Tuesday, January 23, 2018

:: Resepi Ayam Honey Mustard ::



- Ayam setengah ekor
- 3 atau 4 sudu besar mustard
- 3 atau 4 sudu besar madu
- minyak zaitun (sedap kalau pakai yang extra virgin)
- garam
- 1 sudu besar serbuk kari
- 1/2 biji lemon
- secubit rosemary
- mixed herb (2-3 cubit)
- bawang



Cara :

1) Gaul mustard+madu+garam+ minyak zaitun dalam mangkuk.
2) Lumur bahan campuran tadi pada ayam
3) Letak ayam dalam bekas pembakar
4) Perah lemon atas ayam, masa ni kalau nak tambah sikit lagi minyak zaitun pun boleh.
5) Sprinkle kan mixed herb dan rosemary (dapat rosemary fresh lagi best letak la saru ranting kecik)
6) boleh letak bawang, capsicum atau kentang (ikut suka hati korang)
7) Panaskan oven. I pakai oven butterfly biasa je. So i panaskan oven 10 minit dulu. Kemudian set suhu 250 degree (upper lower).
8) Masukkan ayam, set timer 45 minit.




Siap!
watermark

1 comment:

  1. menarik!
    aida tak pernah guna mustard dlm masakan tau.
    this is something new :)

    ReplyDelete

komen yang murni-murni sudah, selebihnya SPAM!

Top Post