Tuesday, August 2, 2011

:: Resepi - Cendawan Butang sos Tiram ::

Sempena bulan ramadhan yang mulia ini. Blog ni akan jadik blog RESEPI & Kata-Kata Hikmah buat sementara ai nak amik mood kembali buat REVIEW pasal kawen-kawen or DIY stuffs!!!

So hari ni ai nak ajar uolls resepi yang baru ai campak2 untuk sahur Ramadhan 1



Resepi - Cendawan Butang sos Tiram mesra bersama Ayam & Brocoli!

sounds yummyyy?!!!!

tengok gambarnya dulu....muahahahahhahahaaa~



Ai ni actually suka masak campak2 sesuka hati ai je sebab ai tukang masak so..ikoot suka ai la nak campak berapa banyak bahan yg ai nak..tapi di sebabkan uolls ai buat anggaran je la ye…lepas tu pepandai la uolls nak buat mcmana,,,
Ni resepi upgrade skit dari ape yg ai buat tu hari..hari tu tak de broccoli, di sebabkan hari ni ai nak masak ni untuk berbuka..so ai alter la skit resepi ai..



Bahan-bahanya :

4 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih (kalau ai ai buat lebeh nih)

[[bahan ini kita blender sampaiiiiii halus]] – pada sesapa yg suke pedas leh la blender cili skalik

Cendawan butang – suka hati la nak berapa banyak [yang ai amsak ai buat dua bekas cendawan butang yang ai beli kat cold storage berharga 6.99 setiap bekas]
Sos tiram

Ayam di cincang**
Brocoli**

[[**OPTIONAL]]

Langkahnya?


letak sedikit minyak dalam kuali untuk tujuan menumis bahan2 yg di blender tadik...
Minyak dah panas..tumis la..lepas nampak kuning cantik n bau pun dah harum...
Pada sesape yang nak letak ayam, masa ni la korang letak ayam dulu supaya dagingnya empuk!!!! Dah agak empuk ayam tadik ..


letak lak brocoli sebab apa kene letak brocoli dulu sebelum cendawan? Sebab brocolo ni tebal skit dari cendawan. Kacau kacau kacauuuu......jgn bagi brocoli tu layu sangat nanti tak sedap! Unless uolls potong brocoli tu nipis222222


Ok..now!
Masukkan cendawan butang yang samada korang nak masukkan seketul2 atau potong dua or tiga or hiris halus2 either one ia tetap sedap!
Ok..kacau lagik dan lagik dan lagik!!!! Biarkan seketika..seketika je..jgn sampai 5-6minit lak..!! hahahahha

Sekarang masukkan..sos tiram..berapa banyak? Actually hari tu ai tak sukat pun sebab ai main tuang je sos tiram ni dari botol dia!! Hahahhaha...ikoot suka korang jugak tapi jgn la melampau sangat banyaknya nanti masin sangat lak!!! Dalam 3-4 sudu besar [[macam skit je..]]] korang yg masak korang mesti tau la cukup ke tak....kalao tak cukup tambah lagik ok...!
Bagi yang suka lauk yg agak basah berkuah..tambahla skit air..setengah cawan or 1 cawan. Rasa macam tak pedas? Tambah cili sos.....ai tak suke pedas!

Resepi ni jugak korang leh alter jadik ayam masak halia..Cuma tambah je halia dalam bahan blender..tu je!

Ok..sekian sahaja RESEPI CAMPAK-CAMPAK ai untuk kali ini....sampai bertemu lagik di esok hari untuk resepi lain lak.....rasa macam nak kasik korang resepi terung lak esok..heheheheh

Bai...assalamualaikum dan selamat berbuka puasa!





11 comments:

~ NANA ~ said...

alaaaa...knp bln puasa je ramai yg post gamba mknan ni?? huwaaa

Hunny Kitty said...

ni bukan gambar makanan semata2..ni ai n ak share resepi ai ngan uolls my fellow BBF! hehehe

VFN said...

sila masakkan untuk aku weis.. ekekeke

Hunny Kitty said...

banyak kalik dah aku masak untuk ko nih!! ko la pulek masak untuk aku Vin!

Nisa' Azman said...

wah, nmpk sdap~!! thanks for sharing.. nnti nk try la, ngehehe..

AnneWeeza said...

wahhh menarik nih! kebetulan cendawan butang pon mmg ade..hihihi ;) hmm just kene alter sikit2 kot ikot stok bahan yg ade..hhihi ;)

tq for sharing... ^_^

Hunny Kitty said...

nisa : dah try nnt bitau ek

anne : good luck....nantikan resepi esok lak!

.:shura shushi:. said...

huh!!dapnya..nasib baik dah buka pose, so tak der lor terliur sgt :)

Syima Syaz said...

nampak sedap tapi ai tak makan cendawan...
blh belajar masak utk suami tercinta..ewaahh!! (padahal masak nan-ado)

Hunny Kitty said...

shura n syim : nanti cubalah

Nurul Syahida said...

Nampak macam menarik...nk cuba la jap lagi..tq..:)

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...