Tuesday, April 10, 2012

:: Resepi - Jem Nenas ::

Bahan-bahan ( 700-800 gram )

  • 3 biji nenas saiz besar
  • 4 cawan gula pasir (gulanya boleh dikurangkan)
  • 1/2 sudu serbuk kulit kayu manis (kalau x de letak jer kayu manis 1 btg)
  • beberapa titis pewarna kuning/oren (suke hati nak warna apa..kalao nak letak kaler pink pun ok...hehehehhe)
  • 1 sudu besar tepung gandum/jagung
  • secubit garam

Cara-cara

  • parut halus nenas dan tapis buang airnya
  • masukkan dlm kuali bersama bahan lain kecuali tepung
  • masak hingga kering dan berkilat..baru taburkan tepung...kacau sebati hingga betul2 kering
  • sejukkan dulu baru simpan dlm bekas bertudung dan simpan dlm peti sejuk utk jangka hayat yg lama... boleh la nak buat tat ke apa2 kuih yg berkaitan..


Saje je bagi resepi nih..mana tau nak buat door gift [mcm kat entry nih] ke nak buat tat nenas ke kan? hehehehe~

Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

1 comment:

cha said...

wah sedap gak dpt doorgift tat nenas tu :p

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...