Friday, February 26, 2016

:: Resepi Roti Arab Syahoney ::



1 cawan tepung Atta (tepung gandum pun boleh)
½ susu segar
1 sudu kecil mauripan
½ cawan air panas
Minyak
secubit garam

Caranya:

1. Panaskan minyak  guna api sederhana. Minyak harus banyak sebab nanti doh kena kasi tenggelam waktu goreng.

2. Tepung atta digaul dengan garam sehingga rata.

3. Masukkan air sikit-sikit dalam tepung dan uli sehingga adunan licin dan tidak melekat pada tangan ataupun bekas.

4. Kemudian terus buat doh kecil-kecil dan gelek nipis jangan nipis sangat pulak sedang2 aje ye.

5. Panaskan minyak tapi jangan sampai berasap- minyak kena banyak supaya doh kita leh di "mandikan". Ingat api sederhana je.

6. Ingat ye...adunan harus di masak satu per satu, tak lama pun kejap je sebab adunan tadi nipis. Ok now, masukkan sekeping doh bila dah kembang terbalik2kan dah curah2 minyak ke atasnya supaya ia leh kembang kembung lazat ye/.

7. Angkat/tos bila doh dah kembang berwarna coklat keemasan BUKAN hangus. Hehehehehe

8. Roti arab ni sedap di makan dengan kari ikan tenggiri tau..tapi ikut uolls la suka cicah ngan apa.



watermark

1 comment:

komen yang murni-murni sudah, selebihnya SPAM!

Top Post