Monday, July 30, 2012

:: Petua memudahkan bersalin & mengurangkan sakit bersalin ::

  • 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga
  • Bila dah start sakit nak bersalin, telan sebiji telur mentah (wekkk! tak sanggup saye)
  • Selain telur mentah, boleh minum milo/ susu/ kopi yang dah dibancuh dengan 2-3 sudu marjerin untuk laluan cepat terbukak. Sebelum minum, baca selawat nabi, al fatihah & doa nabi yunus (yg  ni member ai buat menjadi katanya...tapi dia buat ngankopi n 3ketul butter)
  • Rebus epal hijau pastu makan masa tengah sakit tu...
  • Amalkan baca surah Maryam
  • Masa dalam labour room, banyakkan baca doa nabi yunus berulang kali serta "Ya Fattah" banyak2 kali supaya laluan bayi cepat terbuka n kurangkan rasa sakit
  • Minum air selusuh (better suami yang bacakan)
  • Amalkan minum air kelapa hujung2 nak bersalin.
  • Makan kurma dalam bilangan ganjil
  • Banyakkan berjalan, jangan malas. 
  • Amalkan makan sayur bendi. kalau boleh hari2.. 
  • Untuk senaman pulak,  duduk mencangkung dengan tangan menahan kat dinding then cuba berdiri perlahan lahan. Buat banyak kali. Boleh dibuat apabila usia kandungan 38 minggu ke atas. 
  • Duduk bersila, temukan kedua dua tapak kaki, pegang jari2 kaki tu pastu tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.
  • Masa meneran dalam labour room, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina koyak/ koyak banyak.
  • Amalkan menyapu minyak zaitun di sekeliling lubang faraj untuk melembutkan bahagian tersebut, so takde mudah koyak/ koyak banyak.
  • Petua dr Fadzilah Kamsah, rajin2 main dengan janggut suami, main camne tak pasti, urut2 kot... 
  • Masa tengah sakit tu, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit makin kuat, tarik nafas dan lepaskan cepat2.
  • Baca surah Al Insyiqaq ayat 1-4
  • Baca surah Abasa ayat 20 
  • Baca surah An Nahl ayat 78
  • Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Bari, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali then hembuskan dalam segelas air. 
  • Makan ketam masak lemak 
  • Banyakkan "bersama" ketika nak dekat due
  • Kenapa org tua2 tak kasik potong rambut masa preggy maybe ada sebabnya yg ni ai dapat dari arwah nenek ai, my mom n my tok (nenek hubby) katanya..kalao mandi basahkan rambut lepas tu isaplah hujung rambut yg berair tu sambil selawat [[yg ni la paling ai lupa buat tiap kali basahkan rambut!!!!]]
  • Petua yg ni diberikan oleh seorang wanita indonesia yang i jumpa dekat hospital masa warded false alaram katanya dia masak santan sampai nak jadik minyak n buang hampas kelapa n minum satu sudu setiap kali sebelom tido hasil masakkan santan tadi





Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

6 comments:

Asz Miza said...

Hehe..my sis ada ajar pasal isap air hujung rambut masa mandi..pastu masa mandi sapu2 air dekat perut mintak mudah bersalin mcm air yg mengalir.

Tapi yg paling penting and paling slalu i lupa/susah nk buat : mintak maaf dengan husband hari2. :P

Gadis said...

petua yg gadis ikut cume bnyk minum air kelapa jek sbb sedap...hihihi

tapi ape2 pun thanks for sharing...

hayati hashim said...

hunny thanx for sharing eh.. byk yg saya x tahu..
petua makan ketam masak lemak nak wat hari2 la.. hihi

♥ ROS ♥ said...

aih jgn wat bnda pelik2 yer.. just amalkan zikir selusuh pun dh memadai.. allah penetu segalanya.. :)

ryy.han said...

Slmt mempersiapkan diri ke labour room..

Hehe x pernah dgr main janggut tuh...

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Kurangkan risiko di jahit selepas bersalin. Penting untuk ibu yang mengandung anak sulung, supaya nanti senanglah nak meneran. Baby besar pun tiada masalah.

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...