Wednesday, January 6, 2016

:: Cara Kangaroo Care Mother (KMC) ::



Kangaroo care atau teknik penjagaan kanggaru ialah satu teknik sentuhan kulit ke kulit di mana bayi akan di letakkan di dada ibu malah ayah juga. Kangaroo care ini sangat popular terutama untuk bayi pramatang di NICU kerana kajian membuktikan kesan yang sangat baik untuk bayi-bayi ini.



Penulis buku "Kangarooing Our Little Miracles", menyatakan bahawa KC banyak membantu bayi pra matang dalam beberapa perkara.

1. Suhu Badan - Kajian menunjukkan ibu mempunyai aliran udara hangat yang boleh diselarsakan dengan bayi. Apabila bayi kesejukkan suhu badan ibu boleh menghangatkan bayi.

2. Penyusuan - Penjagaan ini membenarkan bayi mudah mendekati payu dara dan sentuhan merapatkan hubungan ibu dan anak.

3. Meningkatkan berat badan - membolehkan bayi tidur dengan lena dan cukup bagi memberi tenaga kepadanya. Menang sangat terbukti kerana semasa ai KC dengan bidadari berat Bidadari pernah naik lebih dari 400 gram sehari.

Kangaroo Care sangat 'power' dan kesannya sangat hebat dari membiarkan bayi duduk di dalam inkubator sahaja.







[Pakaian dan posisi]

1. Seeloknya bayi dan ibu tidak berpakaian. Tapi bagi la bayi pakai pampers takut terkencing atau terberak pulak nanti. Si Ibu pulak pakailah baju berkancing atau 'tube'

2. Letakkan bayi di dada ibu. Peluklah bayi erat-erat....bukan sahaja menenangkan bayi malah menenangkan ibu sekali. Dengan posisi tegak dekatkan bayi ke kulit ibu (dalam dakapan), bayi mestilah berada dalam dalam “frog position” kepala dan dada bayi terletak di dada ibu



3· Lepas ibu dan bayi dah detach to each other, nak selimut pun boleh lagi 'warm' dan selesa.

Masa ai dalam NICU buat KMC dekat bidadari sekali ai try pakai baju besar dan letak bidadari dalam baju, kemudian ai cuba wrap Bidadari dengan long large pashmina, selepas tu disebabkan tak ada bilik khas untuk KMC ai peluk Bidadari macam biasa je..still resultnya tak menghampakan..berat tetap naik dengan jayanya dan Bidadari tetap tidur lena.....

 sampai sekarang Bidadari memang suka KC nih....

watermark

No comments:

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...