Wednesday, October 10, 2018

:: Resepi Pajeri Mangga Sedap ::

Assalamualaikum & Hi,
Kali ni ai terasa macam nak kongsi resepi pulak.
Banyak sebenarnya resepi nak kongsi tapi...macam biasala jari jemari tak berapa nak rajin.

Bahan Utama :
Di mulakan dengan Bismillah dan beberapa biji mangga muda or akan-akan nak masak
kulit kayu manis (dalam 3 inchi)
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
3 sb rempah kari (kari ikan or daging can do)
1 sb cili kisar*
2 sb kerisik
1 sb asam jawa 
Gula
air 
garam secukup rasa

Bahan ditumbuk kasar :
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1" halia
belacan
2 sb udang kering



1) Mangga muda tadi korang kupas kulit, ai preper mangga epal sebab ai suka mangga epal. Kupas kulit je tak yah potong or racik sebab takut nanti bila masak hancur.
2) Masukkan mangga tadi dalam periuk berisi air. Didihkan air dengan mangga. Tujuannya untuk buang masam mangga tu.
3) INGAT! Api jangan kuat.
4) Tambah air dalam periuk rebusan mangga kali ni dengan 1/4 cawan gula pasir. Rebus sampai gula larut. TOSkan mangga


**** Kalau guna mangga nak masak, rebus sekejap aje.

5)  Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih sampai naik bau.
6)  Masukkan bahan tumbuk dan tumis lagi hingga naik bau.   Lepas tu masukkan rempah kari dan cili kisar.  Gaulkan dan tumis sekejap.  Kalau tak nak pedas, tak payah masuk cili kisar itu.
7)  Masukkan air bersama air asam jawa dan bila sudah mendidih, masukkan mangga tadi bersama 1 sudu gula, kerisik dan garam.
8)  Masak sampai mendidih dan bila kuah sudah nampak pekat sedikit, tutup api.
9)  makan dengan nasik panas & ikan masin = kombinasi power!


Pajeri mangga ni rasanya memang masam-masam manis. Tapi depends jugak kat keadaan mangga korang tu.
So...selamat memasak!





watermark

2 comments:

  1. menariknya menu ni , selalu buat pajeri nenas , pajeri terung , pajeri buah gajjus , taktahu pulak pajeri mangga pun boleh buat , new resepi ni ,nnti ccl boleh cuba

    ReplyDelete

komen yang murni-murni sudah, selebihnya SPAM!

Top Post