Thursday, October 11, 2018

:: Resepi Kari Ikan Tenggiri dengan Belimbing Buluh ::

Assalamualaikum & Hi,

Siapa yang tuduh ai tak masak hari tu? Meh sini meh....nak piat-piat telinga dia.
Ai ni kalau ikutkan banyak je resepi nak share. Akan tetapi disebabkan malas amik gambar, phone anak main, malas nak tulis, kadang-kadang tak sempat  nak amik gambar makanan dah goodbye sebab tu la ai tak share.

So dikesempatan ini meh ai share resepi kari ikan tenggiri (ikut suka korang nak ikan ke daging ke ayam ke) bersama belimbing buluh.



BAHAN-BAHAN:
Isi ikan tenggiri berapa kerat suka hati, pastikan bersih dan toskan
10 batang bendi muda, cuci dan toskan
10-20 biji belimbing buluh.
2 biji tomato, belah-belah tomato tu
1 cawan santan
1/2 cawan air asam jawa
3 1/2 sudu besar rempah kari ikan - allagapas is my fav
1 sudu cili kisar
4 biji bawang merah = kisar halus
3 ulas bawang putih = kisar halus
1 kiub ikan bilis "maggi" (optional)
1 inci halia, kisar halus
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa





BAHAN TUMIS :
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
1 sudu teh halba campur

CARANYA :


1) Bancuh rempah kari dengan 1/2 cawan air kacau rata hingga menjadi pes dan ketepikan.
2) Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bawang merah dan bawang putih kisar, tumis hingga harum, masukkan jugak halba campur n daun kari.
3) Tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing.
4) Masukkan rempah kari, tumis hingga pecah minyak, gunakan api kecil dan kacau selalu.
5) Tuang air, kacau dan biar mendidih.
6) Masukkan ikan, kiub ikan bilis dan bendi, kacau perlahan dan bila mendidih,
7) Masukkan air asam jawa dan juga santan.
8) Masukkan garam secukup rasa.
9) Masak hingga bendi lembut.
10) Akhir sekali masukkan tomato & belimbing buluh, masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
SIAP!
Seday weiiiiiiii....




watermark

No comments:

Top Post