Tuesday, July 7, 2015

:: Lama menyepi ::


Assalamualaikum & Salam Ramadhan
Rasanya lama sangat menyepi dari menulis dekat sini. Bukan apa ai ada alasan tersendiri. Banyak menyepi dari dunia sosial sekarang. BUSY gitu. Boleh? Hahahahaha....

So apa yang berlaku lately dalam kehidupan ai? Busy jaga anak....busy dengan kehidupan. Projek terbaru? Macam biasa la bila sampai je Ramadhan busy la dengan biz biskut raya.

Hari ni disebabkan tak de idea nak tulis apa...nak simpan je dulu...ai nak share resepi BUTTER PRAWN la....boleh ek!

Selamat memasak!

Bahan- bahan :
15 ekor udang galah
6 batang cili padi
4 ulas bawang putih
2 batang kecil daun kari
1 sudu kecil lada sulah(kasar)
1 sudu butter
3 biji telur (Kuning Sahaja)
sedikit garam
sedikit minyak masak
sedikit minyak bijan
sedikit susu cair




Cara-caranya :
1) Mula2 bersihkan udang. Peram udang dengan sedikit garam dan lada sulah. Biarkan seketika.
2) Panaskan minyak dan butter.
3) Pecahkan telur & kacau kuning telur hingga sebati
4) Bila minyak dan butter sudah panas, masukkan telur kuning. pastikan guna api sederhana. Sambil masukkan kuning telur sambil kacau minyak tu supaya dapat serdak yang betul2 cantik. kacau laju2 tapi pastikan semuanya dalam kawalan.
(proses ini kena menggunakan kedua2 belah tangan).
5) Bila telur sudah masak ianya akan kelihatan seperti serdak. Pastikan ianya terapung untuk menunjukkan ianya sudah masak.
6) Angkat dan toskan. gunakan minyak tadi untuk menggoreng udang.
7) Goreng udang separuh masak sahaja. angkat dan toskan
8) Tumbuk cili padi dan bawang putih. masih menggunakan minyak tadi. tumis rempah tumbuk tadi bersama daun kari. masukkan setengah cawan susu cair dan masak sampai mendidih
9) Masukkan udang tadi. masa ni boleh serasikan rasa...kalau tak masin boleh tambah garam. Letakkan sedikit minyak bijan untuk menaikkan bau udang tersebut
10) Bubuh dalam pinggan dan Taburkan serdak telur di atas udang.
Note : Jika mahukan sedikit kemanisan dalam masakan, anda letakkan sedikit gula bagi menambah rasa.


watermark

1 comment:

Fyna Ahmad said...

boleh lah fyna try resepi tue nanti. ^_^

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...