Monday, July 13, 2015
:: Resepi Butter Prawn Simple Syahoney Kitty ::
Sejak-sejak hujung Ramadhan ni rajin pulak ke dapur...ada je nak masak.
So hari ni ai nak share ngan uolls resepi butter prawn. Simple je...simple sangat!
Bahan-Bahan :
Udang 500 gram
Butter 100 gram
Daun kari 2 pelepah
Susu cair
Bawang putih 5 ulas
Cili Padi (optional untuk org yang suka pedaas)
Serbuk kari 1 sudu besar
Kuning telur 5 biji (lebih pun tak pe)
Minyak masak
Cara :
1) Udang dah bersihkan buang kepala letak tepi
2) Panaskan kuali dengan sedikit minyak masak. Bila minyak dah panas, masukkan butter. Cairkan sepenuhnya.
3) Kuning telur tadi sila masukkan ke dalam kuali, api sederhana. Caranya tuang ala-ala teh tarik...actually kalau lagi tinggi lagi cantik sarang telur nanti sambil kacau secara membulat ye. Tuang n stir gitu. Kacau je sampai kuning telur tu masak. Jangan hanguskan sudah la....lepas tu angkat! Ketepikan
4) Dengan minyak yang baru, tumiskan bawang putih sampai agak garing.
5) masukkan serbuk kari. tumis sampai naik bau.
6) Masukkan susu cair ikut sesedap rasa ada org masukkan sikit je sebab nak butter prawn kering. Ada yang masukkan banyak untuk berkuah.
7) Dah menggelegak, masukkan daun kari dengan udang. Tunggu sampai masak.
8) Dah masak, angkatlah..dah taburkan sarang telur yang dah siap tadi. OK DONE!
Selamat mencuba dan memasak!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Top Post
-
Kat sini ai list down kan klinik/tempat yg tawarkan scan 3d/4d sekitar Malaysia. Maka dengan itu..call la dulu n tanya la macam2 sebelum ...
-
Dah lama rasanya tak menyumbangkan cerita...hahahhaha.. ingat tak cerita yang lepas pasal pintu bilik meeting dalam opis iolls tu? Haaa...
-
Dear Mimi, Ini adalah catatan mama buat mimi, manalah tau berguna kemudian hari nanti bila mimi pulak dah ada anak...hehhehehe Tanggal 1...
-
oh..sejak dua menjak ai..badan kadang2 rasa tak besh....rasa nak muntah tu pun ada lah jugak....dari segi nafsu nak makan....membuak2 macam...
-
Tarikh: Penolong Pengarah, Bhgn Nikah, Cerai dan Rujuk Pentadbiran Undang-undang Syariah Tingkat 3, Blok Perpustakaan Ko...
Dah lama tak buat butter prawn ni..
ReplyDelete