Wednesday, March 4, 2015

:: Part 1 - Backpacking dengan anak kecil Kuala Lumpur - Suratthani- Koh Samui::

Assalamualaikum/Hi,

Seperti yang dijanjikan, kali ini ai nak menulis sedikit tentang trip ai bersama Mimi & Incik Pinky ke Koh Samui dan kawasan sekitar.

Sebenarnya mood nak menulis tak berapa nak ada. Tapi ramai pulak yang tanya senang tak bawak anak kecik berbagpack/trip yang jauh? Untuk Mimi ini bukan kali pertama dia on a trip dengan mama & papa dia. Ai dah ajar dia since dia 8 bulan tu trip paling jauh dia pernah pegi la.

Memandangkan Mimi masih BF (breastfeed), mental dan fizikal kena fully prepared. Sebab? Mimi ni jenis yang sesuka hati dia dan bila2 masa je dia nak BF dia BF..tak kira la depan orang ramai...tengah berjalan...bla bla bla. So bawaklah 'gear' BF yang bersesuaian dan tidak membebankan semasa perjalanan. Kali ni ai bawak my long cardigan. Haaaaa..memang sangat membantu!



So, let's cerita tentang trip kali ini. Perancangan nak ke Koh Samui ni di buat agak last minit - hujung Januari. Beli tiket, tempah hotel and yang mana patut.

Apa yang perlu dibawa bersama kalau anda ingin mencuba berbackpack dengan anak kecil?

1. Pakaian anak yang secukupnya. Bawak cukup2 hari pun tak je...tapi kena basuh la setiap kali lepas pakai.
2. Lampin pakai buang (yang ni agak2 je berapa helai ikut purata setiap hari dia pakai..kalau tak cukup nnt leh beli kemudian)
3. Susu tepung kalau anak minum susu botol - ini pun sukat siap-siap
4. Breastfeeding gear yg paling senang nak bawak (kalau anak masih BF)
5. Mainan kegemaran dia untuk mengelakkan dia boring melampau
6.Baju-mak ayah yang secukupnya
7. Tisu basah - ini teramat penting!!!


Flight kami tengahari Rabu (25/2/2015). My lil bro tolong hantar sampai KL sentral, lepas tu naik KLIA express ke KLIA2. Sampai je KLIA2 sekali tak de service buggy...Mimi pulak tak nak jalan. Tak nak dukung ngan Incik Pinky - dia bukan jenis yang suka naik stroller. Makanya ai la yang kena dukung dia sepanjang-panjang perjalanan dalam KLIA2 tu....sampai rasa terkehel la belikat ni.




Lepas check in bag-immegresen semua settle berjalan lagi ke waiting hall..dah la hujung sekali! Selalu macam tu.... T_T . Time tunggu Mimi dok main dengan sorang anak mat saleh nih..oklah tu. Part paling kalut dah nak tiba...ada lagi 5 minit nak board ni sekali Mimi membuang pulak!!!! Hadoi laaa...kalut la mama dia berlari ke toilet siapkan dia cepat2.

Bila dah board dia mula mintak susu pulak (macam biasa). Kadang2 rasa rugi beli 3 seat sebab Mimi tak pernah nak duduk sendiri...dia mesti nak melekat dengan Mama dia (macam biasa). So bagilah jugak susu...tak sampai 5 minit - padam!



Mujur Mimi tido, kalau tak dalam flight tu suara dia membebel la paling kuat sekali agaknya.

Perjalanan amik masa 1 jam 30 minit dari Kuala Lumpur ke Suratthani.



Sampai sahaja di Suratthani. Lepas melepasi immegresen, terus cari perkhidmatan bas/feri ke koh samui. Untuk permulaan ni kami pilih Raja Ferry. Jangan risau kalau uolls pergi, keluar je arrival hall tu...bersepah perkhidmatan bas/ferry ke Koh Samui. Bas pun dah sedia menunggu nak bawak korang pegi jeti.


Total hangus adalah THB800 - Mimi percuma!
TBH800 ni adalah termasuk bas dan tiket feri ke koh samui ye. Agak murah di situ.


Lepas beli tiket kitaorang pun naik la bas. Tapi bas tu jalan ikut jadual ye. Sementara tunggu bas tu jalan, tetiba kami dihampiri oleh seorang agent yang memakai baju SEATRAN!




Mula-mula memang nak cari kaunter seatran ni...tapi tak larat nak jalan sebabnya tengah dukung Mimi tidur. Belasan je Raja Ferry tu dulu. Haaaa..part ni agak seronok. Agent Seatran ni offer kami bundle pakej.

Pakej island hopping dari Samui-Koh Tao-Nanyuan + Seatran Ferry balik dari Samui ke Surathhani + hotel transfer dari jeti ke hotel-hotel yang bakal kami menginap kat Samui nanti + transfer dari jeti ke hotel kat Suratthani dan hotel transfer dari suratthani ke airport masa nak balik KL nanti...semuanya?

= THB4000 sahaja (Me+Incik Pinky, Mimi FREE). Hah! memang tak tunggu sebab malas fikir so amik je untuk kemudahan diri sendiri.

So kami pun memulakan adventure kami kali ini....yeah!!!

Bersambung......hehehehehehhe


Total belanja untuk entry ni : Ticket AirAsia to Surathhani pegi balik = RM880
                                          Ticket KLIA Express =RM70
                                          Ticket Raja Ferry+Bus to Donsak = RM 88
                                          Pakej Island Hopping & Transfer = RM440
SubTotal = RM1478
watermark

1 comment:

✿ pink velvet ✿ said...

cepat sambung! cepat sambung! hehehe

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...