Tuesday, November 12, 2013

:: Throwback - Hornbill Preservation Mission/Bancian Burung Enggang ::


Assalamualaikum & Hi.

I did realize something. Selama ai berBLOG ai tak pernah buat entry pasal kesedaran alam sekitar or pasal haiwan terancam dan yang berkaitan dengannya.

Untuk pengetahuan uolls, i'm one of those person yang cintakan alam sekitar serta flora dan fauna. Cuma tak berapa nak aktif nowadays. But whenever i have a chance, i definitly go. Especially when it is a trip with my brotha.

Dia sangat aktif, memandangkan dia one on the zoological crew and a curator.

So..let us do some throwback activity. Here is some shots from a 'Hornbill Preservation/Counting Mission' at Belum Forest. Dalam erti kata lain ini adalah aktiviti BANCIAN Burung Enggang. Aktiviti ini dilakukan setiap tahun untuk mengira populasi/perpindahan burung-burung enggang ini. Dan aktiviti ini juga untuk memastikan burung-burung ini TIDAK DIBURU untuk tujuan yang tak baik.


cantik kan tasik nih?


ok..look at the sketches. There is so many species of hornbill. 
Korang jangan ingat burung enggang ni ada satu rupa je ye. 


ini sesi briefing untuk pastikan lokasi/habitat serta 'kaum' yang mana satu


sapa kata orang asli tak hebat?!


ini adalah kawasan tinjauan


a super cool gadget use to skodeng those hornbill


that is my brotha in the stripes tshirt, he is my SIFOO in this jungle world


haaaaaa....can you spot those hornbill? Look closer....


see..see....all of them are family members.



so...we move to another skodeng spot ya!





You must be wondering what is this picture for?
Setakat lubang kat pokok...kan?


sebenarnya itulah 'rumah' burung enggang. Mesti ramai yang tak tau & tak pernah tengok kan?
Hanya orang asli je yg terror tangkap burung enggang nih. Tapi korang jangan pulak upah orang asli suh p tangkap...SALAH OK!


So..hargailah spesis burung enggang yang kita ada...sebab kalau mengikut bancian kita memang kata dengan bermacam spesis burung Enggang. Masih ada yang kita tak discover habitatnya tapi nampak rupanya..

ini baru Enggang hutan belum yang duduk kat puncak bukit nunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn......


see this hornbill? i took this picture on my vacation @ Pulau Pangkor
Ok....this hornbill adalah dari spesis yang berbeza walaupun rupanya yg agak standard sama seperti burung enggang yang biasa uolls tengok.
Jika diperhatikan betul2 bahagian matanya berwarna biru. 
Kebanyakkan spesis ini tinggal di pulau-pulau dan suka berhijrah.
Jenis tak berapa nak takut orang pun iya rasanya. Hehehehhe



ok..till then! Baibai!


Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

5 comments:

ros_reeza said...

Assalamualaikum.. salam perkenalan :)
Ros singgah sini dan follow dari blog Sally..

Lieya Von Jay said...

teringat masa zaman tadika dulu pernah melukis burung enggang dalam pertandingan melukis dan mewarna . ^_^

Aisha Fauzi said...

Salam. Saya blogwalking sini dan follow awak :)

Awak suka join contest / giveaway / segmen di blog atau facebook tak ? Kalau ya, jom singgah blog saya sambil usha banyak giveaway menarik dengan tawaran hadiah yang sangat awesome !

Jangan lepaskan peluang anda untuk memenangi barang mahal secara free xD banyak hadiah menarik seperti tudung, shawl, dress, jubah, cash money, teddy bear dan macam-2 lagi ^^

Selalu-selalulah jenguk blog saya untuk tengok update giveaway yang terbaru dan HOT. Kalau taknak terlepas mana-2 giveaway baru yg diupdate, jemput follow blog / bloglist blog saya sekali. Tiada paksaan :)

King Of Contest - http://twinkleeestar.blogspot.com/

Zamani Abe said...

Salam~ Thanks sebab datang singgah ke blog Zam.. Apapun ada pembetulan pada info yang Zam kongsikan tentang cool fever tadi ~ Sorry sangat2! Jemput singgah entri Zam yang terbaru : Pembetulan JANGAN Tampal Cool Fever Di Dahi Anak

Hafiza AizZawa said...

br th burung enggang ada byk spesis..

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...