Tuesday, July 1, 2014

:: Percutian Budget - Memandu ke Krabi Part 6 ::


Eh....mesti korang cakap cenggini kan?
Ada lagi? Tak habis2 lagi ke? Kalau nak diikutkan jujukan cerita memang belum habis sebab ai belum bercerita pasal p pulau dan perjalanan balik.



So now ai nak cut it short. Nak terus cerita pasal perjalanan balik, nanti pasal p pulau-pulau tu ai cerita lain kali je la. Hehehehhe

So, hari terakhir kami di AoNang kami tak buat apa-apa sangat. Just pergi bergambar kat sekitar kawasan AoNang dan makan tengahari.



The only k-Car dalam konvoi


Kami berhenti makan tengahari di sini katanya kedai ni famous di kalangan rakyat Malaysia sebab pernah feature dalam cerita Bikers Kental.


Muslim-Menu-Halal



geram dengan ketembaman budak nih

satay thai


awek ni dia amik order dia buat order..peramah jugak tapi tak tau cakap malay or english

Pearl Center, Krabi. Sempat lagi sementara tunggu ayah sakura pergi beli pasu bunga.


Berhenti isi minyak sebelum balik ke Malaysia.
Harap maklum ye harga minyak agak mahal kat sini.
sila tengok gambar di bawah untuk senarai harga minyak Thailand up to May 2014.




...dan sekali lagi KureSya terpaksa hadap highway nih!



ok....teruskan perjalanan.

Sewaktu perjalanan balik kami berhenti jugak la 4-5 kali untuk makan dan isi minyak.
Kali ni tak de langsung stop kat Hat Yai. Cuma berhenti makan di Dannok sebelum keluar border.

Kami bertolak dari AoNang jam 1230, sampai di Dannok lebih kurang 2030 macam tu la.
Makan-makan sambil try habiskan Bhat. Tapi tak berjaya habis. Simpan je la. Next time nak pegi lagi.
Sampai sahaja di border.


Ingat!
SEMUA penumpang sekali lagi kena turun dari kenderaan masing-masing.
Pergi ke kaunter imegresen untuk buat proses 'check out' yang sekejap je.
Sebab nak balik dah kan? So tak de banyak soal dah. Hehehehe.
Dah selesai cop dan white card di ambil....you can say sawadee dah balik la ke Malaysia semula.

Dan ai nasihatkan untuk mereka yang memandu jauh contohnya mahu pulang ke KL mahupun terus ke arah selatan untuk berhenti rehat. Bukan setakat diri sendiri, malah kenderaan anda juga perlu rehat.
Bermalamlah di Penang or Perak. Penat ok.....

Pasti korang tertanya-tanya berapa RM ai habis sepanjang percutian ai di Hatyai-Krabi kan?
Jujur ai cakap kami sekeluarga berbelanja untuk perjalanan+minyak+tol+tempat tinggal+boat transfer for island hopping+makan+cenderahati+sewa motor adalah RM1340.

Puas hati ok.....perjalanan naik kereta tak sama macam perjalanan naik kapal terbang.
Pengalamannya berbeza...terlampau berbeza.

Itu sahaja rasanya yang ai nak cerita pasal perjalanan kali ini.
Lain kali kita cerita pulau pulak.
So jangan takut-takut nak memandu ke Krabi. U can do it!
kalau rasa macam ada soalan nak tanya, boleh email ai. s0undl4cks@gmail.com

See you and Ramadhan mubarak to all muslims!


No comments:

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...