Thursday, August 2, 2018

:: Review Makan - Viet Thai Restaurant TTDI ::



Restoran ini diperkenalkan oleh seorang kawan baik setelah kami semua tak tahu sangat dah nak makan kat mana asal masuk waktu LUNCH.




Lastly, kami ke Viet Thai yang terletak di Taman Tun Dr Ismail.
Tak susah nak cari restoran ni sebab dia terletak di belakang KKIA TTDI. Cuma parking je la susah nak cari kalau waktu siang.






Lunch Experience :

Apa yang bagusnya tentang Viet Thai ni, mereka menyediakan SET LUNCH serendah RM15++ sampai la RM21++ (termasuk air minuman)




Disebabkan ai pertama kali makan kat sini, ai rasa ni satu restoran yang sangat COSY. So, kita agak harga makanan dalam ni agak 'keras' la. Tapi ai rasa ai silap.
Bila tengok menu dan harganya - rasanya kena la gaya.









Tengahari tu kami berempat pilih menu lain-lain. Boleh la rasa sorang sikit dan kami order extra PINEAPPLE ChESEW FRIED RICE (recomended by our good friend and memang chef recomendation!)





Menu pilihan kami ialah





Spicy Salted Chicken With Rice





Ayam dia goreng garing dengan tepung sama dengan telur masin...memang kena rasa dia. Menu ai makan ni memang kena tetak ai...sedap!




Curry Chicken Chop Rice



This menu, keistimewaan dia terletak pada kemanisan dan rasa yang tak terlalu kuat gravy chicken chop tu. Rasanya jadi asian dan Thai skit sebab daun limau purut & tomato tu. Sebagai penggemar masakan Thai..i give 3.8/5 for this menu..kalau kena kat ayan grill tu....perghhhhhhhhhhhhhh!





Fresh Water Prawn With Kuey Teow


Portion???? Amatlah besar leh makan 2 orang!
Udang saiz L. Menu ni bukan semata-mata Kuey Teow dan udang ala Kungfu tapi atas Kuey Teow ada yee mee...atas yee mee ada udang!
Tukang makan cakap PUAS HATI!




Garlic Fresh Water Mee Hoon



Mungkin nampak macam tak meyakinkan. Tapi.............siapa suka pedas. Inilah menu yang korang kena cuba termasuklah udangnya jugak BESAR!
Portion : BESAR!
Orang yang makan seorang yang suka makan, dia sendiri tak boleh habiskan menu ni!





Nasi Goreng Nenas dengan Kacang Gajus.
Ohhhh....sedap!
Tak Pedas.
Makan 4 orang! Memang recomended!



 //Honey Lemon drink comes with lunch set //





Untuk orang yang suka tambah pedas, tambah cili dalam makanan, boleh mintak kat waiter or waitress untuk condiments ni. Ai suka yang satu cili tu tak pedas sangat, pedas masam-masam terbaik!!!





Dessert :
Coconut Icecream








Total harga kami makan berempat : Lebih kurang RM95++ macam tu.


DINNER :
Lepas dari peristiwa makan tengahari kat situ, ai cerita kat Incik Pinky ada satu tempat makan yang NOT BAD at all masakannya. Dan akhirnya last weekend kami pun bawak anak-anak untuk dinner kat VIET THAI (yes....sekali lagi!).

For Dinner kita boleh pilih menu ala carte dari dalam list yang ada. Dan harga untuk seekor siakap yang agak besar (portion makan 3-4 pax) memang berbaloi!
























Malam tu kami makan TOM YUM campur


Rasanya tak macam yang selalu kami makan dalam Malaysia, even kat Sri Ayuthaya pun rasanya agak kureng dari yang ni, of course Viet Thai punya harga lebih murah, Me Likey!!!!!





Tofu with mince chicken. Tak pedas sesuai untuk anak-anak makan.





Menu yang paling di nantikan malam tu...........................




Siakap With Lemon Sauce.






Incik Pinky puji melangit, maksudnya dia sangat suka cara masakan ikan ni. Siapa yang suka ikan yang digoreng rangup sampai tulang ikan pun leh gigit-gigit macam tu aje...this is the place!
Siakap ni siap ada dressing mangga - my fav!
Lemon sauce dia just nice.
Bukan siakap stim so jangan expect yang ikan ni jenis basah-basah hancur. I guess you can request it to be steam as tom yum tu pun ai order custom je.




So...overall experience tekak makan siang dan malam kat sini i can say. I really satisfied with the food.

4/5 star!

Layanan..memang ai bagi 5/5 stars sebab memang terbaik!

watermark

2 comments:

ejulz said...

waaaa.. tiba2 lapar tgk menu ni. hehe

Endah Kurnia Wirawati said...

Wahhh ikannyaaa.. bikin lapar euyyy..

Top Post