Saturday, March 30, 2013

:: Jom Balik Kampung ::



Lama tak balik kampung.....jom balik kampung!!!



cantik tak kampung ai?


antara yang lazat kat kampung ai

kayuh kayuh


yong tau fu


black mountain kat tempat shooting Rock/Rock oo


udang udang di kuale sepetang




Friday, March 29, 2013

:: Doa Terhindar Dari Kemiskinan ::


Kekadang kan ai terfikir cenggana la kehidupan orang yang tak berapa nak ada EVERYTHING nih. Susah payah derang tambah lagi kalau ada anak kecik.
Kereta tak de, motor tak de kerja pun kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Terpaksa bawak anak kecik pegi kerja sekali tak kisah la tengah panas ke hujan ke. T_T
Kekadang bila ternampak orang jalan kaki dukung anak kecik bawah terik matahari buat ai terfikir, kesian pun ada.
Kalau di tanya, YES - ai pernah try dukung mimi dan berjalan kaki dari rumah ai ke rumah baby sitter sejauh 2.2km semata-mata konon nak menginsafkan diri sendiri atas kekurangan orang lain dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada.
Seronok jugak jalan pagi-pagi macam tu dengan angin sejuk dukung mimi, yang best mimi pulak macam seronok je dapat jalan kaki ngan mama dia. Selalu dalam kereta tak nak duduk diam, nak membebel2 je kali ni bila mama dia dukung dia sambil jalan kaki jauh-jauh macam tu kena lintas jalan bagai dia leh lak behave and suka. Aik? Macam nak suruh mama jalan kaki hari2 je pegi balik nih (sambil membayangkan diri kurus macam Mama Aisya! Hehehehhehee)
Ai pernah nampak seorang mak tengah jalan kaki kat tepi jalan raya bawak anak kecik-kecik dalam 3 orang - tak tau la nak pegi mana. Terfikir jugak mana suami dia?
Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung denganMu daripada kekafiran dan kefakiran. Ya Allah, aku juga berlindung denganMu daripada seksaan azab kubur. Senungguhnya tiada Tuhan selain Engkau..amin.



Thursday, March 28, 2013

:: Marilah renungkan ::


Jika kita membuat sesuatu yang buruk terhadap orang lain, sudah tentu hati kita akan merana. Perasaan yang tidak puas. Hingga membuatkan orang lain papa kedana dan terseksa. Allah akan tambah sakit dalam hati kita

Jika manis dimulut tetapi sakit di hati...hasilnya akan nampak pada riak wajah dan perbuatan kita. Semoga kita mendapat pengampunan dari Allah.


Wednesday, March 27, 2013

:: Wedding Idea - Bunga Tangan Berbulu/ Feathers Handbouquet ::




Apa yang anda perlukan?

Belilah/carilah bulu ayam atau ape aje jenis bulu-buluan mengikut kesukaan anda.
foam/span bulat/bujur untuk mencocok bulu-bulu ayam nanti
wayar
gam tembak
playar/pemotong wayar
Kerongsang

Budget? - Very budget sangat uolls

Directions:

Mulakan dengan mencocok/gam bulu/pelepah bulu dari bahagian bawah ye kawan-kawan.
Lepas tu terus tambahkan sampai la span bunga tangan tu penuh













Haaa..untuk  mencantikkan lagi atau menaikkan lagi seri bunga tangan berbulu anda tambah la kerongsang atau pun corsage bling bling padanya..gam/ikat kerongsang dengan wayar n cocok ke dalam span berkenaan.


 






rasanya itu sahaja step simple untuk DIY handbouquet korang. Sekian trimas!

sumber : http://www.diybride.com


Tuesday, March 26, 2013

:: Part 5 - Kereta Hello Kitty Dalam Gangster Celop? ::



jangan di tanya kenapa muka mereka sebegitu rupa.
Ayat abang Ahmad Idham : Padam makeup korang tu dah macam muka hantu aku tengok!


ni masa artis-artis sampai kelihatan Kamal Adli n Azad n Abg Ahmad Idham ngah bersembang2 tunggu katering sampai..

[[CUT kali yang keberapa tah]]

setup kureSya

discuss scene

antara part yg buat ai gelak "kereta pink..hello kitty lak tu ko rembat?!"

so nanti belilah DVD/CD yang original ye...sekian~


p palang s : berangan Aaron Aziz lak bawak kereta ai dalam KL gangster 2.5 (kalau ada.. Acul Usop tefon la ai ye kalau nak pinjam kereta lagik....yo!)





Monday, March 25, 2013

Part 4 - Kereta Hello Kitty Dalam Gangster Celop ::







Ok mari kita sambung cerita yang INI ek lama pulak pause.


[[ lihatlah diriku yang kembang itu]]

dan sebelum tu ai ingin mengucapkan Jotaan trimas buat Cik Onie yang bercerita pasal KureSya kat blognya... heheheh trimas onie!



ok sampai mana tadik? Haaaa...hari pun dah malam. Kalau nak ikootkan hati ni, actually memang macam dah tak berapa nak larat...lemaklum la perut ngah memboyot. Pegi set lak tu jangan harap la dapat tempat selesa nak lepak melainkan shoot dalam hotel. Hehehehhee... lepak la tepi jalan tu sambil tengok semua buat kerja..tapi syok jugak sebab ai duduk je belakang Pengarah Beso malam tu...dapat la fefeeling DIRECTOR kejap, sambil sembang2 ngan  pembantu Abg Ahmad Idham.. alaaa budak kecik yang pernah berlakon 'Brain Scan' tu - dah besar dia weyhhhh!




[[ fefeeling DIRECTOR bersama Ahmad Idham]]





Scene KureSya tu je tah berapa kali dah sebab asyik nak gelak geli geleman je! Hahahhahhaa...tapi Kamal Adli memang sporting ngan kureSya. Scene tu dah la ayat tak follow script memang ayat main tabuh je pun. Lawak betul...Abg Ahmad Idham sampai gelak nak pecah perut ngan gelagat KA ngan SY tuh. HZ lak tak banyak cakap....penat kot agaknya.

[[ Syamsul Yusof + Haniz Zalikha - buat gapo dio tu? ]]

So far ai leh tau la cenggana kerja belakang tabir...memang penat. Walaupun 'berlakon' je. Trimas ai ucapkan kepada Kamal Adli yang sharing is caring kerepek ubi hasil perniagaan abang Ahmad Idham dengan ai malam tu (maybe sebab status mak buyungku ketika itu).





[[ Gangster dalam kereta Hello Kitty? Isn't it cute? Jawapan Kamal Adli : Yes, It isn't ]]

Lepas beberapa take...scene KureSya pun habis. Tapi tu la...takut pulak nak amik gambar ngan mereka-mereka itu. Sebab takut menggangu last-last sampai kesudah memang tak amik gambar!
Lepas tu teringat-ingat.. padan muka ai kan kan kan?
Tapi tak pe la...merasa jugak kureSya org glemer duduk dalam perut dia...hehehehe
Tu je la...cerita kureSya kali ni..next entry ai belan lebih banyak gambar masa shooting ya.



Kbai...Assalamualaikum!







Sunday, March 24, 2013

:: Follow Me on NuffnangX ::


Marilah follow saya di NuffnangX ..jangan malu2 ye...
trimas~




Saturday, March 23, 2013

SEGMEN FOLLOW, COMMENT and LIKE


-dah promo kat tweet
- dah promo kat fb



Friday, March 22, 2013

Alyaa Najlaa Giveaway

Segmen Jom Pilih Hadiah

Sila klik banner untuk join!



ai nak Peplum or Lip Tint (boleh? hehehehhe) - tapi tak kisah kalao nak kasik apa pun


Thursday, March 21, 2013

:: Misteri - Ada Pocong Atas Rumah! ::



Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Rasanya dah lama sangat ai tak cerita tentang cerita yang agak seram kat uolls kan?
Apa yang ai nak cerita lepas ni pun tak de la seram mana. Tapi boleh dikategorikan sebagai MISTERI jugak la.

17/03/2013 - ewahhh....lebih kurang pukul 0330 ai terjaga dari tidur sebab Mimi merengek2 sebab selsema dia tak berapa nak baik lagik. Terbatuk pulak ngan nak susu. So ai pun bangun dan alih kedudukan tidur dia.

Seraya dengan itu (hah! ayat karangan SPM nih)..ai terdengar bunyi yang bising ..amat bising atas bumbung bilik ai. Bising sangat tak macam yang ai pernah dengar. Dulu ai selalu dengar bunyi orang menyapu atas siling. Yang ni nak kata bunyi kucing nagh kejar tikus pun tak rasanya. Bunyi macam 'dum..! dummm!....serrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr' kadang2 jelas kadang2 kurang jelas.

ai biarkan aje asalkan Mimi tak berjaga nagis2 sudah. Kebetulan tak lama lepas tu ai terdengar adik ai ketuk2 pintu bilik kakak dia yang sorang lagi. Kuat lak tu...kalau Mimi tak leh tidur la time tu memang makan maki la adik ai yang sorang tu. Mujur Mimi tidur semula.

Lepas tu pulak Incik Pinky lak 'eh..honey....honey...bunyi apa tu?" dia berbisik. Ai cakap 'jangan tegur..tidur aje la'. Incik Pinky ni bukan boleh cakap benda-benda pelik sikit kat dia jap lagik dia yang freak out!

Dan bunyi tu terus mengganggu tidur ai tapi last-last terlelap jugak sebab mengantuk sangat!

18/03/2013 -

Ai balik dari kerja my sis terus datang kat ai dan bertanya 'Akak dengar tak bunyi bising malam tadi?'
"dengarlah kenapa?"
"adik ngan wan tak boleh tidur kot..sampai pukul 5pagi bising!"
"Eh ye ke?"
"adik wan takut betul malam tadi, katanya pocong!"
"Hah?! Pocong?!
"Betul kak..kalau pontianak mesti la mengilai-ngilai, dah la sebelum tu dalam pukul 1 adik atip dengar bunyi orang dok mendengus2 tepi tingkap bilik dia. Dia tegur benda tu gelak"<br />
"Makk aiii..dah lama tak de. Datang balik ke?" ai cakap la kat adik ai, ye la ai ni ada anak kecik kottt.
"Baby kat sebelah ni dah menangis meraung-raung sampai pagi, akak takkan tak dengar?"
"Betul...tak dengar, yang dengar bunyi bising atas bumbung je"
"Menjerit2 anak cikgu sebelah ni menangis sampai nak ke subuh. Adik tunggu dengar je kot-kot mimi pun nak nangis tapi tak de pulak. Dah la bunyi lompat-lompat..bising sangat..kejap bunyi atas bilik akak, lepas tu bilik adik, lepas tu atas bumbung rumah cikgu...lama-lama hilang lepas tu ada balik..takkan kucing ke musang ke kan?"
"Hurmm....kalau aku ni tak de anak kecik, aku sendiri keluar temgok tu. Mana tau pencuri ke apa ke.."
"Abang kata tah tah orang minyak tak?"
"Mana la aku tau...ce tgk malam ni ada lagi ke tak. Sesat ke orang punya ke..apa2 je la benda tu. Kita tak tau"
"Ayah cakap kat wan apsal tak kejut ayah? Ayah nak p jenguk-jenguk"

Perbualan ni tak habis di situ, ai kemudian pegi bersembang ngan ayah ai...ayah ai cakap suspek 'benda' tu macam ada sebab dah banyak kali orang nampak dekat ngan garaj ai parking kureSya. Oh...tak nak tuduh-tuduhla!<br />

Jom kita sedekahkan Al-Fatihah pada yang berkenaan ye. Al-Fatihah...


  • p palang s : mujur malam tadi tak de benda bising berbunyi. Ai tunggu jugak sebab ai ni tiap2 malam akan terjaga waktu yang sama oi.....

  • patut la my last brotha dah tak tidur kat pondok luar dengan kawan-kawan dia...mesti dah 'kena' lagi ni cuma tak bercerita...hurmmmmmm
  • teringat jugak yang my SIL ada pernah nampak pocong atas bumbung rumah mak usu ai...hayyaaaa

CAK!!! kata pok cik gugel..hehehehehehe






Wednesday, March 20, 2013

:: Wordless Wednesday - Cari Benda Tersembunyi ::


ce teka ce teka




:: Tahniah!! Anda Follower bertuah! ::




scroll lagi.....
















scroll lagi.....














Cik Alia nanti contact akak ye....
s0undl4cks@gmail.com







Tuesday, March 19, 2013

:: Tips - Petua Bila Anak Anda Selsema & Batuk ::






Apabila demam, kita boleh lihat anak kita pasif dan merengek sahaja tetapi apabila selsema – lebih kasihan lagi! Dia tidak selesa, hidung tersumbat, hingus yang meleleh dari hidung, nafas yang berbunyi dan pendek kata nampak “kesengsaraan” pada dirinya. Si kecil tiada kemahiran untuk hembus dan buang hingusannya.


(Gambar tak de kena mengena ngan topik...dan jangan bagi anak anda lap hingus dengan duit ye...hehehehe)

 Jadi...apa nak buat nih?

>> Pastikan anak-anak kita mandi seperti biasa, terutama jika umur di bawah 6 bulan. Tujuannya untuk pastikan suhu badan tidak meningkat.

>> Cara moden biasanya untuk hilangkan selsema dengan makan ubat yang disyorkan oleh doktor. Nanti akan timbul kekangan, apabila anak meragam tidak mahu makan ubat. Justeru, harapannya kesabaran kita tertingkat dalam usaha memberikannya makan ubat.



>> Selain itu, kita boleh gunakan alat penyebut hingus bayi. Banyak dijual dikedai dan farmasi. Mudah guna jika anak masih kecil, tetapi kalau dah besar pastinya dia akan mengelak. Tapi bagi ai...ai tak suka pakai ni sebab kebanyakkan masa memang tak membantu...ai lebih selesa gunakan cara 'manual' untuk sedut hingus mimi...apa itu cara manual? sedut pakai MULUT ya...caranya :

- tutup satu lubang hidung dan sedut perlahan lubang hidung yang sebelah lagi vice versa la ye n mintak la tolong hubby pegangkan kepala or tangan anak anda.



>> Cara tradisionalnya – gunakan kunyit hidup. Langkahnya, bersihkan kunyit hidup dan asahkan kunyit itu untuk ambil hasil asahan kunyit dan disapukan ke hidung bayi kita. Mujarab dengan izin Allah SWT, selsema boleh hilang. InsyaAllah. (tak pernah cuba lagik...tapi ada orang cakap berkesan)

>> Sapu VICKS kat belakang dada, dada depan dan tapak kaki


------------------------------
BATUK
------------------------------

>> Sapu VICKS kat belakang dada, dada depan dan tapak kaki

>> Pegi klinik amik ubat batuk dari doktor

>> sudukan sesudu kecil madu pada baby kita/boleh campur dalam susu or makanan dia (yang ni macam amik masa sikit nak baiknya mungkin ikoot baby jugak kot, dalam kes mimi lambat sangat berkesan. Ayah kata madu ni pun kalau kat baby leh tahan panas jugak so ai pun last-last pegi klinik je)

>> Kalau batuk berkahak n baby kita kan tak reti nak ludah keluar kahak tu ada tips yang ai jumpa. katanya tepuk perlahan belakang baby kira..caranya tangan kita (tapak tangan tu rapatkan jemari kita n bengkokkan skit ala-ala nak hampir jadi bentuk C tapi jgn C sangat la..so nanti tertiarapkan dia..alas la ngan bantal..tepuk manja belakang dia bila dia batuk tuh...nanti akan keluarla kahak dia dalam bentuk muntah..yang ni wan alang ai ajar)


~~ Bila selsema ...tetap mandikan 3 kali sehari...supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar. Namun sayangnya ramai ibu2 hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan. Apabila ini berlaku.... anak mudah berkahak sehingga sesak nafas. Ibu cuba praktikkan setiap kali Nasa ada selsema, alhamdulillah maksimum pun 3 hari.

~~~ Batuk....tetap mandikan 3 kali supaya panasnya keluar....dan bila tidur malam, sapukan minyak telon atau minyak burung unta dibelakang badan anak dalam jam antara 1-3 pagi, insyaALLAH kahaknya cepat beransur baik. Jika minyak terlalu panas, campurkan sedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum di urut pada badan anak. (Tips dari Doktor Fairuz: bila kahak die dah longgar tepuk belakang anak everytym die batuk takpe die muntah lebih baik jadi semua lendir2 tu keluar)

~~ Waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi, selepas zohor dan sebelum jam 7 malam. Jika terpaksa mandikan selepas jam 7 malam, mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya chest tidak mudah sejuk dan diserang selsema.

~~ Biasakan selepas mandi, sapukan minyak panas pada ubun2 anak, belakang telinga, tapak tanga, dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki. Ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga secara tidak langsung.

Lebih kurang gitu la tips dari saya kali ini....Assalamualaikum...!



Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...