Tuesday, November 1, 2011

:: Panggilan Telefon Misteri (Nenek Kamsia) Part 14 ::

KLIK HERE for Part 1
KLIK HERE for Part 2
KLIK HERE for Part 3
KLIK HERE for Part 4
KLIK HERE for Part 5
KLIK HERE for Part 6
KLIK HERE for Part 7

KLIK HERE for Part 8
KLIK HERE for Part 9
KLIK HERE for Part 10

KLIK HERE for Part 11
KLIK HERE for Part 12
KLIK HERE for Part 13

Sambungan ...

Atas sebab rasa takut yang amat sangat, eh tak lah amat sangat, takut tahap biasa2 je ,aku pun cuba hubungi Danny.

"Hello? Danny?"
"Assalamualaikum" Danny beri salam, perli lah tu.
"Ok,Waalaikumsalam. Awk ada call Freddie,dia cakap ape eh?Ada info?"
"Freddie ada call awak tak?" Ok,aku memang paling benci soalan dijawab dengan soalan. Dah la memang tak dapat sabar dah,kau tanya aku balik pulak.

Menurut Danny, Freedie memang ada call back beberapa minit selepas sms yang kitorang hantar pada Freddie, delivered.
Danny cakap, kalau nak explain menerusi phone,agak rumit. Jadi,Danny ajak Freddie untuk jumpa,kalau Freddie tak keberatan. Freddie agak tertanya-tanya,atas alasan apa nak jumpa, Danny ada bagitau sikit-sikit, tentang nenek tu. Freddie terdiam, dia tak bertanya banyak, dia bersetuju. Danny beranggapan, mungkin Freddie dah dapat agak, apa sebenarnya yang bakal kitorang dedahkan pada dia, mungkin bersangkut paut dengan pengalaman Freddie sendiri jugak.

Lepas dapatkan confirmation daripada aku, aku inform pada Danny aku free waktu malam je, aku pasti Danny atau Freddie, keduanya pun sama sebab dorang pun office hour,aku pulak dah tutup restoren selepas 8 malam (kalau takde function), jadi elok je kalau nak appointment waktu malam, ye malam keesokan harinya, lagi cepat lagi bagus, lagi cepat selesai masalah dan terungkai segala misteri.

Tibanya malam seperti yang dijanjikan, Danny menjemput aku di rumah. Bukan sebab aku takde transport, tapi dah dia offer 1 kereta kan,aku setuju je. Memandangkan sejak kebelakangan ni, sifat penakut tu semakin menjadi-jadi dalam diri aku. Sebelum ni, tak pernah pulak penakut sangat macam ni. Kebetulan pulak, malam tu Danny pakai tshirt putih, aku pun begitu. Aku pandang seluar dia, seluar jeans biru. Bila aku pandang seluar aku, okay sama jeans biru. Ni drama spektra episod mana pulak nih, boleh tersama pulak baju.

"Awak tadi,pakai baju warna lain kan sebenarnya?" Danny serkap jarang, banyak cantik lah muka kau.
"Alah, kebetulan ok! Kalau awk nak sy tukar baju warna lain,boleh jeee.."
"Eleh,kebetulan lah sangat .. Awak nampak sy pakai baju putih,awak pun tukar.. Patutlah lama bersiap" Danny dah mula gelak.
Aku tak gelak langsung, bukan apa, aku takut kang ada pulak watak yang lagi satu tu, gelak sama.

"Lama apa pulak...awk yang ambik sy awal 20 minit,sy belum bersiap lg" best gak ah,kau nak sangat debat kan.
"Awak bersiap cantik2 ni apsal,nak try Freddie lah tu"
"Hei cakap elok sikit ok. Selipar sy ni ok je belum pernah tampar org,kot awk nak merasa jd orang pertama ke"
Danny ketawa lagi,dan untuk kali kedua, aku masih tak nak ketawa sama. Mata aku asyik menjeling ke belakang, mana la tau ada nenek berkebaya duduk kat seat belakang

Danny terus drive ke sebuah restoren, tempat yang akan menyaksikan pertemuan pertama kali kami bersama Freddie. Restoren ni agak sunyi, tak berapa ada orang sangat. Mungkin atas sebab tengah bulan kot, tambahan pulak waktu tu hujan renyai-renyai,mungkin orang pun prefer duduk rumah je. Aku leka dengan bahagian dalaman restoren tu yang dihias dengan rotan, nampak kreatif. Dekat setiap meja, ada pulak lilin comel yang dihias cantik dengan bunga straw. Aku agak tersentak bila terpandang bunga straw tu, sebijik mcm yang nenek tua bagi dalam mimpi aku. Ya Allah, apa erti semua ni, kebetulan atau..?

Danny mencuit bahu aku, dan mengarahkan aku ikut dia ke satu sudut. Rupanya Freddie dah call Danny, cakap dia sah sampai, dan kebetulan pula, Freddie pun sama pakai baju putih, tapi seluar dia coklat muda ok. Hihi, aku tergelak sendiri, rasa lawak pulak, mcm tengah berlakon filem. 

Mula la fikiran aku melayang jauh.



Freddie.. bukan seperti yang aku bayangkan sebelum ni. Seorang lelaki kurus, tak terurus dan nampak serabai kerana masalahnya yang dia hadapi - sangkaan aku meleset bila Freddie yang sebenarnya, adalah seorang lelaki yang nampak kemas dan... tak nampak ada masalah pun? Nampak raut wajahnya tenang je? Ok, aku tau aku tak sepatutnya judge Freddie begitu, tapi bila melihat wajahnya untuk pertama kali, aku tak rasa dia ada masalah yang besar atau tekanan perasaan dan sebagainya.

Aku tak nak bercerita panjang tentang bagaimana aku dan Danny menceritakan satu per satu, tentang pelbagai peristiwa yang kami hadapi sejak beberapa bulan, termasuk aku yang dah setahun lebih terganggu dengan panggilan nenek tua, sehingga mendesak aku untuk mencari jalan penyelesaian. Semuanya kami ceritakan satu persatu pada Freddie,tanpa ada satu pun fakta yang tertinggal. Sebab aku merasakan, Freddie berhak untuk tau, dan aku tau, Freddie jauh lebih tahu, apa puncanya semua kejadian ni berlaku.

Freddie agak berat untuk berkata-kata, pada waktu tu, aku dapat lihat matanya mula berkaca, airmata nya bergenang tanpa dapat dibendung lagi. Aku dan Danny berpandangan, sehelai tisu aku hulurkan pada Freddie, aku tahu betapa segannya Freddie untuk menumpahkan air mata nya di hadapan seorang wanita seperti aku. Eh tak nak guna perkataan wanita lah,mcm dah tua sangat, replace dengan perkataan gadis ok Aku dan Danny berpandangan, sehelai tisu aku hulurkan pada Freddie, aku tahu betapa segannya Freddie untuk menumpahkan air mata nya di hadapan seorang gadis seperti aku.

Suasana sepi seketika, aku kehilangan kata-kata. Aku tak tau apa yang harus aku buat. Tapi, atas dasar simpati, aku bagitau Freddie, kalau dia nak menangis, menangis lah. Mungkin airmata tu akan dapat melegakan hatinya, tak salah untuk kita menangis, walau bergelar seorang lelaki sekalipun, itu tandanya kita bukan manusia yang ego. Sebaik saja aku cakap macam tu, Freddie menangis teresak-esak, satu situasi yang cukup pilu. Pipi aku terasa basah, tanpa disedari, aku menangis sama walaupun aku tak tahu, apa sebabnya.

Misteri mula terungkai apabila Freddie .. "Saya lah Freddie tu,sy akui sy banyak buat silap tapi sy tak bermaksud nak kecewakan sesiapa.."

2 comments:

aNis LeMoN aBu said...

ah, da jumpa dah freddie!!!

haniiii. i dah la duk kat rumah cerukkk gila. takut2 je baca cerita u ni tau. (tapi takut2 pun, nak tau jugak cemana endingnya. cepatlah habissss!! ;) )

Hunny Kitty said...

sabar2

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...