Monday, May 6, 2013

:: Kejadian Pagi Isnin Serangan Sawan/Kancing Gigi ::


Di satu pagi yang damai berdekatan dengan sungai pantai, macam biasa la ai nak menapau breakfast kat wak. Sambil-sambil tunggu wak siapkan roti telur yang the boom tu, mata ai pun meliar la...tengok gelagat orang.

Sekali ai ternampak sorang brother nih, pergelangan tangan dia bengkok n cuba cakap kuih dalam pinggan depan dia. Terdetik dalam hati, kesian brother tu OKU barangkali. Tetibe brother tu angkat tangan dia tinggi-tinggi sambil angkat muka n mulut senget sedikit macam nak cakap sesuatu...dan-dan tu juga....


DUUUMM!!!!!!!!
brother tu terjatuh ke belakang macam tiang lampu tumbang..kepalanya terhempas ke kerusi fibre food court kemudian terjelepuk jatuh ke lantai...kaki tangan dia macma tertarik-tarik.

"Allahuakhbar!!!!" ai menjerit, terkejut...ahhh sudah!!! stroke ke?!!!

Segera ai terus dial 999 ....adeyhh banyak betul soalan. ai dah sebut nama ai bagitau lokasi n apa jadik dia tanya banyak2 pulak. Sambil2 tu ai tengok ada dua orang kakak...tengah sibuk tlong brother tu..sorang pegang lutut dia sorang lagi sibuk masukkan sudu. Terus kakak tu jerit "ehh tak de orang lelaki nak tolong ke?" - lepas tu barulah ada 2-3 orang lelaki yang tadinya tengok je datang tolong.

Wak pun datang tolong..lepas tu ada lah lagik 3-4 orang datang tolong brother tu...derang bawak ke tempat lapang skit n alas kepala dia ngan guni beras... brother tu nampak macam meronta-ronta tapi sebenarnya badan dia kejang...perghhhhh 1st time nampak depan mata!

Wak amik air sapu2 kat muka brother tu, meanwhile ai ni ngan on call ngan customer service 999 tu lagi... HAIH!!!!

ada sorang brother lagi nak call number2 yang ada kat phone brother yang kejang tadi tu. Dah la brother ni tak pakai tag...tak tau dia staff mana.

tak lama lepas tu brother tu macam dah tak kejang..tapi dia macam mamai2..tanya pun dia macam ingat2 lupa..lepas tu dia tenung je muka orang. Mungkin sebab terhentak kuat kat kerusi n lantai tadi kot. (sambil terbayang cara dia terbalik ke belakang tadi)

Bother tu pulak bila dah sedar sikit dia terus nak berdiri padahal dia tak larat nak angkat tangan pun. dia pun cuba mengesot sikit...jenuh la kami2 ni suruh dia baring je..tapi dia tak nak. last2 ada la 2 orang pak cik ni papah dia duduk kat kerusi.

few minutes later ada sorang abang berbaju kuning hitam belang datang...dia cakap "ni kawan saya" - fuh! lega...rupanya brother tu kije kat CIMB!

kawan brother cimb cakap selalu dia p breakfast ngan kawan-kawan hari ni ramai yang lambat so dia p breakfast dulu. tak sangka benda nak jadik macam ni pulak..kawan brother tu pun panik.

dalam 2-3 minit lepas tu ambulance pun sampai...paramedic tu tanya la kat ai apa yang jadik cos i rasa macam ai sorang je yg nampak kronologi yang sebenar sebab ai memang perhatikan brother cimb tu dari mula dia angkat pinggan sampai la dia jatuh ke lantai...

dan akhirnya dia di usung ke ambulance...so kat sini ai nak bagi sikti tips rawatan if let say satu hari nanti kawan-kawan pun menghadapi situasi yang sama....


Apa yang boleh anda lakukan?

1. Jangan panik!

2. Terus menunggu di sebelah pesakit iaitu jangan tinggalkan pesakit walau seketika

3. Catatkan tempoh sawan dan perhatikan simptom-simptom di atas sama ada ia ada atau tidak.

4. Tidak perlu memegang pesakit. Cuma, perlu jauhkan pesakit daripada sebarang objek atau perabot keras. Dan mungkin boleh alihkan pesakit ke atas tilam atau alas yang lembut. (yang ni kalau ada dalam rumah boleh la kot..kalau macam situasi ai tadik ada kat kedai makan...mungkin kita boleh cari tempat lapang & seswatu yang sesuai untuk baringkan pesakit)

5. Jangan letakkan apa-apa barang ke dalam mulut pesakit. (yang ni lagi tak sure org kita selalunya letak sudu bagai untuk elakkan lidah putus katanya)

6. Selepas sawan berhenti, segera letakkan pesakit di dalam keadaan mengereng supaya sebarang muntah atau lelehan air liur tidak menyebabkan pesakit tersedak atau tercekik.(memang air liur pesakit akan meleleh ok...tapi ai tak tau pun kita kena mengerengkan dia sebab brader tadi tu tetiba nak bangun/berdiri)


7. Kemudian, baru dapatkan bantuan daripada orang lain atau menelefon 999 atau 112 (telefon mudah alih). Semua sawan mesti dirujuk ke hospital dan bukannya ke klinik-klinik kecil. (ni perkara pertama yang ai buat..bukan yang ke tujuh!)

8. Redakan sebarang demam panas dengan membasahkan (tepid sponging) badan mangsa supaya pesakit tidak mendapat sawan yang ke dua. (jika ada demam kot)

9. Jangan beri sebarang ubat demam melalui mulut semasa atau selepas sawan. Boleh gunakan ‘ubat punggung’ (suppositories).(jika ada demam kot)

10. Pemerhati sawan atau witness mesti hadir ke hospital supaya doktor dapat mengambil keterangan dengan teliti dan jelas. (tak dapek nak turun hospital sebab ai dah bagi keterangan yang jelas kat MA yang datang ngan ambulance tadi)


Tanda-tanda kancing gigi
  • Kelesuan
  • Kekejangan atau ketegangan
  • Kesukaran untuk mengunyah
  • Otot semakin mengeras dan sakit
  • Susah dan sakit apabila senyum
  • Pengecutan otot yang kuat
  • Kekejangan yang amat menyakitkan



Secara kesimpulannya, ai belajar sesuatu yang baru hari ni dari experience ai sendiri.
Yang penting kita jangan panik, mintak tolong orang sekeliling jika ada. Telefon kalau boleh kena sentiasa ada kredit atau tidak di barred.

Tapi saya mintak sangatla customer service 999 untuk tak terlampau banyak sangat VERIFICATION process bila orang dalam kecemasan cenggini..kesian kat pesakit.

To all yang ai kenal n tak kenal sewaktu kejadian tadi. Trimas banyak2 sebab menolong brother CIMB tu. Semoga brother CIMB tu sembuh dan selamat sebab kepala dia terhantuk kuat dekat kerusi food court n lantai..fuh!!!!

n jangan lupa pakai tag kerja sekiranya kita sedang bekerja..sekian!





1 comment:

nurul harnani said...

tips yg bagus, kalau nanie confirm da panik. haha

p/s bab pakai badge tu, pesanan terhebat. ^_^

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...