Friday, November 11, 2011

:: Panggilan Telefon Misteri (Nenek Kamsia) Part 19 ::


KLIK HERE for Part 1
KLIK HERE for Part 2
KLIK HERE for Part 3
KLIK HERE for Part 4
KLIK HERE for Part 5
KLIK HERE for Part 6
KLIK HERE for Part 7

KLIK HERE for Part 8
KLIK HERE for Part 9
KLIK HERE for Part 10
KLIK HERE for Part 11
KLIK HERE for Part 12
KLIK HERE for Part 13
KLIK HERE for Part 14
KLIK HERE for Part 15
KLIK HERE for Part 16
KLIK HERE for Part 17
KLIK HERE for Part 18

Sambungan ...

Siri yang lepas kita dah dapat tahu bagaimana Freddie kehilangan neneknya yang tersayang, satu-satunya ahli keluarga terdekatnya yang masih ada. Tak dinafikan, kisah Freddie yang menyayat hati, umpama babak yang berlaku dalam filem semata, tapi hakikatnya ia berlaku jugak dlm dunia nyata,yang aku alami sendiri. Kadang2 bila difikirkan, aku rasa nak keluar dari "filem" ni, aku tak nak lagi jadi "watak" dalam filem yang aku tak pasti apa kesudahan nya ketika itu.

Pada waktu tu, satu je yang terlintas di fikiran aku, mungkin kerana kasih sygnya begitu menebal pada Freddie, hingga perginya meninggal kesan. Kesan kasih syg yang abadi. Aku tahu, sebagai seorang Islam, apabila seseorang itu meninggal dunia maka terputus lah ia dari urusan dunia. Tak mungkin mendiang nenek Freddie ada kelebihan itu sampai boleh telefon pulak bila dah meninggal. Ya,secara logik. Tapi jika difikir secara logik gak, aku seakan-akan tiada jawapan. Kalau nak biarkan semuanya tak terjawab,tinggal misteri, hati aku ni pulak seolah-olah digaru-garu untuk mencari jawapan (ayat tak bleh blah  .. )

Beberapa hari selepas kenal dengan Freddie dan mendengar cerita dari pihak dia, aku dan Danny agak puas hati lah jugak, at least persoalan tu dah terjawab. Walaupun tak terjawab sepenuhnya,aku redha je. Nak menyiasat lebih2 pun, banyak mana sangat lah masa yang kitorang ada, aku sendiri sibuk, Danny pun sama gak. Freddie pulak, dah berkeluarga dan dah ada anak, kerjaya sendiri, takde masa kot nak fikir lebih2 tentang nenek call tu. Aku percaya, Freddie sendiri mesti teringin nak cakap dengan nenek tu, since nenek tu asyik call tempat kerja aku dan danny, tapi nenek tu tak pernah sekali pun call Freddie. Tertanya-tanya jugak,kenapa agaknya. Masih jugak tak terfikir apakah jawapan pd semua persoalan ni.

Mingu demi minggu berlalu, pada satu hari, sekali lagi aku dikejutkan dengan panggilan telefon, dari nenek tu lagi. Siot je, aku baru nak lupakan tentang dia, dia call lagi. Aku boleh pulak jawab call tu macam biasa, dah takde berdebar sangat pun, dah terbiasa kot, tak macam dulu. Nenek tu,masih lagi ulang soalan yang sama,dengan nada yang sama. Sedih, sampai bila agaknya nenek ni nak cari Freddie. Kalau nenek masih hidup, pulang lah... kembalilah ke pangkuan Freddie nek, dia rindu.. hatiku berbisik.. Tapi,hampa.. bila nenek ni masih lagi call, seperti kebiasaannya.. Aku buntu.. Hal ni,aku rahsiakan dari pengetahuan Danny,tak tau kenapa. Mungkin sebab aku tak nak dia risau, atau pun mungkin sebab aku sendiri dah tak berminat nak cari siapa nenek ni sebenarnya.

Panggilan telefon misteri ni mengganggu tumpuan aku selama beberapa hari, aku mcm orang yang takde semangat nak kerja. Fikiran aku asyik ke situ. Sedangkan orang lain, maksud aku staff aku yang lain, yang pernah gak berkomunikasi dengan nenek ni, tak pulak ambik peduli. Tapi, kenapa aku, seolah-olah ada perasaan yang lain.. mungkin sebab aku rindu kasih seorang ibu, aku tiba-tiba teringat pada arwah mak aku yang dah lama pergi. Apa perasaan aku agaknya, kalau aku tau, arwah mak aku call seseorang,untuk cari aku? Mesti rasa terkejut,tak percaya dan sebak kan? Mungkin itu yang freddie rasa sekarang. Berat mata memandang kata org .. berat lagi bahu yg memikul.

Hari-hari yang aku lalui tak lagi menakutkan, malah panggilan telefon dari nenek tu pulak yang aku tunggu2 hingga jadi usikan semua staff. " Panggil Aishah kejap, nenek dia call" ayat yang dah biasa aku dengar saban hari. 

Hinggalah pada satu hari, berlaku satu perkara yang berada di luar jangkaan aku selama ni, aku rasa kalau aku ni ada sakit jantung, memang dah rebah kot. Nak dijadikan cerita, pada satu hari ni, nenek ni call seperti biasa. Tetapi apa yang memeranjatkan aku, bila nenek ni tiba2 menjerit seolah-olah tengah bergaduh dengan seseorang, aku agak bunyinya macam dia tengah berebut telefon dengan seseorang.

Aku pulak mcm orang hilang akal, bingung dengan situasi tu. Eh,nenek ni bergaduh dengan sapa pulak dalam kubur ni wei . Waktu aku tengah tak keruan tu,tiba2 orang yang tengah bergaduh dengan nenek tu berjaya pulak rampas telefon tu,dan mula bercakap dengan aku,tapi masih menggunakan bahasa cina hakka. Aku mula pening, ni drama episod apa pulak nih.

"Sorry i don't speak chinese" kata aku cepat2 dengan harapan supaya dia jawab, janganlah ko letak telefon dulu,sempat lagik nih aku berdoa bagai. Waktu aku mula bercakap dengan orang tu, kedengaran suara nenek tua tu marah2 kat belakang, mcm nak rampas balik telefon tu,dengan gigih sekali. Comel pulak, serius comel.

"Haaa...sorry sorry,ini siapa ya?Ini mana tempat ya?"
"Sy aishah. Ini restoren. Boleh i tahu u siapa, nenek tua tadi ur mother ke?"
"Hooo...bukan..bukan.. my grandma.. Sorry amoi,nenek sy ni nyanyuk sudah. Memang selalu kacau orang, telefon sana sini saja"
"U dari mana ni? Boleh i tahu?"

Orang tu pun explain dia kat mana (sorry tak leh reveal nama tmpt due to privacy).
"U ni betul2 orang ke apa ni?" soalan bodo pulak keluar,aku tepuk dahi sendiri.
"What do u mean ya?"
"Erm,sorry sir,sorry. I didn't mean to be rude here but.. erm,boleh i jumpa u? Jumpa ur grandma?"
"U siapa ya?U kenal kita ke?U kenal my grandma?"
"I tak kenal u,tapi ur grandma selalu call sini,sepanjang tahun. Ni baru 1st time i dengar suara u,i nak tau grandma u siapa,dia cari Freddie ke?"
"Tidak la amoi... My grandma ni memang nyanyuk sudah, few years ago asyik cakap pasal Freddie. Siapa Freddie tu pun kita tak tau"

Aku tersenyum sendiri je waktu dia bahasakan dirinya sebagai "kita", sounds cute pulak 

"U takde keluarga nama Freddie ke?Ur grandma memang selalu call,cari Freddie"
"Tak ade la. Kita memang takde family yg nama Freddie. My grandma nyanyuk,biasa la mungkin dia tengok cerita tv ada freddie haha"

Eh cepat pulak mesra si cucu nenek nih ..

"Boleh i jumpa u? I rasa i patut bincang lah"
"Bincang apa ya?"
"Tentang grandma u.. tentang Freddie.. herm,i susah nak explain through phone,but i betul2 perlu jumpa u"
"U boleh tinggalkan contact number u? U siapa nama ye?"
"Aishah"
"Air Asia??"
"Aishah la... aiyoo... "
"Ooo ok ok" dia gelak lagi.
"Nama u siapa?" aku tanya.
"Nama kita ke?" adoiii cute betol.
"Ye lah,nama u"
"Just call me Kenny"

Lepas bertukar nombor telefon,tanpa buang masa,aku call Danny pulak.

"Danny,awk free tak malam ni?Jumpa nak?Pls,ada perkara penting nak bagitau awk"
"Nak melamar ke apa ni?" Sumpah tak lawak okay.
"Jangan melawak k. Ni pasal nenek tu, sy dah dapat dah orang yang ada related dengan dia."
"Maksud awak?"
"Jgn banyak tanya la, nak jumpa ke tak? Mlm ni eh,free kan?"
"Ok,anything for u sweetheart"

Aku terkedu.

Bersambung...

No comments:

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...