Friday, October 10, 2014

:: 3 Petanda bila kucing datang kepada kita ::


Bila kita makan di kedai makan, tiba-tiba ada kucing datang minta makanan dengan kita. Kenapa tak pada orang lain? Saya biasa alami situasi ini, saya dapat rungkaikan. 3 tanda apabila kucing datang kepada kita bukan orang lain,

Pertama

Allah sedang beritahu makanan kita,  hak kita itu bukan semuanya rezeki kita. Sebahagiannya rezeki kucing itu. Sebab itu ia datang pada kita.

Kedua

Allah sedang beritahu apabila kita memberi makanan kepada kucing itu, rezeki lain akan Allah ganti yang lebih baik. Sebab 1 kebaikan itu Allah balas 10 kebaikan @ pahala. Allah Maha Mampu bagi lebih dari itu.

Ketiga

Allah sedang bagi tahu apabila kita tak memberi makanan kepada kucing itu, sebenarnya kita sedang menolak rezeki baru yang Allah nak bagi kepada kita. Rezeki itu luas, bukan hanya pada wang. Tetapi meliputi semua kehidupan. Ingin ikhlas memberi, berilah pada haiwan kerana haiwan tak pandai ucap terima kasih kepada kita. Ia hanya tahu minta dan makan.

Kredit: Ustaz Shukri Harun

watermark

6 comments:

 1. memang betul ni...

  p/s : Salam. Terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #9. (^_^). Blog ini telah tersenarai di http://www.mialiana.com/2014/10/senarai-url-blog-9.html dan pemenang bertuah telah diumumkan di http://www.mialiana.com/2014/10/pemenang-bertuah-url-blog-9.html

  ReplyDelete
 2. perkongsian yang baik...

  Singgah sini dan follow juga

  arzmoha.com

  ReplyDelete
 3. http://madey09.blogspot.com/ datan dari blog mia

  ReplyDelete
 4. saya suka sangat dengan kucing...
  salam singgah dari sabah.
  http://kylifa.blogspot.com/

  ReplyDelete
 5. Betul tu. :)

  Singgah dan follow sini. ^^

  http://wani-siulatbuku.blogspot.com

  ReplyDelete

komen yang murni-murni sudah, selebihnya SPAM!

Top Post