*2 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1/2 inci lengkuas
*2 batang serai
*1 sudu besar ketumbar
*1/2 sudu besar jintan manis
*1/2 sudu besar jintan putih
Sedikit kunyit
3 sudu kecil garam
Cara-cara nak masak:
1. Blend semua bahan yang bertanda * (kalau ai...ai sangat suka lebihkan bawang ngan halia)
2. Setelah diblend, tuangkan bahan blend dalam mangkuk yg berisi ayam.
3. Masukkan sedikit kunyit dan garam
4. Perap sekejap dalam 15minit
5. Panaskan minyak dalam kuali.
6. Dah panas, masukkan ayam. Pastikan api dipasang kecil sahaja. Biarkan dan tutup kuali
7. Sekali sekala tengok2 la ayam tu untuk mengelakkan hangus. Kacau-kacau apa yang patut.
8. Kalau korang suka macam basah2 skit..tambah la air skit. Dah masak? Angkat....SIAP!

apa maksud ungkep tu sis...
ReplyDelete