Thursday, January 21, 2016

:: Bayi Pramatang ::

Bilakah bayi dikatakan pramatang?

Kebanyakan bayi yang dilahirkan dalam lingkungan 40 minggu usia kandungan. Bayi dikatakan matang jika lahir di antara 37-42 minggu usia kandungan. Jika bayi dilahirkan sebelum 37 minggu usia kandungan ianya dikatakan pramatang.

Adakah ramai bayi dilahirkan pramatang?

Insiden bayi pramatang berbeza-beza di antara Negara. Di Malaysia lebih kurang 8% bayi yang dilahirkan adalah pramatang. Tetapi mengikut pengalaman ai sewaktu berada di HSJ, bayi pramatang ramai juga jumlahnya. 

Mengapakah bayi dilahirkan pramatang?
Tiada jawapan konkrit untuk menjelaskan kenapa kes ini berlaku. Punca mungkin juga boleh disebabkan oleh pecahan pada lapisan amonion yang terjadi lebih awal (premature rupture of membrane) dan kontraksi otot rahim (uterine contraction), bahagian servik yang tidak kuat (cervical incompetence), Pengidap darah tinggi (pre-eclamptic toxaemia), placenta praevia, uri terkoyak dari dinding rahim (abruptio placenta) dan menyebabkan pendarahan. Mungkin juga antara sebab di bawah :·                     Pecah ketuban awal
·                     Pernah melahirkan anak pramatang.
·                     Kandungan lebih dari satu contoh kembar 2 atau 3 dan seterusnya.
·                     Uterus dan serviks yang luar biasa.
·                     Kandungan yang mempunyai komplikasi contoh: tekanan darah tinggi semasa mengandung dan uri di bawah.
·                     Kurang sokongan sosial.
·                     Pengambilan alkohol, dadah merbahaya dan merokok semasa mengandung.
·                     Jangkitan pada salur kencing.
·                     Jangkitan sejak lahir di dalam uterus.


Kalau macam dalam kes yang ai sendiri alami, yang mana ai sendiri pun tak pasti sebab musabab utamanya, adakah sebab fibroid yang doctor kata ada pada Rahim ai? Atau sebab ai terlalu letih dan selalu stress? Yang mana ada antara sebab-sebab ini menyebabkan air ketuban ai pecah??


2 comments:

Cik Itah said...

info yg sangat berguna..keep on sharing!

cik mah said...

Cik mah dah 37w dah skrng...insyaallahlah bby matang..mungkin juga ye sbb stress..smlm masa g klinik nurse ada ckp gak..ada sorang tu pun mcm2 masalah..sbbnya stress n penat..

Top Post