Tuesday, July 24, 2012

:: False Alarm ::

Hari rabu lepas hari yang agak memenatkan..memang rasa lesu & penat sangat, tak tau kenapa. Nasib baik dapat cuti rehat...so berehat la selagi mampu.

Mak pulak kebetulan dah suruh rendam akar siti fatimah yg kembang mekar tak sampai 3 jam!!! Wallahu'alam la betul ke tidak orang cakap cepat kembang cepat la keluar baby/ senang bersalin...

Malam tu perut rasa macam senak skit....baby pun kerap je nak mengeras. Tapi ignore je..sebab benda biasa la tu. Macam biasa la makan,tengok tv, buat xtiviti skit ngan hubby n my bff bla bla bla...

Jam 0400 ...perut rasa makin senak, dada rasa sempit susah nak bernafas, rasa nak tershishi, nak terberak, terkentut2 macam montot bocor semua ada. Pegi la toilet....eh..apsal peha ada darah nih?!!!! AIYYOOOOKKK!!!!!

Tapi maintain cool, jangan panik, rilex.....
Masuk bilik cakap kat incik Pinky, "ada darah la kat peha..tapi perut tak sakit pun,"
"nak pegi hospital ke?" incik Pinky tanya
"erm..tak pe la..kita tunggu pai esok pagi"
"ok..kalao mcm tu esok pagi D pegi opis jap jumpa bos nnt kita pegi spital k"
"ok.."
lepas tu berbaring la konon nak sambung tido nih...kalih kiri tak kena kalih kanan tak kena...semua tak kena!!!
tak lama lepas tu rasa macam semacam...hurmmmmm...sakit perut bertambah kuat lak tetibe. Ngadu kat incik Pinky...

"sakit sangat ke? kita pegi spital skang.." terus incik Pinky bangun, capai tuala. Pergi mandi. Angkat beg pegi spital.
Aku pun mandi n bersiap darah n lendir memang keluar. Haih?!! takkan nak bersalin dah aku nih?????
Kejut mak ngan ayah. Jam?? 0455 ....

"Mak...honey nak p spital nih..macam dah keluar tanda je nih"
"ketuban ke?"
"tak la..darah ngan lendir"
"kalao darah ngan lendir tu...selalunya lambat skit tu nanti.....tapi kalao nak pegi spital, pegi la...mak dah suruh ayah buat air selusuh semalam..ayah ckp nanti dulu..." mak ketawa kecik

Tak de la sembang lama-lama...dekat kul 515 bertolak p spital. Sampai spital tak de orang pun nak check in bersalin ke apa ke..cuma ada sorang ni tengok darah bersepah2 kat peha dia..perut tak besar pun tumpah darah barangkali. Tak pe uruskan diri sendiri. Bagi buku pink...bla bla bla...

Dalam kul 545 doktor panggil masuk bilik..ohhhhh rasanya dah tau dokto tu nak buat apa. Aku ni nak kene seluk ni - cakap dalam hati. Oh yeah!!! Memang kena seluk!!!! rasakan!! muahahahhahahha...

Manual sudah..! seluk terus pakai tangan..oh yeah!!
Rasanya...hurmmm...maybe sebab ai dah bersedia untuk diseluk n fikir positif je. Pada yang telah berkahwin rasa di seluk ni macam make love je ngan hubby korang cuma mungkin dalam keadaan sedikittttttttttttttttt je xtreme..sebab pakai 5 jari! (sila buat muka terkejut!!) Terasa la digodek2 kat dalam tu..carik apa ntah..diam aje...doktor cakap kat nurse term2 yg kurang difahami - sebab bukan bahasa komputer.

sekali doktor tarik tangan dia keluar...nampak la darah2 kat sarung tangan dia tu. Lepas tu dia amik lak macam cotton bud panjang..korek2 lagik..n masukkan sample darah dalam botol. Ok Fine...
Lepas tu masuk jari pulak...alalalalal alalalalalalalalaaaaaa....ai? sambil belek2 kuku yang dah panjang. Hehehehe nak alihkan fokus kononnya..
"Eh...eh awak ni kuar darah ngan lendir skali ye?"
Aku pandang nurse " ye la..tadi kan saya dah bagitau.."
"ok" - nurse jawap.
"Tanda dah ada...jalan tak bukak lagi nih" nurse sambung
"Kita buat ctg.." sambung doktor

Maka bermulalah proses ctg. pong pang pong pang..last2 kene admitted. Bermalam la ai kat spital dengan jayanya..tido ngan mesin ctg. Kena amik darah bla bla bla....

Dalam kul 0300 tetibe tengah tido lena, nurse kejut.
"Dik bangun...nanti pegi bilik rawatan ye, dokto suruh masukkan ubat"
Dalam mamai-mamai tu.. "ok.." pikirla masukkan ubat kat tempat amik darah tadi kot..

Oh...!! sangkaan ku meleset...rupanya, KENE SELUK LAGIK!!! Kali ni SELUK+masukkan obat!! AYYAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.....
berbeza dengan seluk biasa..seluk masuk ubat ni macam sakit skit..tak tau la berapa punya besar ubat tu..sebab nurse tu masukkan ubat memang sumbat sampai kedalam-dalam sedalam-dalamnya...leh rasa ooo pedihnya..memerinya.. T_T

Lepas masukkan ubat..cuba la tido balik, nasib baik berrjaya. huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
tepon incik pinky bagitau kena masuk ubat - risau dia dok dgr bini dia dok kene seluk je.
Nasib baik leh tido balik lepas tu. Esok pagi call emak bagi tau pasal masuk ubat tu, mak cakap masuk ubat tu sebab nak bagi terbukak jalan...if belom masa/tak rasi jalan tak terbukak la kena tunggu lagi.

Doktor pun dtg untuk check up pagi, merayu cakap kat doktor nak balik sebab dah tak de darah or lendir keluar lagi dah....doktor Danny cakap "Tak boleh" sebab kena monitor aku lagik cos ada contraction walaupun mild contraction je.. sedeh..nak balik..sabtu nak puasa!!!

satu jam lepas tu doktor pakar datang..hahaha doktor ni ai kenal la jugak tapi gitu2 je. Ai cakap kat dia ai nak balik, then kitaorg pun sembang2...bla bla bla.. YES!!! akhirnya dia cakap kat doktor Danny "discharge her.." oh yeahhhh...tq so much dr. Arun!!

Sebelom balik kena monitor contraction lagi...tapi tak de la pulak..heheheh anakku ini saje je nih!!! :P
So petang tu ai pun balik la rumah dengan happynya...yeyyyyy dapat la berpuasa kat rumah....alhamdulillah.


itulah pengalaman FALSE ALARMku yg agak menarik untuk di kongsi bersama.....until then..kita tunggu ye jalan terbukak n baby pun keluar. Semoga kami semua selamat n sehat...amin


Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

20 comments:

Wawa Yusoff said...

samelah kita. sy pun trun lendir darah. tp gi spital bru bukak 2. terus sambung keje. hehe :)

moga selamat semuanya honye.

cha said...

hish ngilu i baca kes seluk menyeluk ni huhu.

takpe baby nak kasik can mommy dia puasa dulu hehe

Honey Sakura @ eiMyLiciOus said...

he heeee

he heee seluk3


*dushhhhhhhhhhh*

okey boleh imajin dah mcm mana kak sya citer dgn semgat tu sbb fikiran dok terbayang2 cara kak sya citer mcm mana ehemmm ms nikah Renee Meow dulu..hohoooo

♥ ROS ♥ said...

Haishh leh pulak false alarm.. Cpt kuar ye baby.. Cian mama :) semogasemuanya selamat :)

fitria said...

seramnyeeee i dgr raden... anyway semoga selamat bersalin..

khairul said...

x lama dh nie ...

Syima Syaz said...

uuuwaaaaa ngerinyeeee......walaupun dah rasa tp i punya tak sedasyat u lah raden

Cik Puan Rara said...

wahhhh takut nya.kena seluk2,then x bersalin ag.huaaa.

~ NANA ~ said...

dear...kalau camtu rasanya dh tak lama kot...yeayy baby dh nk keluar! hehe

Ietams said...

jalan2 singgah sini kejap..
Dah masuk ubat, tapi still tak bersalin lagi yer..
Siap boleh balik lagi..
1st time dengar.. Hehehe..
Semoga semuanya selamat yer..

Hunny Kitty said...

wawa - i tak terbukak langsung hahah skang ngan bersuka ria kat opis

Hunny Kitty said...

cha - hopefully dia mmg bagi laluan kat mama dia nak berpuasa la

Hunny Kitty said...

HoneyS - amboi dia...hahahhahahaa

Hunny Kitty said...

ros - nak suh dia kuar 19 ramadhan

Hunny Kitty said...

fitria - trimas

Hunny Kitty said...

abg khairul - ye la gamaknya tapi tak tau bila

Hunny Kitty said...

syim - hahahhaha...selamba kodok je pakai tgn ok..tak pe pon ala2 mcm u kene

Hunny Kitty said...

rara - tau tak pe..2kalik lak tu

Hunny Kitty said...

nana - ntah bila agaknya. nak suh dia kuar 19ramadhan

Hunny Kitty said...

Ietams - aah mak kata ubat tak serasi..sbb tu jalan tak bukak

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...