Monday, November 28, 2016

:: Tips Penjagaan Cat/Interior Kereta ::



Hai...hari ni ai nak kongsi dengan korang macamana cara ai jaga cat dan keadaan dalam kereta. Ai bukan ada kereta autoshow ada kereta harian pun ai ada.
Tapi ai terutamanya Incik Pinky sangat sangat sangat sangat sangat menitik beratkan penjagaan luar dan dalam kereta.
Ai punya detail tak seteruk Incik Pinky punya detailing.

Sepanjang ada kereta boleh kira berapa kali je pergi cuci dekat kedai selebihnya semua cuci & lap sendiri.
Korang tahu tak 'tembakan' air dari hose kedai cuci kereta boleh merosakkan keadaan CAT kereta korang?
Kain lap kereta material yang salah juga boleh menyebabkan 'body' kereta CALAR!!!






Jadi mulai sekarang ai cadangkan pada korang untuk mencuci/lap kereta sendiri kerana ia bukan sahaja satu cara untuk korang bersenam malah akan memanjangkan hayat cat kereta korang.
Satu lagi cara nak jaga cat kereta adalah selepas sahaja kereta korang dibasahi hujan adalah baik untuk korang siram atau bilas kereta dengan air paip (susah sikit kalau yang duduk rumah flat/apartment yang tak de parking).
Menutup kereta dengan kanvas yang korang biasa tengok kat kedai aksesori juga boleh merosakkan cat kereta sebab kadang-kadang bila keadaan lembab korang tutup kereta lama-lama nanti cat jadi 'MATI'.
So tutuplah kereta dengan kain lembut macam kain2 cadar yang korang dah tak guna dan pastikan kereta dalam keadaan betul-betul kering.



Dari segi dalaman kereta....
Pada ai tak kira la kereta autoshow ke tak ke....EATING are usually extremly NOT ALLOWED in car!



Interior haruslah sentiasa di lap seminggu sekali at least untuk memastikan dalaman bersih tambah lagi dashboard supaya tak kusam.
Untuk mereka yang pakai seat leather atau pvc, sila lap menggunakan kain lembut dan pencuci khas sebab kalau korang pakai kain kasar nanti seat akan BERCALAR!
Karpet kaki ketuk dan basuh adalah paling recomended dan sila jemur!


Bukan senang nak jaga kereta bagi cantik bersih berkilat...banyak benda kena buat. Pecah peluh jugaklah. Hehehehehe...
Itu je kot nak bebel pasal penjagaan kereta kali ini.
Lain kali kita cerita lagi ok!


watermark

Thursday, November 24, 2016

:: SJCAM 4000 - Menara Rebung Time Lapse Trial ::



Time Lapse from my SJCAM 4000 wifi
Masa ni ngah buat trial and error....


video


video

watermark

:: Suasana Kampung Di Menara KL ::


Nak throwback sikit cerita sebelum bersalinkan Bidadari.
Korang tahu tak dalam Menara KL ada satu 'perkampungan' ?
Suasananya mendamaikan dan cantik tau.....dulu ai pergi masa musim jerebu. Dan berlalu musim jerebu ni tempat ni mesti lagi cantik!








Kat tempat ni korang leh datang untuk luncheon or dinner pun.
Kalau nak buat aktiviti family/pejabat pun boleh untuk tempahan siap ada persembahan khas lagi kalau korang datang..... :D



watermark

Wednesday, November 23, 2016

:: Bath & Bodywork Malaysia Christmas Promo ::



Fuh...Fuh...Fuh!!
Kusss semangat masuk dalam store Bath & Bodyworks kat Nu Sentral...
Wangian/Mandian dia tak yah cakap la..bau memang semerbak!
Sekali derang ada promo kalau beli more than RM120 dapat satu lotion or bubble bath free yang nilainya RM65!!!

Kalau beli lebih dari RM300 dapat 2 item percuma!!
Haiii laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...lemah poket ai olls ni!

Dan memang akhirnya tewas la...hahahahhaha









Promo buy RM120+ dapat free 1 item or buy RM300+ Free 2 item last 24/11/2016 tau!

Dan sila berhati-hati dengan promo Black Friday!

watermark

:: Wordless Wednesday : Ruang Makan Hello Kitty-ku ::








watermark

Tuesday, November 22, 2016

:: Ayam Den Lapeh ::






Luruihlah jalan Payakumbuah
Babelok jalan Kayu Jati
Dima hati indak kan rusuah
Ayam den lapeh, ohoi … ayam den lapeh

Mandaki jalan Pandaisikek
Manurun jalan ka Biaro
Di ma hati indak maupek
Awak takicuah, ohoi … ayam den lapeh


Sikua capang sikua capeh
Saikua tabang sikua lapeh
Tabanglah juo nan karimbo
Ai lah malang juo

Pagaruyuang jo Batusangka
Tampek mandaki dek urang Baso
Duduak tamanuang tiok sabanta
Oi takana juo

Den sangko lamang nasi tuai
Kironyo tatumpah kuah gulai
Awak ka pasa alah usai
Oi lah malang denai

O hoi … ayam den lapeh
O hoi … ayam den lapeh


watermark

Monday, November 21, 2016

:: Isnin Yang Hebat! ::



Monday blues please go away....
Let's make our Monday a PINK Monday!!!!




Haiiiii...........nama saya KureSya!


watermark

Friday, November 18, 2016

:: Cincin Bunga Raya ::



Bunga Raya Putih + Cincin Risik
Tahniah Cik N hired ai-olls jadi photoG u on the date...






watermark

:: Mega Giveaway By Blogger's Family 2016 ::


Jom ramai-ramai join GA ini!



KLIK SINI pun boleh kalau nak join.
Klik Banner pun boleh dah ingat!!!
Sila FOLLOW semua syaratnya!

IG ai : @syahoneykittyshoppe



Memanggil .....
Luqman

untuk join!



watermark

Thursday, November 17, 2016

:: World Prematurity Day is Today! ::






watermark

Tuesday, November 15, 2016

:: Gambar SuperMoon 2016 - Kuala Lumpur ::

Jenuh nak menunggu "Supermoon" ni keluar semalam.
Dari lepas Maghrib sampai ke Isya' last-last sekali nampak jugak walaupun dah hujung-hujung dan dalam hujan renyai-renyai.........

Nah..ini hasil dari DSLR ai.
Sekian






Mula-mula nampak



Memang sangat terang


Awan pun tutup.....lama-lama..............................


Gelap. Good Night!
watermark

Monday, November 14, 2016

:: Apa Itu Fenomena Supermoon? ::


 Pada 14 november 2016 fenomena ini dijangkakan akan berlaku.



Supermoon atau lebih dikenali dengan nama saitifiknya iaitu Lunar Perigee adalah satu fenomena bulan penuh yang kelihatan lebih besar dan terang. Bulan akan dilihat 14 peratus lebih besar dan 30 peratus lebih cerah daripada hari biasa. 

Istilah supermoon pertama kali dikemukankan oleh ahli astronomi, Richard Nolle pada tahun 1979. Fenomena ini hanya berlaku sekali dalam setahun. Hal ini sangat dinantikan oleh para penggemar astronomi.





Thursday, November 10, 2016

:: 40 TIPS UNTUK JIMATKAN WANG ANDA DI TAHUN 2017 ::




Biarlah orang kata apa, yang penting kita jimat belanja. Tarik nafas dan bermulalah :

1. Belanja kurang dari pendapatan
2. Cari cara buat duit lebih
3. Ubah gaya hidup
4. Rancang kewangan anda
5. Mulakan menabung
6. Potong kad kredit jadi 2
7. Kurang cakap di handphone
8. Cari hobi yang tambah pendapatan
9. Hadiahkan diri dengan simpanan
10. Tahan nafsu hingga promosi baru beli
11. Jangan beli kerana “Diskaun Akhir Tahun / Diskaun Awal Tahun”
12. Ciptakan rasa seronok bila tiada hutang
13. Kurangkan insuran kenderaan ikut harga semasa.
14. Nikmati hiburan percuma
15. Kekal prestasi cemerlang
16. Sibukkan diri agar tidak ke shopping mall selalu.
17. Jangan riadah di Pavillion atau Mall
18. Berhenti merokok
19. Diet dan jaga pemakanan, makan untuk sihat
20. Makanan bukan untuk dicuba
21. Jangan berlumba tukar sofa dengan jiran
22. Takaful jangan lebih 10% pendapatan
23. Sediakan dana pelaburan
24. Jangan mudah putus asa
25. Jangan salahkan panda bila kita susah.
26. Barang terpakai bukan dosa.
27. Beli Baju diMyidin pun kacak juga
28. Beli secara tunai
29. Pekan Taba bukan duty free
30. Jangan jadi hamba honda city
31. Guna moto itu ranggi
32. Jangan berhutang kerana layak pinjaman
32. Berhenti layan Maharaja Lawak Mega. Ia bukan percuma
33. Lupakan impian tambah Nelopah
35. Kereta kecil tetap bergaya
36. Azam beli rumah bukan tambah orang rumah
37. Lupakan sportrim dan spoiler kereta.
38. Mesyuarat keluarga tentang belanja
39. Kurangkan tengok drama orang kaya kaya
40. tukar PM 


watermark

Wednesday, November 9, 2016

:: Ais Kacang Pantai Merdeka ::

Saje nak blanje ais kacang Pandai Merdeka........tooo dia baq ang!!!!


watermark

Tuesday, November 8, 2016

:: Bayi Pramatang - 4 perkara WAJIB tahu! ::


1. Pentingkah memberi susu ibu kepada bayi?

Susu Ibu ni biasanya adalah suatu perkara yang SANGAT SENSITIF. Ye....sebab tak semua orang merasa nikmat ada susu badan macam air terjun. Harus di ingat pemakanan yang sihat semasa hamil boleh mempegaruhi production selepas bersalin nanti.
Di Hospital KERAJAAN, SUSU IBU adalah paling utama selepas anak dilahirkan tambah lagi jikalau bayi itu bayi PRAMATANG! Pengalaman ai semasa ai berada dalam NICU bersama Bidadari, pihak hospital memang menyediakan khidmat kaunseling SUSU oleh pakar penyusuan ibu.
Kenapa susu ibu? Ini kerana susu ibu memberikan anak banyak nutrisi. Sekiranya doktor tengok berat bayi kita tu kurang cepat naik, kemudian (biasanya) doktor akan campurkan HMF (Human Milk Fortifier) dalam susu perahan.
Selain itu doktor akan nasihatkan kita memberikan anak Appetton Infant Drop.


2. Perlukah Saya Mengawasi Cara Pernafasan Bayi Saya?

Ye perlu, tetapi ia adalah sesuatu yang normal kepada bayi pramatang untuk mempunyai pernafasan yang tidak sekata. Bukan sesuatu yang pelik sekiranya kadang-kadang bayi pramatang berhenti bernafas seketika.
Perkara ini berlaku kerana sebahagian dari bahagian otak bayi yang mengawal system pernafasan dan otot yang membuka saluran pernafasan masih belum matang.
Tetapi AWAS, jika bayi berhenti bernafas lebih dari 20 saat, itu MERBAHAYA.

Semasa bayi anda berada di hospital, jururawat akan memantau keadaan pernafasan bayi tersebut dengan menggunakan pengawasan pernafasan (apnoea monitor).
Sekiranya bayi anda mempunyai masalah pernafasan yang berisiko tinggi, jururawat atau doctor akan memaklumkan kepada anda. Andai kata anda masih risau jika tidak dapat mengawasi system pernafasan bayi anda dengan betul, anda boleh mendapatkan apnoea monitor untuk kegunaan di rumah.

Apnoea monitor amat memudahkan kerja anda dalam memastikan pernafasan bayi sentiasa dipantau. Ia mempunyai alat pengesan yang boleh mengesan pergerakan dada bayi.
Dipasang seperti tali pinggang di dada bayi anda dan disambungkan ke sebuah mesin yang akan mengeluarkan bunyi sekiranya bayi anda berhenti bernafas.
Ingat, berhenti bernafas buat seketika bagi bayi pramatang adalah normal. Jadi, anda tidak perlu risau jika ia berlaku bawah 20 saat.

Sekiranya apnoea monitor semakin kurang berbunyi, itu menunjukkan sistem bayi anda sedang berkembang dengan baik.
Jika, apnoea monitor berhenti berbunyi, itu menandakan sistem pernafasan bayi anda sudah matang.


3. Bagaimana Saya Ingin Memastikan Bayi Saya Selamat dan Sihat Di Rumah?

Langkah pertama yang amat penting ialah memastikan anda dapat membawa pulang bayi anda ke rumah dengan selamat. Pastikan segala kelengkapan kebersihan sentiasa bersama korang.
Korang juga perlu menidurkan baby dalam posisi yang betul. Pastikan baby TIDAK tidur meniarap. Jika ini terjadi, bayi anda akan susah bernafas dan kemungkinan boleh membawa kepada MAUT.

Bayi pramatang kebanyakannya akan mempunyai bahgian belakang kepala yang rata. Ini disebabkan oleh waktu tidur mereka yang terlalu lama di pusat rawatan rapi di hospital.
Jadi untuk memastikan bahagian belakang kepala bayi anda kemnali normal. Apabila bayi anda sudah boleh menggerakkan leher dan sudah kuat.
Anda boleh meletakkan bayi dalam keadaan meniarap. Kecuali waktu tidur.


4. CPR pentingkah untuk bayi PRAMATANG?

Yang ini pada ai tak kiralah anak kita pramatang atau tidak. Korang WAJIB tahu cara-cara CPR untuk bayi/kanak-kanak. NExt entry ai akan tunjukkan cara.


watermark

Monday, November 7, 2016

:: Bayi Pramatang : Travelling With Premature Baby ::



Ramai juga yang bertanya dan tetntulah tertanya apakah sesuai untuk kita membawa mereka melancong/travel bersama?
Nasihat ai adalah : Lebih baik kiranya korang mendapatkan nasihat dari Doktor Pakar.
Seperti kisah ai, ai terpaksa bawak balik Bidadari dari Penang ke KL sesegera yang mungkin kerana hampir TIADA tempat yang sesuai untuk kami menginap menurut kata Doktor.
Sebelum discharge pun macam-macam tips dan nasihat doktor bagitahu termasuklah cara-cara CPR untuk baby.

Seperti biasa bayi pramatang adalah sangat sensitif pada keadaan sekeliling terutama terhadap udara. Kita orang tua ni leh la antibodi kira kuat...baby? tambah lagi yang pramatang....semuanya masih NEW dan still devoloping.
Son kena jaga!

Malam yang Bidadari boleh discharge tu lebih kurang kul 11 malam. Segera Incik Pinky sampai dari KL. Pikir dan berbincang akhirnya amik keputusan untuk berhenti rehat di Taiping sahaja. Takut Bidadari 'letih' sebab perjalanan jauh.
Segala macam "bekal" ai bawak, tisu basah antiseptic, dettol, hand sanitizer, antiseptic spary...semua..semua..sebab ada perasaan 'cuak' disitu.
Lemaklum la 1st time nih!
Bila keluar dari hospital rasa dunia luar ni 'kotor' pulak. T_T

Kesokkan harinya pagi lagi kami dah keluar dari Taiping dengan janji takkan berhenti di mana-mana sebab kita tak tau apa kuman yang akan hinggap dekat kita.
To cut story short.....1st travel bagi Bidadari adalah pada umur Bidadari lebih kurang 3 bulan.




Memang ai amik risiko sebab terpaksa sebenarnya. Tapi seperti biasa semua kelangkapan 'perang' ai bawak - in case of anything.
Alhamdulillah....Bidadari boleh adapt dengan suasana travelling tu sendiri cuma ai elak masuk ke kawasan yang terlampau ramai manusia!

Dan selepas itu ai terus berani bawak Bidadari keluar jumpa dunia luar cuma doktor tak bagi ai bawak Bidadari naik speedboat dengan flight sehingga umur dia SETAHUN!
Dan sehingga kini Bidadari dah ikut ai pergi merata dah dan syukur, semuanua ok.

Jadi pada parents yang nak bawak anak preemie mereka travel, memula apa uolls kena buat adalah :

1. siapkan alatan 'berperang' seperti hand sanitizer, anseptic wash/wipes, ubatan, thermometer dsb.
2. Study tentang tempat yang korang nak pergi tu. Crowd manusianya macamana.
3. Decide pengangkutan apa yang korang nak guna untuk travel. If pengangkutan awan, sila bersedia dengan semua kemungkinan dan kelengkapan.
4. Pengunaan tandas/bilik persalinan bayi awam....yang ni ai sangat2 strict. Ai masuk je bilik ai akan sembur dengan semburan antiseptic, then i lap tempat letak baby dengan wet wipes, lepas tu ai akan bentang matress ai sendiri baru la letak Bidadari.
   Yes, it's complicated yet ianya PERLU!
5. Kalau makan di kedai awam pilihlah kedai yang NON-SMOKING. Kalau ada smoking/open space ai takkan pergi. If terpaksa sebab tak de pilihan ai akan tegur je org yang smoking tu
6. Tempat tinggal a.k.a hotel : yang ni pun sebaiknya sila study terlebih dahulu. Dan seperti biasa ai akan amik langkah-langkah yang sepatutnya seperti menggunakan bilik persalinan bayi.
7. Sentiasa bawak buku kesihatan baby uolls, sekiranya ada kecemasan....buku tu amat membantu.

Rasanya so far itu je tips yang ai teringat nak tulis. Kalau ada apa-apa nak tambah, ai akan tambah kemudian ye.
xoxo
watermark

Sunday, November 6, 2016

:: Day 6, Preemie Photo Challenge ::

Day 6 : Tubes & Wires





watermark

Saturday, November 5, 2016

:: Day 5, Preemie Photo Challenge ::


Day 5 : NICU Picture





watermark

Friday, November 4, 2016

:: Bayi Pramatang : Melahirkan Bayi Pramatang ::



Sebagai seorang Mama kepada seorang bayi pramatang, sudah tentu perasaan pada ketika melahirkan adalah bercampur baur.
Ini pertama kali dalam sejarah hidup dan keluarga sendiri mempunyai ahli 'pramatang'.

Melihat tangan, kaki dan tubuh yang sangat kecil, very TINY tu rasa macam...Allah.........tak tau nak kata.
Dan semestinya SEMUA bayi pramatang akan DITAHAN didalam pengawasan doktor, dan kebanyakkan mereka sudah tentu akan 'tinggal' di dalam INCUBATOR.

Kisah ai sendiri, melahirkan Bidadari pada 34 minggu dengan berat cuma 1.18kg. Pada mulanya doktor telah menjadualkan ai untuk CSEC pada minggu ke-36 dengan alasan bayi terlalu kecil (yang mana ai ngan Mimi sendiri pun kecil jugak orangnya)
dan juga doktor bagitahu ai ada fibroid yang menghalang 'laluan' baby.

And yes, Miracle does happen. Allah punya kuasa maka miracle berlaku dan ai melahirkan seorang bayi miracle juga.
Bukan senang menjaga bayi pramatang even di dalam hospital. Banyak yang kita perlu titik beratkan terutama KEBERSIHAN diri.
Tangan perlu sentiasa bersih sekiranya mahu menyentuh bayi.

Bidadari sendiri berada di dalam incubator selama lebih kurang 40 hari dan open incubator dekat seminggu.
Alhamdulillah sepanjang berada di dalam NICU/SCN Bidadari tidak mempunyai masalah. And yes, Bidadari seorang BAYI yang SANGAT hebat dan tough!
Dan mujur juga ai room-in bersama Bidadari (dah la jauh dari family, berpantang dalam hospital tapi ai terpaksa tolak semua tu ke tepi demi ANAK. Memang banyak kelainan bila kita berpantang yang-yok je..tapi tak pe la)
Bayi pramatang mestilah kerap disusukan supaya berat badan mereka naik dengan pantas dan memastikan mereka mendapat nutrisi.

Untuk kes Bidadari doktor menasihatkan ai untuk menyusukan Bidadari '3 hourly' memang jangan harap sangat ada masa nak rehat..dah rasa macam kerja dalam hospital dah time tu.
Lepas bagi susu dalam 1 jam. Balik bilik nak kena rehat dalam 30 minit nak kena pam susu pulak untuk buat stok.

Letih tak yah cerita la sampai ada masa Misi laung kot tingkap bilik pun tak sedar!
Berat badan bayi doktor akan monitor closely setiap hari. Cuma waktu official timbang (ikut pengalaman ai) adalah selang sehari.
Nak tunggu result timbang berdebar-debar tau...serius sangat mendebarkan. Sebab result berat tu lah akan memutuskan samada bayi anda bakal GRADUATE atau tidak dari NICU.

Seperti Bidadari sendiri, 2 kali mengalami penurunan berat badan selepas naik beberapa gram. FUH!!!! letih mak nok!!!
Bilamana doktor nampak berat badan seseorang bayi pramatang itu agak slow, doktor biasanya akan menasihati parents untuk membelikan (dalam kes Bidadari kitaorang kena BELI sendiri) APPETON INFANT DROP.
APPETON INFANT DROP ni bertindak untuk boost up kan berat bayi selain dari membekalkan nutrisi kepada bayi.

Di dalam NICU, bayi2 pramatang biasanya akan di pantau sepenuhnya dari semua sudut. Penglihatan, Pendengaran, Pernafasan ..semualah!
Segala macam istilah perubatan kita dengar dan sambil-sambil tu kita belajar.

Dan akhirnya Bidadari graduated dari NICU dengan berat 1.71kg. Alhamdulillah...dan selepas cakap leh discharge aje terus cepat-cepat ai call Incik Pinky untuk jemput kami.
Yang mana Incik Pinky datang dari KL -----> Penang.

Dan bermulalah kisah PERTAMA kali membawa bayi PRAMATANG travel sejauh lebih kurang 400km jaraknya.
Tu nanti ai cerita kemudian, Bayi Pramatang dan travel/melancong/perjalanan jauh.

Sampai sini sahaja dulu ye.
MMMMMMMMMmmmmmmmmmmmmuah!




watermark

Thursday, November 3, 2016

:: 30 days photo challenge for Prematurity Month ::

Jom join!




:: Bulan Pramatang/ World Prematurity Month ::

Tahukan anda Bulan November atau lebih tepat lagi 17 NOVEMBER adalah bulan/hari PRAMATANG sedunia?

Jom kita tingkatkan kesedaran dan belajar tentang Bayi PraMatang, cara penjagaan serta perkara-perkara lain yang berkaitan dengannya.


InsyaAllah, ai akan bercerita tentang perkara yang sama untuk sepanjang bulan ini. Itupun dari pengalaman ai jugak lah.


watermark

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...