Aku  nak try buat for berbuka puasa esok
SOTONG MENTEGA RANGUP
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g sotong
1 pack tepung gorengan berperisa (mat guna jenama "seri-aji")
1 putih telur, dipukul sedikit
1 1/2 camca besar mentega
1 ulas bawang putih
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Lada hitam yang baru dikisar secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g sotong
1 pack tepung gorengan berperisa (mat guna jenama "seri-aji")
1 putih telur, dipukul sedikit
1 1/2 camca besar mentega
1 ulas bawang putih
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Lada hitam yang baru dikisar secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
- Sotong dicuci  bersih, buang kotoran dan potong sederhana besar. Kukus sotong  tadi 4 - 5 minit. Sejukkan, kemudian lap kering2 dengan paper towel.  Ketepikan.
- Gaul sotong  tadi dengan putih telur rata, kemudian taburkan tepung gorengan berperisa dan  golek2 kan sotong tadi sehingga semua bersalut rata dengan tepung.Goreng  terendam dalam minyak sederhana panas hingga sotong kuning keemasan, angkat dan  toskan atas paper towel.
- Dalam kuali  yang bersih, cairkan mentega dengan api perlahan dan biar hingga mentega  keperangan, masukkan bawang putih dan goreng hingga peerang, masukkan sotong dan  gaul rata. Matikan api  dan angkat sotong tadi, toskan atas paper towel.
- Alih ke dalam  bekas, taburkan dengan lada hitam dan hirisan daun bawang. Gaul rata dan boleh  dihidangkan. Nak makan dengan sos pun ok, tak de  masalah...
 

 
  
  
 
   
  



 

 
 
 
 
 
 
 
No comments:
Post a Comment
komen yang murni-murni sudah, selebihnya SPAM!