Wednesday, June 29, 2016

:: Svenson Hair Center - pakar penjagaan rambut anda! ::

Dalam cuaca yang panas dan tak menentu ketika ini, kulit kepala lebih mudah berminyak dan seterusnya menimbulkan ketidakselesaan serta gatal. Setuju?

Kali ini ai nak bercerita dengan korang tentang sebuah Pusat Penjagaan Rambut yang terkenal iaitu Svenson.

Jom kita re-cap sikit pengalaman awal ai bersama SVENSON.


Menurut pakar penjagaan rambut Deborah Whelm, pemakanan yang seimbang dan tinggi protein boleh menyelamatkan keadaan kulit kepala dan seterusnya 'kesegaran' dan kecantikan rambut anda! Maka, jangan lupa sarapan pagi, light lunch dan juga dinner ye! Dan harus di ingat pemakanan akan memberi kesan terhadap pertumbuhan rambut dan keguguran rambut juga.



Menurut pakar penjagaan rambut Deborah Whelm, pemakanan yang seimbang dan tinggi protein boleh menyelamatkan keadaan kulit kepala dan seterusnya 'kesegaran' dan kecantikan rambut anda! Maka, jangan lupa sarapan pagi, light lunch dan juga dinner ye! Dan harus di ingat pemakanan akan memberi kesan terhadap pertumbuhan rambut dan keguguran rambut juga.




(Miss Deborah memberikan penerangan masa sesi Q&A)



Svenson adalah sebuah pusat penjagaan rambut yang terkenal. Dengan deretan produk penjagaan rambut yang diformulakan khas untuk setiap permasalahan rambut seperti masalah rambut gugur, kulit kepala berkelemumur dan lain-lain lagi Svenson turut menawarkan perkhidmatan analisa kulit kepala dan rambut dan juga perawatan untuk rambut anda juga!

Menurut Deborah Whelm lagi, stress juga adalah penyumbang kepada rambut bermasalah. No wonder la omputih ada istilah "Bad Hair Day!" hahahahha get it?



Orait!! Sekarang jom follow ai p buat rawatan rambut kat Svenson Mid Valley.


Memang tak susah nak cari. Kalau korang jumpa starbucks Mid Valley. P seberang dia kat fountain turn right jalan sampai dekat nak hujung. Nanti nampaklah Svenson.

Area reception Svenson. Kemas dan mendamaikan.

Ruang nak ke arah tempat perawatan.

WOW!!! Pernah menang award okay!


Ai rasa kalau korang tengok gambar ni korang tau lah apa masalah rambut ai. So, abaikan! Hahahahahaha


Leaflet untuk pelanggan. Remember! Kalau korang dapatkan rawatan seperti yang tersenarai di atas, Sila ikut arahan yang dalam bubble tu ye.


Masa ai membuat rawatan ANTI-HAIR LOSS di Svenson Hair Center, therapist ai adalah Ms Pei Pei yang sangat ramah dan banyak bagi informasi. Waktu ni beliau sedang apply kan gel untuk menguatkan akar rambut sebelum memulakan proses stim rambut.

I'm a happy mommy cos i leh bawak my child together with me masa buat rawatan tanpa masalah sebab semuapun okay je dengan kanak-kanak.

Selepas stim rambut selama lebih kurang 10 minit, therapist pun cuci rambut ai. Nikmatnya...pandai Ms Pei Pei cuci rambut, siap urut lagi. BEST! Lepas habis cuci rambut, rawatan seterusnya menggunakan alat yang mempunyai arus elektrik tapi tak de la kuat. Tujuannya untuk menggalakan pertumbuhan sel-sel dan akar rambut & untuk kuatkannya juga!


Tonic juga akan disapu ke kulit kepala untuk tujuan hair growth. Sedap bau tonic dia macam bau nenas pun ada, Sejuk aje kulit kepala macam ada mint. Then selepas itu kulit kepala akan dirangsang dengan terapi laser or lebih senang lagi cakap ala-ala laser scanning gitu.


1 jam perawatan rasa macam pendek sangat sebab rasa macam tak puas pun ada memanjakan rambut nih, Bukan selalu,


So, berakhirlah session dengan Ms Pei Pei. Seterusnya ai dibawa berjumpa dengan Ms Mary, Manager Svenson Mid Valley di mana Ms Mary menerangkan pada ai kondisi sebenar rambut ai.


Menakutkan tapi itu realitinya.








Ms Mary menunjukkan bagaimana rambut kita boleh gugur. Salah satu puncanya adalah kulit kepala yang berminyak.


Gambarajah di atas adalah perbezaan di antara kulit kepala yang sihat dengan yang tersumbat dan yang telah mati. Di mana bila ada bahagian kulit kepala yang dah 'mati' rambut takkan tumbuh lagi,


WARNING : Gambar seterusnya agak menggangu sedikit. Mujur bulan Puasa. Hahahahaa. Ready????












Ok, Nampak tak sesuatu yang lurus dan berwarna hitam dalam screen laptop tu? Ok, itu rambut aid an kulit kepala ai.




Bila di ZOOM dengan lebih dekat, oh noooooooooooooooooooooo! Kulit kepala ai memang teruk rupanya! Kemain meriah dandruff a.k.a mak cik pakcik kelemumur berkampung kat kulit kepala ai. #meh sangat! Ni gambar yang ai ambik SELEPAS treatment, bayanganlah rambut ai ni SEBELUM treatment, haruslah teruk rupanya! Memangla kan nak expect sekali je treatment dah boleh solve msalah rambut ai yang teruk ni. T_T\



Haaa..inilah antara punca yang menguatkan lagi KEHILANGAN/KEGUGURAN rambut yang ai alami selama ini. Kalau dibiarkan berlarutan memang BOTAK permanent la jawapnya,

Jadi apa yang perlu di buat adalah, diet yang semimbang, pengunaan produk pencuci rambut yang sesuai dengan cara yang betul. Rungsing gak pikir bab BOTAK nih. Makanya, perkara ni akan jadi 'amaran' a.k.a peringatan kat ai untuk JAGA rambut ai ni dari SEKARANG!



So, before I wrap up my entry kali ni jom tengok produk-produk yang ditawarakan di Svenson.












Jadi, kalau berminat dan mahu tahu lebih lanjut mengenai Svenson Hair Center ni, sila layari www.svensonhair.com.my













Cheers!!!



watermark

Sunday, June 26, 2016

:: Pusat Transit Gelandangan KL part 1::

Kami berada di sini ketika ini.
Teaser dulu..nanti ai buat cerita penuhnya.
Selamat bersahur semua!

Thursday, June 23, 2016

:: Pemenang Giveaway Syahoney Kitty Shoppe ::

Inilah saat yang di nantikan.
Pemenang GA Syahoney Kitty Shoppe!

TAHNIAH!!! TAHNIAH!!! TAHNIAH!!! TAHNIAH!!! TAHNIAH!!! TAHNIAH!!! TAHNIAH!!! TAHNIAH!!! TAHNIAH!!! 






p palang s : Pemenang di minta untuk menghubingi saya selewat-lewatnya pada 26/6/2016. Trimas.


















1. Instant Shawl 2 muka lycra : (Dah claim. Tahniah pemenang!)






2. Instant Shawl Bertali : (Dah claim. Tahniah pemenang!)




3. Shawl Keknis : (Dah claim. Tahniah pemenang!)



4. Duit Raya RM10 : (Dah claim. Tahniah pemenang!)


Hadiah tambahan : (Dah claim. Tahniah pemenang!)
5. Perfume AlRehab untuk.....
Peserta lelaki tunggal :



Tuesday, June 21, 2016

:: Senarai Peserta Giveaway Syahoney Kitty Shoppe ::



Maaf lewat sikit update busy kat opis tadi. So ini senarainya.
Bolehla blogwalking ye :


1. http://hiphiphorray15.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway-di-blog.html
2. http://www.nooratikahramli.com/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
3. https://kasihkuamani.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
4. http://penselduabee.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
5. http://jombercontest.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
6. http://aauroramazlan.blogspot.my/2016/06/1562016-syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
7. http://zahiyazainuddin.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
8. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
9. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
10. http://alyasygsanda.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
11. http://www.bajuwarnacoklat.com/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
12. http://saytoalhamdulillah.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
13. http://hakmilikmyra.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
14. http://akhalilah.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe.html
15. http://theieraziera.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
16. http://mykawaaiiionlinediary.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
17. http://misskitty12.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
18. http://muffincokelatcinta.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
19. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
20. http://cendawansajor-caju.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
21. http://superpapaya.blogspot.com/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
22. http://anabiha.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
23. http://the-fadedd.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
24. http://smoochiemallow.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
25. http://aleiyamustaffa.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
26. http://www.tengkubutang.com/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
27. http://theathra.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
28. http://madihahdaisy.blogspot.com/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
29. http://nonasani.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
30. http://thepermanentone.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
31. http://izyanyancinnamon.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
32. http://cahayaketinggiankehalusan.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
33. http://adrianafaizul.blogspot.com/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
34. http://nurazizahyahaya.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
35. http://qileh.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
36. http://adna2029.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
37. http://www.mariafirdz.com/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
38. http://www.azirahman.com/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway.html
39. http://lokmanamirul.blogspot.my/2016/06/syahoney-kitty-shoppe-giveaway-di-blog.html (peserta lelaki tunggal)


watermark

Thursday, June 16, 2016

:: Shawl Murah from Syahoney Kitty Shoppe ::


Nak kata menjahit tu satu hobi, tak la tapi memang la ada ilmu menjahit cuma tak la sehebat boleh jahit baju. Setakat jahit lurus pakai mesin memang ok. Kalau jahit tangan tahap sembat susup pun pandai! Hahahaha

Meh la ai nak share ngan korang perniagaan cuba-cuba terbaru ai. Jahit shawl lurus ngan shawl instant bertali. Kalau sesiapa minat nak beli nak tanya or cuci mata leh kunjungi Syahoney Kitty Shoppe di FB atau IG.

Harga?! Murah dari pasaran. Serendah RM9 untuk shawl2 yang ai jahit tu.

Tu je nak tulis. Salam Ramadhan dan Eid Mubarak.


watermark
Yang TAG "Syatilla Inspired" tu adalah instant shawl BERTALI. Materialnya CHIFFON.
Cara pakainya mudah sekali. 
Memula ikat tali di belakang tengkuk atau depan (bawah dagu).
Lepas tu last skali, sarung je loop ke muka. SIAP!





**************************




Yang ni pulak shawl biasa lebih kurang 2 meter kain chiffon. Jahit lurus je, ai jual RM9 sehelai.



Tuesday, June 14, 2016

:: Syahoney Kitty Shoppe Giveaway ::



Sempena bulan yang mulia ini, ai tuai rumah untuk Syahoney Kitty Shoppe berbesar hati nak buat giveaway kecik-kecik untuk semua.

Hadiahnya :
1. Sehelai instant 2 muka lycra bernilai RM17 (warna random)
2. Sehelai shawl  Chiffon  2 meter bernilai RM10 (warna random)
3. Sehelai shawl Instant Bertali chiffon bernilai RM18 (warna random)
4. Duit Raya RM10 (seorang)

Tak kisah lelaki atau perempuan boleh je kalau nak join. Pemenang akan di pilih secara cabutan bertuah oleh anak saya, Mimi.

Syaratnya?
1. Like page "syahoney kitty shoppe" di FB
2. Follow page "syahoney kitty shoppe" di Instagram.
3. Follow http://dia-honey.blogspot.my (optional)
4. Buat satu entry bertajuk "Syahoney Kitty Shoppe Giveaway" di blog anda
5. Komen "Eid Mubarak" pada ALBUM giveaway di FB syahoney kitty shoppe  (letakkan sekali link entry anda). Dan share post berkenaan.




Manalah tau rezeki nak raya anda pemenang yang saya cari.

Bermula 14 June 2016 sehingga 20 june 2016.
Nama pemenang akan di umumkan pada 23 June 2016.


watermark

Monday, June 13, 2016

:: Resepi Ikan Bilis Tumis Asam ::



BAHAN-BAHAN:

Ikan bilis secukup sesuka hati anda = digoreng
2-4 biji bawang merah = dikisar
2-4 ulas bawang putih = dikisar
15gm halia = dikisar
1 tangkai cili merah = dihiris
Cili kering ikut suka = dihiris (rebus dulu ye)
2-3 biji bawang besar = dihiris (ai memang suka bawang hahaa)
air asam dalam semangkuk kecik
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis secukupnya


CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bahanbahan yang telah di kisar. Tumis sehingga naik bau. Masukkan pulak cili kering.
2. Selepas itu masukkan air asam. Kacau sehingga mendidih.
3. Masukkan bawang besar, cili merah,  dan ikan bilis yg telah di goreng. Gaul lagi sehingga sebati.
4. Akhir sekali masukan garam dan gula secukup rasa. Kacau dan angkat.
5. Sedia dihidangkan.

Sedap bak angggg!
Trimas mak mertuaku sebab bagi idea untuk resepi nih. Berkenan sejak makan dari dalam pantang lagi.

watermark

Friday, June 10, 2016

:: Resepi Ketam Kari Kering ::



Bahan-Bahan :
Ketam, basuh dan potong
Daun kari
Cili kering
Serbuk kari sepeket kecik
Serbuk kurma sepeket kecik
*Bawang putih 4 ulas hiris2
*Bawang merah 4 bijik hiris2
Sos Tiram 2 sudu besar

Cara :

1. Tumis bahan * sampai layu.
2. Masukkan serbuk kurma dan serbuk kari, tumis sampai naik bau baik punya
3. Masukkan ketam. Kalau nampak kering sangat masukkan air sedikit. Gaul.
4. Masukkan cili kering & daun kari & Sos tiram.
5. Biar seketika (kalau boleh tutup sekejap kuali dengan penutup)
6. Gaul-gaul lagi dan bila dan nampak ketam merah masak. Angkat.

Siap! Pasti sedap!

Thursday, June 9, 2016

:: Resepi sotong goreng tepung ::

Bahan-Bahan :
Sotong di potong2
Tepung goreng tempura 'Thailand'
Daun kari
Telur Ayam sebiji dipukul

Cara :
Basuh sotong sampai bersih dah toskan
Celup sotong dalam telur dan kemudian dalam tepung
Masukkan dalam minyak panas bersama daun kari.
Kuning nampak garing. Angkat. Siap!

Senang? Memang pun.

Monday, June 6, 2016

:: Doa Berbuka Puasa ::





Dalam pengamatan ai sepanjang bulan ni kebanyakkan blog2 akan dibanjiri dengan resepi dan gambar juadah berbuka puasa....ingat lagi tak doa bukak puasa macamana?










watermark

:: Salam Ramadhan 2016 ::


Sekejap je masa berlalu dah Ramadhan semula.
Semoga Allah memberkati semua amalan kita di bulan yang barakah ini.



xoxo, Syahoney Kitty



watermark

Sunday, June 5, 2016

:: Niat Puasa ::

Ini niat berpuasa ye. Boleh pasang niat dari malam ni. Jap lagi jangan lupa bangun sahur, dapat pahala tau!







watermark

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...