Thursday, September 10, 2015

:: Parenting - Cerita Klinik Pakar Mata (Oftalmologi) Kanak-kanak, HKL ::

Assalamualaikum/Hi
Lama jugak cari masa cari idea cari ayat yang paling sesuai nak menulis entry yang satu nih. Bukan apa entry ini akan melibatkan atau akan bercakap a.k.a mengadu domba Hospital Besar Kuala Lumpur. Ai akui HKL dah banyak improve tapi ada certain perkara jugak yang masih belum improve.

Ceritanya bermula bila ai di arahkan oleh doktor untuk membawa Mimi ke Klinik Pakar, Jabatan Oftalmologi, HKL (klinik pakar mata). Mimi tak sakit mata, tak rabun pun cumanya Mimi memang ada file ngan pediatrik dari kecik so doktor nak follow up macam-macam dari tanda lahir cafe au lit, hearing test sampai la ke mata pulak.

So ai bertemankan incik pinky pergi la ke Klinik Pakar seawal kul 0800. Dapat number giliran berselang 24 orang di hadapan. Kami pun tunggu. Haaaa....dekat proses yang pertama ni pun rasa macam dah kena 'TIPU' sebabnya number giliran tu di panggil pada jam 1130 pagi oi! Rupanya number yang pertama kami dapat tu HANYA untuk urusan pembayaran di kaunter je. Dah berapa jam wasted kat situ? Urusan bayaran pun punya lama nak panggil..the hell sangat!

Lepas bayar, kaunter bagi lagi 2 number giliran berasingan. Kena tunggu lagi. Number giliran pertama di panggil selepas 30 minit menunggu. Oklah..masuk la bilik 15, berjumpa dengan doktor pakar visual (macam ditulis kat pintu). Mimi pulak adalah seorang kanak-kanak yang kalau dia tak kenal memang dia akan susah nak bagi kerjasama dan dia memang fobia terhadap doktor beruniform dan jugak peralatan perubatan. Doktor ni dok suluh-suluh mata dia. Skill memujuk budak? 4.5/10. So fefaham la akan kerjasama yang mimi bagi. Tetiba doktor tu datang ngan sebotol ubat titis mata.

"Mak...ubat ni pedih sikit tau. Kita kena titis dalam mata dia nak tengok dia rabun ke tak" makanya meronta-rontalah mimi. T_T
Ujian tak dilakukan sebaik selepas ubat kena titis. Dah kena tunggu lagi. Kali ni masa menunggu 40 minit!

Kami masuk sekali lagi bilik yang sama lepas 40 minit. Kali ni doktor bawak alat macam teropong untuk Mimi tengok dalam alat tu. Lastly doktor cakap : ANAK PUAN TAK DE RABUN JAUH ATAU DEKAT, CUMA SILAU JE. TAPI TETAP KENA BUAT SPEK MATA.

Dia pun dok tanya member sebelah dia istilah kedoktoran. Dan keluarkan result sebelah 170 sebelah dalam 250 tahap kesilauannya.

Dah habis satu perkara, sekarang kena tunggu satu lagi number giliran di panggil. Inilah kemuncak cerita ai nih. Number di panggil lepas lebih kurang 30 minit jugak. Masuk je bilik tu ai tengok memang ramai orang parents dan budak kecik. Ada 2 orang doktor pakar dan beberapa doktor biasa,muda ala-ala baru grad.

Sorang doktor wanita india panggil nama Mimi. Tanya itu ini yang TAK BERKAITAN dengan mata. Padahal waktu tu sebenarnya Mimi dah terlelap ni sebab bosan dan penat menunggu agaknya. Dan doktor ini juga TIADA SKILL memujuk kanak-kanak kecik langsung. Itu termasuklah nurse yang membantu ye. Mimi tengah tido, ai nak kejutkan tak bagi terus diselaknya mata Mimi, mana tak ngamuk budak tu? Dah sekali lagi Mimi tak nak bagi kerjasama. Menangis la dia. Dah menangis p suluh lampu suluh yang agak tajam cahayanya. Tak cukup tu, datang nurse titis pulak mata Mimi dengan ubat titis - YES...sekali lagi kali ni 2 jenis ubat!!!!!!! Meraung-raung kepedihan la Mimi. Dah tu sekali lagi kena tunggu. Another 30 min BURNed!

Namapun dipanggil sekali lagi. Doktor kali ni pakai alat dekat kelapa dia pulak nak tengok ke dalam mata Mimi. Mimi memang dah jadi takut sebenarnya dengan doktor tu sebab doktor ni agak kasar berbanding yang mula-mula tadi, nurse pun macam bonzer. SKILL PUJUK TETAP TIADA. Bila derang tak dapat nak tgk mata Mimi doktor pun cakap : PUAN MASUK BILIK 24 ye. KITA KENA CHECK ANAK PUAN DEKAT SANA.


Ai pun pegi la masuk bilik tu, dalam bilik tu ada pelbagai jenis mesin dan sebuah komputer yang dekat skrinnya ada paparan seperti dalam mata. Mungkin tu mesin scan dalam mata la. Doktor pun datang bersama seorang nurse. Nurse suruh baringkan Mimi atas katil. Dia cakap dia nak kena bedung Mimi - ok fine la. Bedungla asal tak sakitkan Mimi. Lepas bedung Mimi senyap lagi mungkin sebab ai p bisik kat dia jangan takut mama ada mama peluk mimi k.

Tup tup sangkaan ai meleset sama sekali bila ai dan incik pinky di suruh keluar dari bilik tu. Tak sampai 30 saat tetiba ai dengan suara Mimi meraung sekuat-kuatnya macam sakit teramat sangat. Bilik tu kedap bunyi k..suara mimi jelas dengar sampai luar. Incik Pinky dah nak p terajang pintu ai dah kecut perut. Kalau ai tak tahan Incik Pinky mau pintu tu dah diterajangnya. Tapi serius ai sangat takut dengan Mimi menangis menjerit-jerit macam tu. Ai saspek doktor dah nurse berkasar dengan Mimi sebab tak nak bagi kerjasama. Sorang doktor 2 nurse dalam bilik tu.



Rasanya dalam 2 or 3 minit ai tak berapa pasti ai dengar Mimi meraung. Pintu terbukak je terus ai berlari masuk. Ai tengok atas katil yang mimi baring ada BESI penahan mata berkelip dan swab. Berderau darah. Patutla Mimi menjerit mesti derang paksa secara kasar nak letak besi penahan tu kat mata mimi. Ai pandang doktor. "Anak puan TAK RABUN" - mujur dalam hati ni dok tak henti selawat sebab tak nak bagi naik amarah. Dah doktor memula tadi pun cakap tak rabun so perlu ke sakitkan Mimi lagi untuk pastikan dia rabun ke tak? Incik Pinky diam je sebab ai tau dalam hati dia marah. Ai terus jadi BLUR dan tak boleh nak berfikir sangat. Dalam kepala otak ni dok terngiang tangisan Mimi yang tak berhenti nangis lagi ai dok fokus pujuk Mimi je.

Doktor suh tunggu kat luar bilik. Ai peluk Mimi kuat-kuat. Dah tak teringat ai ni pregnant dan tengah dukung Mimi yang dekat 15kg tu. Takut .....serius takut. Kalau mata Mimi cedera waktu dia meronta? Kalau jadi apa-apa? ARghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...

Lepas 15 minit menunggu, doktor datang bagi surat next appointment yang mana hati ai dah berbelah bagi nak pegi lagi. Dan tetiab doktor tu just MELAUNG dari jauh. "Jangan lupa buat spek ye puan!" - sungguh professional!

Ai amik appointment date dia tulis RA/RV. Memang ai dah tak tau nak pegi lagi atau tak sebab ai tak nak Mimi sakit lagi. TAK NAK!

So itulah cerita yang agak mengerikan kat Klinik Pakar JABATAN Oftalmologi HKL. Bagi ai KESEMUA DOKTOR, NURSE dan lain-lain yang bekerja kat jabatan tu terutama mereka yang terlibat bawah label PEDIATRIK OFTALMOLOGI kena ada skill pujuk kanak-kanak tak kisah tahap mana pun kesusahan nak handle seorang budak tu.



Tak mencederakan tak pe...andai kata satu hari nanti ada yang tercedera? Macamana?

so apa pendapat korang, patut ke ai pegi lagi?

p palang s : Ubat-ubatan yang dititis kedalam mata pesakit, doktor tak ada bagi penerangan jelas dan terperinci ubat apakah itu.



watermark

5 comments:

Mila Hilas said...

kalo btl anak sis xde mslh, xpyh pegi lah..kesian anak menyakitkan dia je..dh dia suh wt spek mata, sis buat jelah...

InaYusoff said...

aduh..
kesian mimi.
i terbayang anak i ni honey...

kalau ikot hati i..
i malas nak p dah..
dengan lamenyeee menungguuuuuuu..

dengan doc n nurse yang takde skill nak pujukkkkkk..

ish..gerammmm..

Mama 2Princess said...

Sis... kalau ada mslh mcm ni better jumpa pengarah hospital tersebut... anak saya pernah check doc pakar ENT.. check utk telinga... dari awal prosedur sampai anak kena balut utk sedut darah beku dalam telinga doc minta saya temankan anak... tapi mcm kes sis ni mesti ada sebab musabab prosedur yg mereka lakukan... better refer dgn pengarah @ pihak atasan berkaitan... bukan apa,bagi elakkan sebarang kemungkinan yg lain.... ��

Farah Nuzha said...

Besi penahan mata tu nama dia eye specullum.tujuan guna besi tu supaya doktor bole cek keseluruhan mata termasuk fundus(dlm belakang mata).untuk cek fundus, kena titik "ubat pedih" atau dilating drops. Dilating drops mgmbil masa 30-40min utk pupil dilate/ank mata kembang dan ia lasting selama 6 jam (lps 6jam dia kembali asal). Tujuan doktor suruh parents tggu diluar bg elak kejadian mcm ni blaku. bila parents tgk mmg kasar, tp tu adalah prosedur yg sepatutnya.hkl adalah pusat peads oftalmologi menerima semua kes dr sluruh mlysia termasuk indonesia.akak patut bsyukur berada d saluran yg btol (prince court pun refer hkl) apa2 pun semoga mimi sihat hendaknya. aamiin..

Amoi Shasha said...

Sy br cek mata kat oftalmologi hosp Shah alam.dok n nurse ok.xtau plak sy hkl tu gns.mmg byk sop

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...