Thursday, August 13, 2015

:: Kisah Minum Air Gula/MGGT di Klinik Kesihatan Ibu Anak ::


Assalamualaikum n Hi!
Nak ceria sedikit pasal MGGT. Dulu masa pregnantkan Mimi tak de kena MGGT or minum air gula kat KKIA. Tapi preggy kali ni tetiba kena minum pulak. "Faktor usia" kata doktor. T_T

So semalam sewal kul 0730 ai dah sampai kat KKIA, konon nak dapat number awal la..sekali number ai dapat selang 23 orang!! Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...menangis nak tunggu punya lama.

Ai ni sejak pregnant memang ada gastrik...dah tunggu dengan keluh kesah rasa tak selesa bagai. Dah la ala-ala nervous sebab dok terbayang air gula yg likat pekat tuh!

0930 baru panggil ai. 2 jam tau tunggu. Dah la puasa dari kul 2100. Mujur la tak pitam. So masuk je..nurse amik darah. Lepas amik darah dia suh ai p minum air gula dalam cup yg derang dah susun banyak-banyak depan kabinet bagi habis.



Ai tengok air gula tu...berwarna. FUH!!! ada flavor..lega sikit tapi yang tak syoknya...SEMUT berkerumun punya banyak menunjukkan tahap kebersihan tak berjaga...nak amik gambar pun takut kena sound lak nanti. So ai pun amik la cup yang tak dihurung semut. Rasa sikit....oh ai tak mampu nak buat one shot. Sebabnya? Rasa air gula ni walaupun berperisa amatlah pekat macam air mirinda oren yang tak de gas tapi tahap kelikatannya melampau. So minum je sikit-sikit, hampir termuntah tapi ku telan semula!

Habis je minum...nurse cakap dalam kul 1130 ke atas derang panggil balik. So, tunggu je la lagi dan lagi dan lagi.

1210 baru derang panggil. Amik darah sekali lagi. Lepas tu balik. Result? Dalam dua minggu...

Tu la cerita MGGT ai. Tips nak minum air gula? Tarik nafas dalam-dalam dan minum sambil selawat. Tu je la yang mampu pun.

Sekian



watermark

3 comments:

Mila Hilas said...

sy minum airgula memang dgn 1 nafas je..sekali teguk.kalo byk2 kali, cnfrm keluar blk..huhuhu..preggy kali ni 3x kena minum sebab yg 2nd tu katanya darah deku xleh nk proses..huhu.menangis dlm hati kena repeat smpi 3x

izzeyda said...

tak sukanya kena minum air gula nih.. sekarang nih majoriti kena minum air gula.. dulu2 kalau ada penyakit kencing manis atau keturunan ja..

Nadya Zahid said...

boleh nanges la minum air gula nih...
punye la manis mengalahkan 10 tin coke hokay...
i kne minum next tuesday..dah nak bersalin pon nk kne minum gak..grrrrrrrrrrr

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...