat dan cara.
ai bagitau my mum kemungkinan peranakan ai jatuh. mum cakap ye la tu sebabnya rahem tak kecut sepenuhnya dan belum berada di 'tempat yang sepatutnya' sebab tak berurut. Tambah lagi ai banyak berjalan dan berdiri.
My mum suh ai try 'angkat' sendiri peranakan ai. Dia suruh ai baring dalam posisi bersalin dan urut dari ari-ari ke pusat. Ai pun buat...alhamdulillah dah tak ada rasa nak 'terkeluar' tu.
dalam masa yang sama, ai mintak tolong incik pinky carikan ai bidan mengurut. ai kena jugak urut tak nak apa-apa jadi kang ai sakit sapa nak bagi bidadari susu? kan?
syukur sekali lagi...jumpa jugak bidan tapi kat sungai duri.

Day 18- incik pinky bawak ai p mengurut. rasa macam kejutan budaya sekejap bila dapat tengok dunia luar. rindu nak pijak pedal kereta. hahaha
sampai kat rumah bidan yang dikenali sebagai mak Day 17 - ai rasa macam ada seswatu yg tak kena dengan badan ai, rasa macam ada benda nak terkeluar dari 'situ' tapi 'stuck'. ai call my mum mintak pendapat,nasihat dan cara.
ai bagitau my mum kemungkinan peranakan ai jatuh. mum cakap ye la tu sebabnya rahem tak kecut sepenuhnya dan belum berada di 'tempat yang sepatutnya' sebab tak berurut. Tambah lagi ai banyak berjalan dan berdiri.
My mum suh ai try 'angkat' sendiri peranakan ai. Dia suruh ai baring dalam posisi bersalin dan urut dari ari-ari ke pusat. Ai pun buat...alhamdulillah dah tak ada rasa nak 'terkeluar' tu.
dalam masa yang sama, ai mintak tolong incik pinky carikan ai bidan mengurut. ai kena jugak urut tak nak apa-apa jadi kang ai sakit sapa nak bagi bidadari susu? kan?
syukur sekali lagi...jumpa jugak bidan tapi kat sungai duri.
Day 18- incik pinky bawak ai p mengurut. rasa macam kejutan budaya sekejap bila dapat tengok dunia luar. rindu nak pijak pedal kereta. hahaha
sampai kat rumah bidan yang dikenali sebagai mak ngah ai pun mengurut. ai bgtau mak ngah apa yang ai rasa, mak ngah kata ai duduk lama sangat tu antara punca peranak boleh turun. wuhuhuhu....mana nak tau, kadang-kadang sekali sesi bf leh cecah 2 jam plus dan ai penah duduk sampai 7 jam pun! tak boleh nak elak, kadang-kadang bidadari tak nak tido makanya terpaksa ai duduk berteleku kat dalam wad tu.

2 comments:

cik hani said...

bahaya kan kalau peranakan jatuh.
semoga kembali ke kesihatan yang baik ye sis

miss eimanhikmah said...

hati2 kak..bykkan berehat ok

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...