Bahan bahan:
Ayam (potong bahagian dada - potong kekecik)
Bawang merah 2 ulas (tumbuk)
Bawang putih 1 ulas (ketuk)
Butter (2 - 3 sudu)
Daun kari
Susu cair
Serbuk kari
Tepung gandum
Tepung jagung
Cili api - potong serong (Optional. Aku tak letak pasal nak bagi Adam makan, kang pedas plak)
Caranya ialah :
1. gaul ayam yg dah di potong kecil2 tadi dgn sedikit serbuk kari.
1. gaul ayam yg dah di potong kecil2 tadi dgn sedikit serbuk kari.
2. salutkan ayam dgn tepung.kemudian goreng dan ketepi kan.
3.panas kan kuali dan masuk kan 3 sudu besar butter.tunggu hingga butter mencair.
4. masuk kan bawang merah tumbuk,bawang putih,hirisan cili api dan daun kari.
5. kacau tumisan hingga naik bau wangi.dan boleh laa tuang kan susu cair.gaul rata.
6. masuk kan ayam goreng dan kacau.letak garam secubit.
7. bila kuah dah nampak sedikit pekat dan creamy..boleh laa padam kan api dan sedia utk di hidang kan.
8. makan!!!
sedap! maeh sikit? =)
ReplyDelete