BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam – dibersihkan dan di tos
5 biji kentang (saiz kecil) – dipotong kecil
100 gram brokoli yang telah dipotong
Bahan perapan
4 sudu serbuk kari
1 sudu serbuk briyani
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar madu
1 sudu sos tiram
1 sudu mustard
Sedikit garam
Sedikit rosemary
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan bahan perapan dan lumurkan pada ayam. Perap selama 1 hingga 3 jam.
2. Rebus separuh masak kentang. Kemudian gaul kentang tadi bersama brokoli dengan lebihan perap ayam.
3. Sumbatkan kentang dan brokoli ke dalam ayam dan letak selebihnya ke dalam dulang pembakar bersama ayam.
4. Kemudian bakar di dalam ketuhar pada suhu 180°C selama 1 jam atau hingga ayam masak.
Maaf gambar lepas bakar tak de sebab sebaik angkat ..sekelip mata habis...haih!
Hamboi.. sedapnya..
ReplyDeleteAida suka ayam panggang gini :-)
ReplyDeleteAduhh terliur tengok ayam tu. Thanks for recipi
ReplyDelete