Monday, March 5, 2012

:: Cerita Pregnant part 1 ::

Minggu 1-4 : tak tau pun diri ini preggy

Minggu 4+  : tau diri ini preggy

Minggu 5   : masa inilah bermulanya kisah trajik my pregnancy...tak de la nak trajik manapun. mula-mula ingatkan muntah-muntah biasa orang preggy. tapi tak lama lepas tu makin teruk pulak. asal makan muntah, tak makan pun muntah, duduk muntah, tido muntah, jalan muntah, tak jalan muntah, duduk dalam keta muntah, drive pun leh muntah..hidup ditemani muntah dan plastik muntah belaka!

Minggu 6-15 : kisah muntah ini berterusan dan berterusan dan berterusan. menanges sambil muntah. Muntah jenis apa korang nak? rasanya Badang pun dah tak sanggup makan muntah kalao dia tengok ai muntah. dari muntah makanan..ke muntah berbuih2 ke muntah hijau dan di akhiri dengan muntah darah..semua ai dah merasa. masuk hospital tak yah cerita la...MC berminggu-minggu berbulan lamanya. Mood - DOWN+STRESS. Berat badan MERUDUM dengan jayanya. Tapi alhamdulillah..baby sehat dalam tummy mama dia yg selim melim nih... T_T . Jelous tengok orang makan minum dengan jayanya. Jelous tengok orang berat badan naik time preggy. Ai pulak. Kalao tak terduduk, terbaring la jawapnya. Memang mencabar kalao diri di diagnos dengan HG (hyperemsis gravidarum). Memerlukan sokongan dan kata-kata positif sedikit belas kasihan dan jugak kemanjaan yg berterusan. BUKAN SENGAJA MENGADA-NGADA nak MUNTAH bak kata seseparuh orang yang mungkin tak merasa apa itu MUNTAH YANG BERTERUSAN tanpa sebab! Dah rasa baru tau!

Dari segi penampilan..amatlah MALAS untuk memasang body atau memasang muka. Maaflah dengan segal keMUNTAHAN yang berlaku..takkan la sempat nak melawa segala? Sorry..memang TAK la jawapannya!!

Muka naik jerawat2 halus. sampai mak tegur apsal muka teruk berjerawat? cakap la hormon...mak jawap " masa mak mengandung dulu tak pernah pun nak naik jerawat bagai..orang sekarang ni masa sebelum mengandung makan macam-macam darah pun jadik macam-macam la" dah kene seDAS!! telan sudah....!


Rambut gugur dengan ketara skali ok..macam leh botak rasanya. Kuku cepat panjang. Potong minggu lepas minggu ni dah rupa macam dua minggu tak potong!

simptom MALAS adalah sangat ketara. Malas masa, malas mandi (tapi paksa diri mandi jugak sebab panas!), malas gosok gigi sebab nak muntah je, malas mengemas, malas malas malas malas....!!!

Minggu 16 - now : muntah dah berkurangan. selera makan pun ada balik tapi on off..ikoot mood nak makan. NASI? apa itu nasi?? jgn offer...kurang selera terutama nasi yang di masak dekat rumah..memang mengundang muntah la jawapnya.

Kadang-kadang rajin la nak bermake up bagai..kadang kadang je..selebehnya MALAS! sampai ada kawan tegur.."apsal i tgk u macam tak siap?" DEMM!!! gua MALAS la sis & bro!!!! Muka masih berjerawat. Orang ckp waktu2 ni dah leh nampak line nigra kat perut..mintak maaf la kat ai mmg tak de! Rambut masih gugur dengan hebatnya...redha je..pembawakkan budak barangkali~

perut dah nampak skit..suke2 tapi itupun org ckp 'ko ni mengandung ke tak nih?' *sigh*
berat masih maintain macam sebelum preggy dulu.

cuma ai allergic bau sabun dettlo warna PUTIH kerana amatlah busuk baunya! selain dari tu tak leh bau banyak benda lagik. kalau boleh nak nyah bau semua benda! hahahahhahahaha

ada tak rasanya yg tertinggal dalam penceritaan ni? hurmm....kalao tinggal pun maybe benda2 minor kot..sorry la mood malas nak tulis tapi nak tulis jugak sebab rasa macam dah bosan buat kije! Ngeeeeeeeeeeeeeeeeeee~


simptom2 lain....perut mengeras tetibe. badan 'berangin'. tido tak lena. lenguh-lenguh badan. selsema. batuk. rasa nak demam. kepala selalu sakit. dan macam macam simptom lain lagik.

mengidam? so far ai tak de nak ngidam2...terasa nak makan tu ada lah.

well...until next story mory morning glory la ye....Assalamualaikum.

p palang s : doakan ai n baby sentiasa sehat ye. trimas!




Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

16 comments:

S.n.Fariza said...

:) COMEL. semoga sihat. jaga diri baik2 ok. sayang raden.

Nadya Zahid said...

beb..kite kene bende yg same..in fact sampai skang still muntah..tp alhamdulillah xsteruk dulu...i xtulis lagi psl HG ni coz mcm fobia!!!
fobia nak ingat balik keadaan i mase 4 months back..toilet n hosp menjadi kwn baik...hanye Allah yg tau keadaan i mase tu....
i harap2 sgt i dapat pulih dgn cepat...n smoga anak2 kite sihat..kekadang risau coz i slalu skip ubat2...cmne nak makan?kalau makanan pon muntah..ubt lagi la..

~ NANA ~ said...

i doakan u & baby sihat2 je k...pegi la shopping, terapi minda tu...hihi

Hunny Kitty said...

fariza : siapa yg comel tu?

Hunny Kitty said...

nad : kisah kita lebeh kurang je...so lebeh kurang je citer kalao nak citer detail mmg perit la jawapnya

Hunny Kitty said...

nana : trimas doakan ai ngan bby..u pun take care. tapi part terapi minda tu ayat u sama ngan ayat my hubby

('',)pzAEdy~ said...

sama la kite...muntah.muntah.muntah.muntah....tapi papepun, kena kuatkan smgt k!!

Cik Azizah said...

demi baby kena kuatkan semangat kan..ngee~~ jeles tgk orang dah preggy :))

aNis LeMoN aBu said...

9 pelukan mesra.

*hugs*

semoga sihat cepat ye, mama! anak u saja nak test u tu. tapi dia tau u kuat, sama macam dia :)

Hunny Kitty said...

puan pza...sama2 la kita kuatkan hati ye

Hunny Kitty said...

cik jijah..jgn jeles masa anda akan tiba

Hunny Kitty said...

anis - trimas...hehe doakan ye

Syima Syaz said...

raden..u skrg mcm mana? harap2 dah ok la.... mmg HG ni btl2 mencabar kan.demi u n nad, i byk buat research dgn kakak ofis n my SIL yg HG sampai 7bln n 9bln...
ubatnya? mmg takde...both resign n baring atas katil je...
tp alhamdulillah...u n nad cepat jugak sembuh dari HG. Allah menduga... tabah k..

kalau i jadi korang berdua...tinggal tulang je la.ni pun 4kg hilang, tk tau mana nak carik balik

Nadya Zahid said...

Syima n raden - i on n off jugak..kdg2 bile dtg loya n muntah truk..i bad mood truk tau..coz ye la sakit balik muntah2 kan?

Hunny Kitty said...

syim - i mcm dah ok skang..tapi sekali sekala datang jugak muntah tu...tapi layankan aje..huhuhuh badan ai dah naik skit so far....u take care tau...mmg badan u jenis tak naik kot..tapi asal bby sehat..! hehehehhe..mmg Allah nak duga hadap je la..sbb tu je yg boleh dibuat sbb mmg tak de ubat kan?

Hunny Kitty said...

nad - marilah bertabah hati secara berjemaah

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...