Monday, May 28, 2012

:: Cerita Pregnant part 2 ::

Minggu 17-Minggu 24 :

Trimester kedua pun dah bermula. Masa ni adalah masa-masa yang best. Baby membesar mengikut jadual. Mama dia pun membesar mengikut jadual. Kehidupan kembali aktif.
Rambut dah tak gugur lagik makin rasa lebat n cepat panjang adalah pai setiap kali p saloon mesti kene tanya.."makin panjang rambut..tak nak potong ke?". Keadaan kulit semakin ok tak macam
1st trimester dulu.

Tendangan baby bertambah kuat. Makin aktif. Sampai waktu scan minggu ke 22 dia tak nak duduk diam langsung. Leh nampak tangan kaki bergerak-gerak tak berenti. Joget2 keseronokkan dalam perut mama dia nih!

Baby....Baby....


Walaupun waktu minggu 20++ dah tak leh nak jalan laju sangat sebab kalo terlampau laju mula la rasa nak tershishi la..sakit montot la. tapi tak pe, aktiviti harian mesti terus berjalan!
Aktiviti mingguan pun perlu diteruskan. Kena aktif jugak skali skala, bersukan kecil-kecilan. Perut dah mula nampak. Seronoknya!!!

Checklist untuk barang baby pun dah mula dicompletekan satu per satu. Start minggu ke 22 rasanya macam setiap minggu mesti pegi shopping barang baby walaupun untuk hanya sepasang baju! Hehehehehe

Minggu 25-now :

Dah stat tak berapa nak lena tidur malam. Kadang-kadang sebab baring tak kena gaya..ngiring kiri tak kena, kanan tak kena terlentang lagi tak kena. Baby mesti mcm tak suka. Kena ada 'post-post' special. Baru la nak lena mata nih.
Kalao malam mesti dah stat terjaga nak pegi shishi sekali dua.

Selera makan oklah..tak de la tak lalu nak makan ke apa ke. Cuma tak BOLEH.. TAK BOLEH nak makan kat rumah sangat. Nasi..lauk ke apa ke..TAK LALU. Tapi kalau makan kat luar, memang mabeles selera tekak nih. But Say NO to nasi.
Seminggu tu dalam sekali je jamah nasik. Selebehnya makan pizza la, KFC la, Johnny's la, sushi, namakan aje restoran2 dalam shopping mall semua suke!!!
Allergic selain nasik adalah aiskrim, tutti frutti, kentang goreng - ohhhh my baby hate this!! hate this a lot!!!!!!!!

Masa minggu ke 26 my hubby BFF banje makan tutti frutti - dalam hati dah ckp jgn nak mkn banyak2 2-3 sudu tak pe. Keluar je dari tutti frutti, depan2 tu jugak muntah! Hamekkkk...rasakan!
Selain dari tu permintaan makanan yang jarang2 di makan memang banyak. Layankan aje tekak ni, makan mana yg selera. Jangan tak makan langsung!

Minggu ke 27 - pegi scan for 3D..seronok sangat dapat tengok baby. The sonographer is a cute lady n cara dia memang best (yg ni nanti i review). My hubby dari duduk tgk monitor sampai berdiri-diri la punya xcited tengok anak dia nih! Hehehehehehe
Kemuntahan biasanya akan berlaku bila terlampau kenyang, makanan tidak menepati citarasa dan bila makan iron tablet!!

Baby semakin aktif, kadang2 tersedu2 (comel je)....tak sabar rasanya nak tunggu dia. Kadang-kandang bila tengok/renung lama-lama perut nih leh nampak kejap terbonjol sana-sini. Leh nampak macam siku/lutut dia terbonjol bergerak2 (heheheheh seronoknya!!!!!!!) sampai senget benget perut mama dia nih...






Semoga dia sentiasa sehat dalam perut mama dia, n mama dia mestilah kuat semangat n kuat buat kerja n mengaktifkan kehidupan tanpa melasak sangat!
Masih ada baki May n June untuk terus bergerak aktif sebelom menghentikan aktiviti permotoran bila July tiba nanti.

Doakan kami anak beranak sehat n kuat n sempurna ya...

kalau ada cerita tak tercerita tu..nanti2 la citer. 'Till then...assalamualaikum!

p palang s : ni sambil menaip ni layan baby joget dalam perut sambil dia buat somersault….ngeeeeeeeeeeeee~dan as for now ai tidak berpacking apa2 lagik untuk my bag ke hospital..sekian :P


p palang s : Citer Preggy part 1 disini

Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

7 comments:

('',)pzAEdy~ said...

seronok kan preggy...hehehe/ x sabar nk rasa ape yg u rasa....

Asz Miza said...

Haha..comel je baby u ni. Tak sabar nak rasa baby macma tu..few more more weeks lagi kot. Paling ditunggu2 kalau hiccup. Macam mana eh nak detect kalau baby tengah hiccup? Hehe. Semoga semuanya selamat nanti Hunny. Insyaallah. ;)

Hunny Kitty said...

pza - insyaAllah..sampai masanya nnt

asz - hiccup tu ala2 tendangan..tapi denyut dia sekata je...kadang2 rasa pai 20kali tak benti mcm tu la...

Nadya Zahid said...

perut u dah nampak dah besar..heheheh

adriea said...

memang seronok kalau pregnant.. tak sabar nak pregnant lagi minta Allah izinkan semuanya... :)

InaYusoff said...

tak sabar nak rasa beby tendang2..

sampai termimpi2 aku..

tapi kawen pon blum neh..

:)

Hunny Kitty said...

nad - heheh tu pun org ckp kecik

adriea - insyaAllah

ina - tak lama lagik kan dah nak kawen..hehee

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...