Tuesday, September 25, 2012

:: Kronologi Kelahiran I.H.S part 3 ::

Sampai je kat labour room...
Alhamdulillah ai tenggok bidan yang bakal mengassist ai tu adalah baya-baya my mom..kira macam senoir la orang lama...forsure dia tau apa yang dia buat. LEGA!


Dia pun perkenalkan diri. Macam biasa...ikat ctg, ngan tekanan darah. Tapi sakit tu rasa macam makin teruk...tak lama lepas tu ada doktor masuk. Oh saya kenal doktor perempuan ini...doktor ni doktor pelatih. Yang bestnya dia tmacama tak tau nak tulis apa...siap tanya mak bidan.."nak tulis apa ye dalam report?"
TETTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT...


jam pun dah pukul 0000...tadi doktor check katanya belum full house kena tunggu lagik. Ai jujur ai cakap ai dah tak leh nak baring terlentang sebab terlampau sakit..ai dah pegang besi katil..kalao boleh bengkok memang dah bengkok..ai pegang tiang drip..ai dah mengiring ke kanan ke kiri...n kalao korang nak tau IF kita buat macam tu masa ?
CTG scan ngah berjalan..result memang TAK AKAN cantik...nampak macam jantung baby tak aktif...tapi maaf la last-last dari baring terlentang ..mengiring..ai terus duduk atas katil!! sebab nak carik port selesa untuk kurangkan sakit yang datang menyerang tu...

Doktor dok tegur..jangan banyak gerak..jangan banyak gerak...nak je ckp "how old are u? 19 ehh? u dun have kids kan? ko tau tak sakit contraction ni cenggane?????"
kalo leh loncat turun dari katil...semua barang dalam labour room tu dah kene trajang kot....SAKIT WEYHHHHHHHH SAKITTTTTTTTTTTTTTTTTT!!!


Nasib baik ada mak bidan yang ala mak-mak..ulang kali dia tenangkan..dia bagi nasihat. Katanya "memang sakit nak bersalin dik...tahan skit ye...."
Incik Pinky pun cakap ai tak pernah genggam tangan dia sekuat tu..dia rasa macam jantan yang genggam tangan dia...macam nak patah tulang jari2 dia ai genggam katanya la.


Mak bidan tu suh la sedut gas yang kelat2 manis...maafla GAS tu TIDAK membantu mengurangkan SAKIT...makin sakit adalah!!!

Dekat kul 0200 doktor datang check lagik...dia cakap "not yet"
Tapi bidan tu macam tak konfident...dia lak cek..terus dia jerit kat doktor.."ehhh doktor...ni dah nak bersalin nih!!!!" Lepas tu nampak la dia bawak mangkuk besi....tak tau la nak buat apa...

Rupanya....dia picit pundi shishi ai....dia secara manualnya mengeluarkan air shishi ai ok...tak de masuk2 tiub...FUH!!!!
Sambil dia nak siapkkan peralatan dia...dia cakap "adik...skang kalao rasa nak teran..teranlah..tadi cakap nak terberak kan? teran je"
"eh ...akak...saya ni dah nak  kuar anak dah ke?"
"teran je ..teran je..haaa..cara dia macam nih"

Dia pun..suh kangkang luas2....tangan pegang betis...dia cakap bila nak teran tarik nafas dalam dalammmmmmmmm...TAHAN! TERAN!!!! sambil kepala menunduk dagu kat dada..MATA BUKAK!!!!


Ai pun buatla dengan sokongan dan dorongan ngan guideline dari incik pinky...
Lupa nak citer sebelom tu...bidan ada offer kat incik pinky IF incik pinky nak sambut baby sendiri...sebab kalau nak dia kan ajarkan...Incik pink sengeh2 geleng kepala...(dia takoot darah!!)


Tapi ..masa kepala baby dah kuar skit..bidan panggel dia tengok..berani lak dia tengok..siap jerit teruja "honey..honey...rambut babny lebattttttttttttttttt!!!"
hadeyh la suamiku...haku ni ngah nak teran baby dia nak ajak sembang lak ye???
dalam 3 kali push..akhirnya baby mimi pun di lahirkan..Alhamdulillah..

haaa...lupa lagik nak citer. Masa ngan teran kali ke-dua tu..bidan ada tanya "adik...awak tak makan pedas ye?"incik pinky pun tolong jawapkan "dia tak makan pedas langsung..kenapa?"
"sayangnya kulit awak ni rapuh....saya terpaksa gunting sikit kalau tak koyak nanti"

OHHHH baru ku tahu...kalao tak makan pedas kulit bawah kita tu jadik rapuh tak liat...sob sob sob.. T_T


mesti banyak typo kan entry ni..ye la taip lau2 takoot baby mimi bangun lak nanti..hahahhahaa..
begitulah lebeh kurang cerita melahirkan baby mimi ku....

yang best...lepas dah lahir tu...masa bidan ngah jahit tuttttttt....ai tak rasa apa pun dah..mamai mamai rasa macam HIGH...nak tidur adalah...tup tup dah siap jahit..rasa sejuk dia tuang air kat situ..lepas tu derang datang suh bagi baby isap susu..lepas tu ai tak ingat apa dah...yang ai tau n ingat ai da kat dalam bilikawad...tu je...

sekian trimas...kalao ada benda tertinggal nanti la citer..tak pun korang tanya je soklan ye..trimas....

10 comments:

Gadis said...

fuhhhh...mmg saat yg mendebarkan kalau nk bersalin ni...sakitnyer tuhan je yg tau...huhuhu...

Bazilah (^0^) said...

kelakar jer incik pinky jerit ckp rambut baby lebat hehe. tu cara bg semangat kot hehe

orensangkuit said...

tahniah uols. baby mimi yang comel. hadiah mintak kat antie faryn ok. hahaha

-acik oren-

cik lin butterfLYNN~~ said...

alhamdulillah, selamat jugak raden melahirkan mimi, tahniah :)

em,rupanya kena mkn pedas jugak lah masa pregnant,nasib i mkn jugak pedas time pregnant ni,tq for the info ;)

:: hayati :: said...

mekasih share pengalaman yg amat bermakne ni....huhu

selain pasal mkn pedas tu ad lg x petua2 yg bidan senior tu bg?...huhu

ALoNa CintamaniszLite said...

baca pengalaman ni...tingat lak zaman akak beranak dulu, hahaha..
tp baru ni akak tau kalo tak makan pedas...kulit bawah tu rapuh, hihi..

khairul said...

camna baby..sihat ?

khairul said...

camna baby..sihat ?

CikNaa said...

baru ciknaa tau. ada kaitan jgak eh mkn pedas ngan tak.. huhu.

Syima Syaz said...

lawak la mail....ahahhhhaahha

btl, gas tu i campak je masa wan bagi..buat mata i stim lebih je

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...