Monday, October 31, 2011

:: Panggilan Telefon Misteri (Nenek Kamsia) Part 13 ::

KLIK HERE for Part 1
KLIK HERE for Part 2
KLIK HERE for Part 3
KLIK HERE for Part 4
KLIK HERE for Part 5
KLIK HERE for Part 6
KLIK HERE for Part 7

KLIK HERE for Part 8
KLIK HERE for Part 9
KLIK HERE for Part 10

KLIK HERE for Part 11
KLIK HERE for Part 12

Sambungan ..

Bila aku dapat tahu tentang kisah Freddie yang kehilangan orang tersayang hanya selepas beberapa hari dia terpaksa berhenti kerja,aku rasa sedih, hati agak terguris. Mesti Freddie ni ada masalah dengan sesuatu yang menyebabkan dia jadi mcm tu, lebih-lebih lagi dia bersikap pelik, sebelum awek dia meninggal lagi, jadi bukan faktor dia sedih atau apa2. Mungkin kah nenek tu yang jadi punca Freddie berubah daripada seorang pekerja komited kepada bermasalah?

Aku ada bertanya pada Danny, sama ada dia dah cuba hubungi Freddie, Danny geleng kepala. Bila aku tanya kenapa tak contact lagi, dia jawab "Nak tunggu awk lah..". Owh,nak suruh aku cakap dengan freddie ke apa ni? Sangat tak sesuai okay,since awk tu Cina Hakka,awk la paling sesuai nak call Freddie pun ->ayat ni just ckp dalam hati jeee 

"Sy cuba call dia skrg,awk ready?" Danny pandang aku,lama. Tak tau nape satu perasaan yg lain pulak wujud dlm hati aku, ok aku tau ni bukan board Cinta,jadi skip bab ni  .. Danny on loudspeaker,nak bagi aku dengar sama. Masing-masing muka serious tak hengat 

Danny pun dail lah nombor tu, jawapan yang diterima "The number that u've dial is currently not in service". Spontan aku dengan Danny ketawa sama, dah la standby bukan main lagi, last2 tak dapat dihubungi pulak. Gelak punya gelak, untuk kali kedua.. Nenek tua ketawa bersama-sama, dan aku spontan diam, tapi Danny masih lagi dengan tawanya. Bila Danny tengok aku diam, dia pun diam. "Why? U heard the same thing,mcm malam tu?" Aku mengangguk dengan hati yang berdebar sangat,jangan-jangan nenek tu duduk semeja dengan kitorang 

"Mcm ni la Sha...sy rasa mungkin nenek ni,nak kita cari Freddie. Mungkin ada sesuatu,yg nak dia sampaikan?"
"Nak cari Freddie mcmana? Ada nombor phone je,tu pun tak dpt call"
"Mana tau cuma off phone ke? Currently not in service saja kan? Masih ada harapan lagi"
"Ok..mcm ni... sy send sms k, kalau delivered,kita call terus. Of coz ada delivery report kalau dia on phone kan?" cadangan aku.

Danny setuju. Aku send sms pada Freddie "Call me back. Urgent" itu je yg aku sms tapi sms Danny lebih dramatic 
Sms Danny pada Freddie "Hello I'm Danny,i think u need my help. Heard about u from an old women that always call me and ask about u" - gigih gila sms mcm ni, tak pasal2 je kalau nenek tu yang baca. Haha.

Danny takde banyak sgt masa sebab dia perlu kembali ke pejabat. Danny hantar aku ke rumah dan pesan,kalau apa-apa jadi, tolong jangan panik. Aku cakap ok,aku cuba tapi aku tak berapa nak janji. Kalau dah panik tu, panik jugak kan.

Aku balik ke rumah dengan perasaan yang berdebar. Asyik check bila lah agaknya sms tu nak delivered,tp sebaik je jam dah melebihi pukul 9 mlm, aku beranggapan mungkin Freddie dah tak pakai pun nombor tu,jangan2 dah tuka nombor dah pun, ye lah dah berlalu hampir 6 tahun kan, kadang2 ada jenis orang memang suka bertukar nombor telefon. Aku je yang setia pakai nombor yang sama sejak aku ada handphone pertama waktu usia 17 tahun sampai lah sekarang ni.

Lepas tengok Buletin Utama, aku mandi. Lepas mandi je,aku terus lepak kat ruang tamu sambung tengok tv. Handphone pulak kat dlm bilik. Aku rasa dlm pukul 10 mcm tu kot, baru aku de tengok handphone, berderau darah aku bila tengok ada 3 missed call. Siapa pulak, Freddie ke? Aku tekan missed call tu, sah Freddie! Dan ada 1 sms dari Danny "Freddie call tak?".

Aku call Danny balik, sebab aku tak biasa & rasa sedikit takut nak call Freddie tengah2 malam mcm ni. 

"Hello? Danny..?"

Bersambung ...

:: 6 Bulan!!! ::


Pejam Celik Pejam Celik
..dah 6 bulan ai bergelar ISTERI!

[[happy 6 months anniversary to me!]]


Terasa macam baru semalam je dok seuk edarkan kad kawen..pos kat semua orang ..sebuk upload n tag dalam FB! FUH!!! Penat~




[[ i Heart my w-Day card so much!]]
masih tak lambat rasanya nak ucapkan TRIMAS skali lagi kat semua yang dah datang my w-day.

Trimas To all BBF yang sudi datang ke majlis ai yg tak seberapa tuh! Trimas sangat-sangat...terharu nampak ada jugak BBF yang sudi bertandang. Salah silap harap maaf ye~

trimas jugak kat pengapit ai Cik Manje & Best Man yang datang all the way from Tepen : AnnG

trimas to my BFF yang dapat luangkan sedikit masa untuk my Wedding. Jasa korang mmg di kenang

trimas jugak to my Kittians yang datang jugak eventho korang ada event lain kat Nilai time tu. Heart u guys!!!!!

Trimas to KC/UO3C and other car club serta autoshow members. Besh la korang!




ok...enuff with the TRIMAS2......hehehehehe

Banyak pengalaman yg lain n out of my mind yg dah ai lalui...yeap...ni baru intro!!!
So far....ai dah berpengalaman jadik WEEKEND WIFE (KLIK HERE)
dan baru berpengalaman menjadik DAILY WIFE bila awal bulan october my hubbyBi dapat kije kat KL...alhamdulillah~

seronok bila bangun ada hubby kat sebelah. Nak pegi mana ngan hubby tak leh pegi sorang-sorang dah.
Pagi2 bagun buat breakfast untuk hubby.
Balik petang siapkan makan malam pulak.
Kadang-kadang keluar hang out ngan member2
Weekend SENTIASA FULL!!!
Kalau tak attending BBF nyer wedding....hang out ngan BFF lak....seronok!

2-3 hari lepas baca guestBook..senyum2 kambenk ai..hahahaha tapi tak amik gambar. nanti nak amik la!  [[cerita guest book belom ada tapi kalao cerita table guest book dah ada la! KLIK HERE]]

[[my DIY GB]]



Lepas tu my HB masih ai simpan. Tapi dah kering kontang...tak terfikir tu hari nak lenyek dia letak dalam buku. Leh letak dalam FRAME! T_T

Jeles lak tgk satu handB ni ha....HandB cactus!! The blog owner cakap. After 6 SIX months..she still have her HANDBOUQUET....tapi dalam pasu lak!! Jelesnyerrr!!!!!!!!!!!



Sepanjang 6 bulan perkahwinan...macam biasa ai takkan terlepas dari mendengar soalan-soalan LAZIM rakyat Malaysia.

"DAH ADA KE?"
"DAH BERISI?"
"DAH PREGNANT?"
"BILA NAK ADA ANAK NI?"
"EH...KO BELOM PREGNANT KE?"



jawapan....sudah (sudah sudah la tuh) BELUM lagi!!!! Sekian. Sabar leh tak..ngat senang ke nak buat anak?! Payah woooo!!!!!!!

Selepas 6 bulan jugak. Tetibe alik dari kenduri Aliza, my hubby dok usha2 la blog2 BBF ..sekali dia cakap apa tau?

"Seronoknyer tengok derang prepare untuk wedding derang...macam macam idea..JOM KITA KAWEN SEKALI lagi!!!! leh buat macam ni!"

hahahhaha..my hubbyBi dah terkene virus BBF kah?!!! wakakkakakkakakaka.....

Well...selama 6bulan ni adalah bulan yang paling dasat jugak dalam hidup dari semua segi. It is like...building up my life back from Z E R O!


To all..doakan kami lekas2 dapat cahaya mata dan semoga hubungan ini akan berkekalan pai syurga dan semoga murah rejeki kami hendaknya....Amin~

ohh....i missed all those penat lelah memPREPARE my wedding....!!!!!!!

KLIK HERE for cerita-cerita kawen ai~



nota kecik giler : banyak lagik review yg ai tak buat ye?

Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Sunday, October 30, 2011

:: Majalah MASKULIN edisi Pengantin? ::


attention GROOM-TO-BE !!!!!!


well B2B leh la beli bagi kat bakal hubby masing2...
kheeeleessss maskulin skang!!!



Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Saturday, October 29, 2011

:: Website FAM kena HACK!!!! ::

Pagi pagi dah tengok sumthing yg leh dikatakan FUNNY yet MEMALUKAN!
So ..lepas ni bertindaklah pakai otak dan fikirkanlah kemampuan orang lain sama…..(sesway kot ayat ni hopefully aku tak kene saman la~)

Bila seswatu dah Nampak cantik….jangan la amik kesempatan lak ye…..nak JATUH ke ZAMAN KEGELAPAN semula ka?!

Tak nak kan???


so…rasanya ramai yg tepuk tangan bila website FAM jadik macam nih!!!












one word : KESIAN~







Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Friday, October 28, 2011

:: Idea - Creative HandBouquet ::




xclusive...!!!!


indah....


cute eh?


kipas handbouquet


ada bulu..hehehehe


ribbon handB?


HandB metal??


dry pine (kat skolah ai dulu banyak la buah nih)

 

cactus handB ..leh tanam lepas guna!!!!


**credit to ruffled and pok cik gugel

Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Thursday, October 27, 2011

:: Panggilan Telefon Misteri (Nenek Kamsia) Part 12 ::


KLIK HERE for Part 1
KLIK HERE for Part 2

KLIK HERE for Part 3

KLIK HERE for Part 4
KLIK HERE for Part 5
KLIK HERE for Part 6
KLIK HERE for Part 7
KLIK HERE for Part 8
KLIK HERE for Part 9
KLIK HERE for Part 10
KLIK HERE for Part 11


Info: Cerita imbas semula ni,adalah jalan cerita asal yang Danny ceritakan sendiri pada aku, tapi dialog yang aku masukkan ni hanyalah rekaan semata-mata sebab nak bagi korang senang faham. Penting untuk aku jelaskan di sini, hanya part dialog adalah rekaan, tetapi jalan cerita, adalah yang aku tulis berdasarkan pengalaman sebenar Danny.

Sambungan ...

Setelah menunggu beberapa saat,akhirnya Danny disambungkan dengan penyelia di situ, biarlah aku namakan penyelia tu sebagai Puan Nasha (kot2 korang nak imagine Nasha Aziz pun boleh gak ) 

"Hello,Nasha speaking"
"Hello Selamat Petang ye Puan,sy Danny"
"Ya Encik Danny,ada apa boleh sy bantu?Encik Danny buat panggilan dari mana ye?"
"Maaf ye puan, sy cuma orang perseorangan, sy ada hal peribadi yang perlukan bantuan Puan,mungkin Puan dapat bantu?"
"Ya? Teruskan..?"

Danny menceritakan sepenuhnya kepada Puan Nasha, tentang apa yang berlaku dan bagaimana dia boleh link dengan nenek tua tu, dengan Freddie yang dikatakan bekas pekerja di syarikat tu, semuanya Danny ceritakan dengan serba ringkas untuk memudahkan Puan Nasha faham akan tujuan baik dia,hanya sekadar ingin tahu dan membantu.

Pada mulanya Puan Nasha agak keberatan, sebab kisah tu dah berlalu agak lama, hampir 6 tahun yang lalu tapi mungkin atas dasar simpati, Puan Nasha akhirnya mendedahkan bahawa Freddie memang pernah bekerja di syarikat tersebut. Pada awalnya Freddie hanyalah menjalankan praktikal nya saja di situ selama 6 bulan,tapi oleh sebab prestasinya yang baik, jadi Puan Nasha terus ambik Freddie bekerja di situ.

Menurut Puan Nasha, Freddie seorang pekerja yang berdisiplin dan sepanjang dia bekerja di situ,tak pernah timbul apa2 masalah serius, setakat masalah disiplin sikit2 mcm datang lambat tu perkara biasa lah, cuma jarang berlaku. Puan Nasha sendiri mengaku bahawa Freddie ni ada potensi, tambahan pulak dorang memang tengah cari pengganti siapa yang boleh jadi In-Charge Trainee yang akan menggantikan salah seorang staff dorang yang dah nak berhenti. Tapi sayangnya, Freddie berhadapan dengan masalah misteri yang membuatkan nya berubah sikap menjadi seorang yang tak fokus pada kerja. Pernah terjadi bila Freddie ni nak outstation, untuk attend meeting bersama client dari luar negara, semua plan jadi sia-sia bila Freddie tak muncul pada waktu yang sepatutnya dia hadir untuk presentation. Sejak dari peristiwa tu, surat amaran tentang disilpin dia, dikeluarkan sebab sebelum tu bagi verbal warning je.

Yang bertambah misteri, pada hari yang sepatutnya dia hadir untuk presentation tu, dia sebenarnya berada di salah sebuah tanah perkuburan cina, lepak kat situ mcm orang tak siuman. Dengan baju kot, briefcase die, alat2 untuk presentation dia, dia bawak ke situ dan buat presentation di situ. Orang ramai yang tengok dia, kehairanan. Menurut Freddie, dia sedar perbuatan dia tu, tapi dia mcm tak dapat nak control diri dia. Dia ada ceritakan peristiwa tu pada Puan Nasha, tp Puan Nasha beranggapan mungkin Freddie ni sengaja cipta alasan, ye lah kan, anak-anak muda katakan, masih nak enjoy. Memang waktu tu Freddie masih muda, awal 20an mcm tu umur dia.

Danny bertanyakan tentang kenapa Freddie diberhentikan. Puan Nasha ada mention jugak pasal masalah disiplin Freddie dan perangai pelik2 Freddie yang susah nak dijangka. Keadaan itu berlarutan dan makin jadi teruk bila 2 orang staff perempuan (1 staff HR dan 1 lagi clerk biasa) resign dengan notis 24 jam gara-gara tak tahan dan takut dengan Freddie yang kadangkala mcm bukan dia, berubah suara seolah-olah ada sesuatu yang merasuk dia. Tapi, seringkali bila Freddie merepek tu, dia berbahasa Cina Hakka yang tak sorang pun dalam syarikat tu faham. Akhirnya Danny diberhentikan kerja untuk elakkan masalah lain pulak timbul. Tapi Freddie request untuk meletak jawatan secara sukarela, dia tak nak term "diberhentikan" tu digunapakai.

Puan Nasha pulak timbul rasa simpati dlm hati dia, bila dapat tahu yang girlfriend Freddie yang berada di luar negara sebab tgh sambung belajar, meninggal dunia selepas terjatuh dari escalator (jatuh dari atas sampai ke bawah dan cedera teruk kat kepala). Freddie ni memang dlm perancangan nak kawen, tapi girlfriend nya tu meninggal dunia hanya beberapa hari selepas Freddie berhenti kerja. Puan Nasha nak bantu dari segi sokongan moral, tapi Freddie mengasingkan diri dan tak pernah lagi muncul sejak peristiwa tu.

Danny ambik langkah terakhir,untuk minta nombor telefon Freddie dari Puan Nasha. Sebab Danny percaya nenek tu ada kaitan dengan Freddie, Danny nak bantu atau bertanya pada Freddie sendiri. Puan Nasha sekali lagi keberatan, tapi akhirnya dia bagi jugak dengan syarat, apa-apa pun usaha Danny nanti, tak melibatkan nama syarikat tu.

Bersambung ..

:: Idea - Centerpiece Percuma?::


boleh di dapati di dalam semak samun dengan harga PERCUMA!!!!

daun paku pakis je kot...
leh jadik center piece n hiasan di hari perkahwinan anda!!!

banyak leh saving nih kawan kawen!!!!


yg ni pun leh saving..leh dapat kat tepi2 jalan jugak..ranting kayu je pun!!! heheheheheheh~


selamat mencoba!!!

**credit to ruffled and pok cik gugel

Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Wednesday, October 26, 2011

:: Trimas Kerry BlogShop!! ::


entry sedikit terlewat..anyways..
trimas kerry!!!!

kepada sesapa yang TAK mahukan sparepart sparepart di badan anda n nak pasang badan...
leh dapatkan PERKAKASANnyer dari

http://blogshopkerry.blogspot.com/

SPANX your ass bebeh!!!






Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Tuesday, October 25, 2011

:: Panggilan Telefon Misteri (Nenek Kamsia) Part 11 ::

KLIK HERE for Part 1
KLIK HERE for Part 2
KLIK HERE for Part 3

KLIK HERE for Part 4
KLIK HERE for Part 5
KLIK HERE for Part 6
KLIK HERE for Part 7
KLIK HERE for Part 8
KLIK HERE for Part 9
KLIK HERE for Part 10




Sekadar imbasan semula,episod yg lalu,aku dah ceritakan bagaimana Danny menceritakan info tentang Freddie.

Petang tu, Danny ceritakan segalanya pada aku. Pada asalnya, dia nak tunggu sampai aku ok sebab baru lepas kemalangan pada malam sebelumnya, tapi nampaknya Danny,dahtak dapat nak sabar. Dia nak semua persoalan aku terjawab,saat-saat yang akutunggu selama ni. Danny pun cerita semula, bagaimana dia CSI semua ni,seorangdiri pagi tu ..

Info: Cerita imbas semula ni,adalah jalan cerita asal yang Danny ceritakan sendiripada aku, tapi dialog yang aku masukkan ni hanyalah rekaan semata-mata sebabnak bagi korang senang faham. Penting untuk aku jelaskan di sini, hanya partdialog adalah rekaan, tetapi jalan cerita, adalah yang aku tulis berdasarkan pengalaman sebenar Danny.

Kisah Danny bermula .. pagi tu, Danny masuk kerja seperti biasa, dengan berbekalkan teh tarik yang dibeli di kedai mamak tak berapa jauh dari pejabat, Danny duduktermenung di meja. Nak bekerja pun malas disebabkan fikiran asyik tertumpu padaperistiwa "ketawa bersama nenek" pada malam sebelumnya. Dalam hatinyaberbisik, mungkin nenek tu ada mesej yang nak disampaikan. Hidupkah nenek tu?Atau dah mati kah? Kalau dah mati, mungkin ada urusannya di dunia yang belumselesai? Fikiran Danny buntu, sebab nenek tu, tak lagi menelefon seperti selalu sebaliknya, memunculkan dirinya sekali-sekala.

Pernah sekali, Danny pergi ke kedai mamak yang sama, untuk bungkus teh tarik.Kebiasaannya memang begitu,dah jadi habit. Tapi yang menjadi misteri, bila mamak tu tiba-tiba bertanya "U punya mother tidak bungkus air kah,asyik u saja" sambil ketawa mengusik Danny. Danny kebingungan, siapa pulak"mother" sedangkan Danny pergi ke situ, selalunya memang sorang2,kalau ada berteman pun, dengan kawan sepejabat, itu pun jarang sekali.Tetapi waktu tu, Danny biarkan je soalan mamak tu tak berjawab, kerana menyangkakan mamak tu mungkin bercakap dengan org lain, ye lah, bukannya Dannysorang berada kat situ pd waktu tu.

Entah kenapa, Danny teringat semula akan pertanyaan mamak tu, jangan-jangan mamak tu pernah nampak nenek tu jugak dan assume nenek tu sebagai mak Danny. Tanpa buang masa, Danny bergegas pergi ke kedai mamak tu yang jaraknya memang tak jauh,jalan kaki pun boleh je sampai kurang dari 5 minit. Setibanya di kedai mamaktu, mamak tu terus jerit "Teh Tarik bungkus siaaaappppppppppp..!!".Danny pun reda je lah walaupun sebenarnya tak nak order

Sementara mamak tu tengah tarik2 teh tu, Danny cuba ajak sembang supaya tak nak gelabah sangat tetiba je tanya pasal ada nampak nenek ke tak.

"Mamak... perasan tak nenek tua yang selalu dengan saya tu,pagi-pagi tu?"
"Haaa,u punya nenek ke? Fikir u punya mother. Hahaha"
" Pagi tadi ada nampak dia jugak ke?"
"Lama sudah tiada nampak dia. U punya nenek balik kampung sudah ke?"
"Oh....ha,a'ah dah balik kampung"

Danny agak ragu-ragu nak jawap tapi sekarang dia dah tahu, nenek tu ikut jugak dia sampai ke situ. Dan mungkin... ikut sampai kerumah jugak? Tak pasti.

Tehtarik siap dan Danny kembali semula ke pejabat. Nekad untuk call semula pejabat Syarikat Kayu XYZ untuk kepastian, sekurang-kurangnya dia mungkin akan dapat info tentang Freddie. Sebelum dail nombor syarikat tu, Danny pandang telefon,agak lama. Danny cuba untuk bersedia dari segi mental, risau sekiranya ada lagi perkara yang tak diduga akan berlaku.

Dengan lafaz Bismillah, Danny dail nombor tu,dengan harapan akan dapat la info, sikitpun takpe.

"HelloSyarikat Kayu XYZ,boleh saya bantu?"
"Hello Selamat Pagi.. Boleh sy bercakap dengan Freddie?"
"Bolehsaya tau nama encik dan encik dari mana?"
"SyDanny,saya cuma kawan lama dia"
"Tunggusebentar ya, sy sambungkan talian"

Sewaktu menunggu talian disambungkan, hanya Allah yang tahu betapa berdebarnya perasaanDanny ketika tu. Dalam beberapa saat,talian disambungkan dan seseorang bercakap di talian..

"Hello,Andyspeaking"
Hello,I'mDanny ya. May I speak to Mr Freddie please?"
"MrFreddie?He's no longer working with us Sir. Anything that i can help?"
"I talked to the lady just now,she said she will transfer the line to Mr Freddie?"
"Sorry Sir,salah dengar kot? Andy, not Freddie. Sorry ya?"
"Erm,its okay. Thanks ya"

Danny letak balik gagang telefon. Tapi beberapa minit kemudian, timbul pulak rasamenyesal sebab tak tanya pasal freddie yang Andy cakap dah tak bekerja lagi tu.Haihhh.. Danny pun call balik,dan perempuan yang sama,jawab call.

"Hellocik...sy Danny yang buat panggilan tadi. Sy ada beberapa soalan,kalau cik takkeberatan utk bantu"
"Ye encik,apa dia?"
"Sy nak tanya,dekat syarikat ni pernah ada staff nama Freddie ke?"
"Nama penuh?"
"Sy tak pasti,sy cuma tau nama dia Freddie,erm.. Cina Hakka?"
"Owh,kalau yang tu, ya memang Encik Freddie pernah bekerja di sini, tp dah diberhentikan kerja"
"Orangmana ye? Bila berhenti tu?"
"Dahlama berhenti encik, dalam beberapa tahun. Dah lebih 5 tahun rasanya"
"Sekarang ni dia kerja di mana ye?"
"Tu sy tak pasti encik"
"Diberhentikansebab apa ye?"
"Maaf encik,sy tak berani nak bagi info lebih sebab waktu tu sy baru lagi kat sini. Sy tak berapa pasti"
"Adacontact number Freddie tak?"
"Takdedalam simpanan saya encik,maaf ye"
"Oklah, takpe ye.. Cik?"
"SyLaura"
"Ok terima kasih ye Cik Laura. Sy cuma ada masalah peribadi sikit, sy cuma perlukannombor Encik Freddie kalau ada."
"Erm..masalah apa ye?Kalau berkenaan dengan hal syarikat,sy boleh sambungkan encikdengan penyelia sy"
"Boleh jugak,please?'
"Ok sebentar ya encik.."

Bersambung..

:: Idea - guest Book Mesin Taip!!! ::

Ada typewriter / Mesin Taip lama yg dah tak di gunakan?!!!

ubah suai ia menjadik TOOLS untuk guest book anda!!! cool eh?!



trimas Ruffled Blog!




Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Monday, October 24, 2011

:: Panggilan Telefon Misteri (Nenek Kamsia) Part 10 ::


KLIK HERE for Part 1
KLIK HERE for Part 2

KLIK HERE for Part 3

KLIK HERE for Part 4
KLIK HERE for Part 5
KLIK HERE for Part 6
KLIK HERE for Part 7
KLIK HERE for Part 8
KLIK HERE for Part 9

Sambungan ..

Kelibat nenek tua yang aku lihat pada malam tu, aku sendiri tak pasti sama ada benar-benar wujud ataupun hanya khayalan semata-mata. Orang cakap, kalau kita terlalu memikirkan sesuatu, fikiran kita dikuasai, benda tak wujud pun jadik wujud. Jadi mungkin apa yang aku nampak pada malam tu, nenek tua berkebaya nyonya sambil memegang kipas tangan, mungkin hanya sekadar gangguan otak kot? Lepas nampak nenek tu, aku terkejut, kaki aku spontan je tekan minyak dengan kuat (sampai habis tekan ke bawah tu),kereta terbabas ke tepi jalan. Dah la waktu tu aku tak pakai seat belt,satu habit buruk aku, kalau waktu malam, jarang nak pakai seat belt sebab takde road block polis/jpj,lagipun takde lah jauh benar pun rumah aku tu. Waktu kemalangan tu, aku tak cedera parah pun, cuma bahagian dahi luka,yang berhampiran dengn anak rambut tu,org panggil ape eh,dah lupa plak, kalau tak silap,ubun-ubun kepala kot? Aku pun tak tau mcmana boleh luka,mungkin terhantuk kot,tak pasti. Parut kat situ masih lagi kekal sampai sekarang cuma dah pudar sebab rajin bubuh bio-oil, tak nak bagi muka nampak spoil berparut, gigih ni sapu bio-oil tiap hari 

Waktu kemalangan berlaku, Danny masih lagi follow dari belakang dan die hampir-hampir kemalangan jugak sebab sewaktu kereta aku terbabas, dia tak pandang kiri kanan, terus je drive pergi ke arah kereta aku terbabas tu, hampir-hampir dia nak langgar motorsikal yang memang tengah melalui jalan yang sama tapi dari arah bertentangan. Disebabkan kawasan tu sunyi, ada kereta yang lalu tapi takde sesiapa berhenti untuk beri bantuan. Pernah ada kes orang pura2 kemalangan, tapi bila orang keluar nak bantu, diorang dirompak pulak. Danny call Ryan untuk mintak tolong Ryan dtg bersama sesiapa yang boleh pandu kereta, untuk tolong bawa kereta aku balik rumah. Kereta aku cuma kemek kat bahagian depan sebab melanggar divider dan papan jalan, tapi tak teruk. Cuma aku dah tak dpt nak drive sebab perasaan terkejut tu masih ada. Lama aku kebingungan kat dalam kereta.

Danny pulak, ketuk pintu kereta slow2, macam takut kena maki je sebab sebelum tu kitorang bergaduh gara2 ketuk cermin punya pasal. Aku bukak pintu kereta, unexpected bila Danny cakap "Okayyy....jangan lari?" Muka die tu ha,memang memek muka menyindir habis lah,takut aku lari dan menjerit tak tentu pasal,siot betul lah. Danny langsung tak bertanya kenapa aku boleh kemalangan, mungkin tak nak aku rasa tertekan. Danny offer untuk hantar aku pegi klinik, tapi aku tak nak, klinik memang takde bukak malam, kalau nak jugak, memang terpaksa pegi General Hospital tapi agak jauh, memang malas nak pegi lagipun luka pun setakat tu je kat dahi, boleh je kalau nak tampal plaster.

Danny pun call lagi Ryan, tapi aku tak faham pulak sebab dorang masing2 guna bahasa Cina Hakka. Mungkin tanya Ryan dah kat area mana kot. Sementara tunggu Ryan sampai, Danny tolong bersihkan luka kat dahi aku guna tisu yang dibasahkan dengan air mineral and tampal guna plaster. Waktu tu, dia guna First Aid Kit yang ada dalam dashboard kereta aku, dalam dashboard tu pulak, ada tuala wanita yang aku saja simpan untuk ladies punya "emergency case".

"Tampal luka pakai ini boleh kan,cepat menyerap?" Aku toleh tengok dia, tuala wanita tu dah pun kat tangan dia sambil dia sengih, panas gila muka aku ok, ni nak melawak ke apa ni, bagi penampar kang, berterabur gigi kau. Aku diam je, sebenarnya segan sangat sebab barang peribadi, Danny sedar muka aku berubah, dia terus cakap sorry2. Aku sebenarnya tahan gelak, tapi dah tak tahan nak gelak, aku gelak lah, Danny pun gelak sama. 

Waktu kitorang gelak sama-sama tu lah, kedengaran suara nenek tua gelak bersama-sama. Aku tersentak. Aku pandang Danny untuk tengok reaksi dia, sama! Dia pun macam tersentap, raut wajah dia, seolah-olah dia nak tanya aku "awk dengar tak apa yg saya dengar?".. aku mengangguk kepala, Danny faham yang aku dengar apa yang dia dengar. Tapi, ketawa nenek tu kedengaran tak lama, bila kitorang stop ketawa, suara nenek ketawa tu pun dah takde. Waktu ni,aku terlalu takut tapi aku cuba lawan, aku tak nak terlalu mengikut emosi.

Ryan tiba tak berapa lama kemudian, bersama adik lelaki dia. Adik lelaki dia drive kereta Ryan, Ryan pulak drive kereta Danny. Danny ambik alih, drive kereta aku dan hantar pulang ke rumah. Sampai je kat rumah, aku lega sangat sebab abang aku masih lagi berjaga, lepak dengan member dia dari rumah sebelah, tgh spray gitar. Dia terkejut gak tengok aku yang balik rumah dengan dahi bertampal plaster, just mention dengan dia, kereta aku terbabas, kemalangan kat simpang sekolah yg tak jauh dari rumah. Tapi aku tak cerita langsung yang aku ternampak nenek tu, aku rasa bukan masanya untuk bgtau, lain kali je aku akan cerita pada dia, kalau terbukak hati nak cerita la.

Abang aku jemput Danny,Ryan & adik die masuk rumah,tapi Danny cakap takpe,niat nak hantar aku balik je,lagipun dah lewat. 

Malam tu,aku tak tido dalam bilik. Aku masih rasa seram. Aku pura-pura tertido kat ruang tamu sebab abg aku memang selalu tido kat situ sebab kat bilik panas,katanya, aku rasa seram pulak nak tdo sorang2 dalam bilik. Abg aku pun kejutkan aku suruh masuk tido dalam bilik, aku cakap malas nak bangun dah, mata berat sangat. So, abang aku biar je. Mungkin disebabkan aku tido dengan keadaan aku yang letih sangat, aku bermimpi ..

Dalam mimpi tu, nenek tua tu datang pada aku,bawa bunga. Tapi bunga tu diperbuat dari straw. Straw yang dilipat-lipat jadik bentuk bunga. Dia bagi kat aku, aku ambik dan letak atas kepala, aku cakap "Kamsiaaa". Aku terjaga je dari tido, hati aku berdebar-debar,nasib baiklah mimpi nenek bg bunga, tak lah menakutkan sangat pun,tapi still gak rasa seram.

Keesokan harinya, aku bangun awal pagi nak bersiap pergi kerja. Tapi badan rasa sakit sgt, bahagian kaki pulak lebam, malam sebelum tu tak pulak rasa sakit. Disebabkan tak tahan, tak sedap badan, aku call tempat kerja, inform dengan manager yang aku amik sick leave. Aku bantai tido je sampai pukul 10 pagi mcm tu, bangun mandi & bersiap nak keluar beli brg dapur sikit. 

Sebelum keluar tu, baru perasan ada sms dari Danny.

"Salam..sorry if disturbing. Sy dah dapat tahu tentang Freddie,x byk info tp boleh jadi clue. Bila nak meet up? If rasa x sihat,rehat la dulu."

Aku tak tunggu lama, terus call Danny untuk tanya siapa Freddie. Tp waktu dia nak mula cerita tu, aku perasan yg aku sorang kat rumah, sebab motor abg aku takde pulak kat rumah. Aku pun ajak je Danny jumpa,tapi die kena ambik aku sebab kakak aku awal2 pagi dah ambik kereta dia untuk repair kemek tu (kereta kakak aku sebenarnya yg aku pakai sampai accident tu,aku mana de kereta sndiri )... Aku decide tak nak dengar cerita Danny melalui phone, sebab aku rasa aku tak "kuat" sgt untuk dengar,takut aku lemah semangat,dah la sorang2.

Danny pun ajak makan kat Marrybrown dan aku setuju je. Waktu tu lah Danny rungkaikan persoalan selama ni,persoalan kami hampir terjawab bila Danny dah call Syarikat Kayu tu,dan bertanya tentang Freddie, staff sana mengakui akan kewujudan Freddie di syarikat mereka, beberapa tahun yg lalu ..Satu jawapan yang agak mengguris hati aku sebagai seorang wanita. Sekali lagi, perasaan takut tu bertukar menjadi simpati...

Bersambung ..

:: BBF Wedding - Aliza Johan ::



kali ini meh cuci mata kat kenduri BBF Aliza!!!






menuju ke arah CANDY BUFFET!





candy buffet...tapi ai rembat biskut butter tu!! hehehehe~


center piece~




ai like this n isinyer~~~ somellllll!!


lagi hasil 'tangkapan'



Perantin in action!!! Ayu sopan santun je Puan Aliza....~



guest book table~


conteng time! (gambar curi dari FB sarah)



muka2 ni la jadik orang pertama yang bergambar ngan perantin!! 
dasyat2222...! (gambar curi dari FB sarah)




stiker yg di admire oleh my hubby

 

hasil air tangan Puan Lynda



my hubby's fav!!




at entrance..bergambar jap!


antara hasil tangkapan!




































Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...