3 keping isi ikan tenggiri medium size
1 tangkai daun kari
3 batang cili hijau, di potong nipis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 cawan air atau lebih.
2 biji limau kasturi, ambil jusnya
garam & sedikit gula
Bahan diblender Halus:
2 ulas bwng putih
3 biji bwng merah
1/2 inci halia
4 biji cili merah or hijau
Caranya:
Ikan tenggiri yang sudah di bersihkan gaulkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Gorengkan ikan hingga separuh masak dan ketepikan.
Panaskan minyak di kuali dan tumiskan bahan yang diblender sehingga naik minyak/wangi. Masukkan sedikit air.
Masukkan serbuk lada hitam, daun kari dan cili
Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul sebati. Masukkan garam dan sedikit gula. Perah limau kasturi tadi atas ikan dalam kuali tuh...kalau lepas perah nak campak terus limau tadik pun tak pe..nak rasa kick skit...perah lemon pun sodapp!!!! tapi jgn la pai 2 bijik..1/4 bijik dah cukup.
biarkan seketika..gaul skit lagik. SIAP!
**kalau nak pedas...letak la cili api!
hari2 ade resepi...bestnye
ReplyDeletehehehehe..tunggu resepi esok lak. hari2 masak..hari2 la ada menunyer
ReplyDeleteaduhaii lapo blk pas tgkk..keh2
ReplyDeletesila cuba nnt..gegege
ReplyDelete