Wednesday, December 31, 2014

:: Jalan ke Pantai Timur Musim Banjir ::


Ini adalah laluan alternatif ke Pantai Timur/Kelantan sewaktu musim banjir 2014.
Sumber dari JKR yang dikemaskini sehingga 29/12/2014 ..


(dari KL)




(dari Melaka/Johor)

memang jauh, tapi ini sahaja laluan yang paling selamat buat masa ini



watermark

Tuesday, December 30, 2014

:: QZ8501Sudah ditemui?! ::



Adakah QZ8501 sudah ditemui?

Yes......i can feel how sad you are....... T_T

Ini laporan dari Astro Awani

"JAKARTA: Sebuah pesawat tentera udara ternampak bayang seakan sebuah jet komersial terdampar di dasar laut di mana pesawat AirAsia QZ8501 didapati hilang.

"Pada 00:50 angkatan udara Hercules mendapati objek digambarkan sebagai bayang-bayang di bahagian bawah laut dalam bentuk kapal terbang," kata Ketua Agensi Mencari dan Menyelamat Kebangsaan Indonesia Bambang Soelistyo pada satu sidang akhbar.

Menurut Soelistyo, carian kini tertumpu di lokasi di mana bayang dan serpihan telah dijumpai, sekitar 160 kilometer (100 batu) di barat daya bandar Pangkalan Bun di Kalimantan Tengah di pulau Borneo.

"Semua aset di kawasan itu serta pegawai SAR akan dikerahkan ke lokasi," katanya.

"Tugas mereka adalah untuk mencari dan memindahkan semua objek atau mayat penumpang," katanya.



"Saya akan memastikan semua mereka dibawa ke Pangkalan Bun, landasan kapal terbang terdekat dari lokasi objek itu," katanya."




watermark

:: Misi Kemanusiaan Ke Pantai TImur ::



Bagi mereka yang tak de rancangan tahun baru nih....dari sambut tahun baru secara tah hape-hape ada eloknya join misi kemanusiaan ini.

Sekian!
watermark

Monday, December 29, 2014

:: Chronology of missing AirAsia Flight QZ8501 ::


- 05.36 (WIB): Flight left Surabaya enroute Singapore and followed the usual Surabaya-Singapore (M635) route at an altitude of 32,000 feet.

- 06.12 (WIB): Flight made last contact with Jakarta air traffic control (ATC) tower, during which the pilot requested permission to make a 'left track' to avoid thick clouds and to move up to 38,000 feet. Both requests were granted by the ATC.

- 06.16 (WIB): Flight was still detectable on radar.

- 06.17 (WIB): Flight left a signal on radar.

- 06.18 (WIB): Flight dropped off radar, leaving only flight schedule data on radar.

- 07.08 (WIB): Flight declared INCERFA or in early stage of losing contact.

- 07.28 (WIB): Flight declared ALERFA or in the next stage after losing contact.

- 07.55 (WIB): Flight declared DETRESFA or officially missing.



- 11:41 (Malaysian time): AirAsia announced through Twitter and Facebook that the flight lost contact with the ATC at 07:24 (Indonesian time).

- 14.41 (Malaysian time): Prime Minister Datuk Seri Najib Razak in Kuala Lipis, Pahang, said Malaysia was prepared to help Indonesia in the search and rescue operation.

- 15.56 (Malaysian time): Transport Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai in Sepang said Malaysia had deployed three vessels and a C130 Hercules aircraft to assist in the search and rescue operation, which is led by Indonesian authorities.

- 17.43 (WIB): Indonesian search and rescue team had yet to detect any signal from flight QZ8501.

- 18.40 (Malaysian time): Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin in Kuala Lumpur hoped family members and next-of-kin of the passengers would remain calm and continue to pray that the search and rescue operation would be successfully completed in due time.

- 19.00 (WIB): Indonesian National Search and Rescue Agency (Basarnas) chief Soelistyo announced that the search for the missing flight QZ8501 had stopped due to darkness and to resume at first light tomorrow.

The Airbus A320-200 aircraft with registration number PK-AXC, carried 155 passengers on board with 138 adults, 16 children and an infant. Also on board were two pilots and five crew members.

The two pilots were Indonesian Captain Irianto and French first officer Remi Emmanuel Plesel.

The nationalities of those on board are Indonesia (155), South Korea (three), Malaysia (one), Singapore (one), France (one) and United Kingdom (one).




sumber : AirAsia & Astro Awani



watermark

:: Misi bantuan mangsa banjir oleh Persatuan Autoshow Malaysia ::




Alhamdulillah....kerja-kerja dan sumbangan semalam oleh kelab-kelab kereta serta persatuan/peserta autoshow cukup banyak

Terima kasih semua..











Kepada mereka yang masih mahu membuat sumbangan boleh lah menghubungi En Roslan di 0173566416 ini kerana En Roslan dan team akan bergerak ke pusat pemindahan pagi Selasa (30/12/2014). Trimas semua





dan satu lagi berita sukarelawan diperlukan di pengkalan TUDM Subang!







watermark

Thursday, December 25, 2014

:: Bantuan kemanusiaan - Mangsa banjir pantai timur 2014 ::

suasana tempat pengumpulan bantuan mangsa banjir Greenwood tengahari tadi...
terima kasih kepada semua yang menghulurjan bantuan.......







semoga bantuan yang akan dihulurkan dapat meringankan beban. Semoga Allah permudahkan urusan.
Semoga Allah lindungi semua mangsa banjir.
Bantuan on the way setakat mana yang kami boleh bantu...

p palang s: Mangsa banjir memerlukan barangan terutama Makanan, lampin pakai buang, tuala wanita, telekung, kain batik & pelikat. Untuk makluman juga pakaian lelaki amat kurang berbanding pakaian wanita. Baju sekolah serta pakaian bayi/kanak-kanak juga amat diperlukan.

Sekian laporan saya. Terima kasih sekali lagi!

Wednesday, December 24, 2014

:: SEJARAH - Asal usul nama HARIMAU MALAYA. ::


.



"umum mengetahui harimau Malaya merupakan nama gelaran bagi pasukan bolasepak negara kite.Tapi, gua rase ramai yang belum mengetahui asal-usul name tersebut diperolehi. Sebenarnya, name tersebut adalah asalnya gelaran kepade seorang pemain bolasepak era 1940'an. Pemain tersebut bermain di posisi striker, Beliau adalah Dollah Don.Nama sebenar beliau ialah Abdullah bin Mohd Don, dilahirkan pade 23 Mac 1923 di Stulang Laut, Johor. Mendapat pendidikan awal di Primary School Ngee Heeng dan seterusnye melanjutkan pelajaran di Sekolah Bukit Zaharah dari darjah 2 hingga 4. Beliau menyambung pengajian di peringkat tinggi di English College. Dizaman persekolahannya beliau sangat aktif dan pernah menjadi Olahragawan.



Dollah Don pada mulenye bermain bolasepak semasa kecil dengan menggunakan bola tenis. Sewaktu di sekolah Dollah Don juge merupekan atlit olahraga yang berjaya, pernah memenangi beberapa acara dan membolehkan beliau bergelar Olahragawan di sekolah. Sebelum bermain untuk pasukan kebangssan, beliau bermain untuk pasukan johor di era awal Piala Malaya dan Piala H.M.S Malaya
Jika kumpulan rock, SEARCH pernah menggegarkan Indonesia dengan lagu Isabella pade era 1990'an, begitu jugalah Dollah Don dengan mutu permainan bolasepaknya. Dollah Don mempunyai ramai peminat bola sepak di Indonesia. Dari sumber yang gua cari, Beliau sering menerime jemputan untuk bermain di sane.

Pade tahun 1946, Dollah Don telah dijemput untuk bermain menentang Pasukan Medan di Sumatera. Malangnye die jatuh sakit dan tak dapat diturunkan. Lu orang pun tau kalau dah melibatkan penyokong Indon, confirm kecoh jadinye..

Keadaan stadium mase tu huru-hara dan penonton meminta pihak penganjur memulangkan duit tiket. Akhirnya penganjur akur. Pade era 1950'an Indonesia dipimpin oleh Sukarno sebagai Presiden negare tersebut. Sukarno begitu kagum dengan Dolah Don sehingga menggelarkan beliau sebagai 'Harimau Malaya'. Ini semua bermula dari satu perlawanan yang disaksikan oleh Sukarno sendiri. Perlawanan tersebut ialah sewaktu menentang pasukan Peseja di Indonesia, pada 1953, Dollah Don mewakili Melayu Singapura dan barisan lawan diwakili oleh pemain tempatan dan Belanda. Penjaga gol lawan, Van Der Veen, dianggap terkenal di Asia ketika itu. Presiden Sukarno turut menyaksikan perlawanan itu. Tamat separuh mase pertame, Pasukan Melayu Singapura ketinggalan 3-0. Bermula separuh mase kedue mereka mengasak ke kubu Peseja dan hasilnya mereka berjaya menyamekan kedudukan. Ketiga-tiga gol tersebut dijaringkan oleh Dollah Don sendiri. Sejak itu gelaran Harimau Malaya lekat kepade Dollah Don dan hingga membawa ke hari ini kepada pasukan bola sepak kebangsaan Malaysia..."
Selain drp itu , nama HARIMAU MALAYA juga dikaitkan dgn nama spesies harimau. Harimau tersebut diberi gelaran HARIMAU MALAYA kerana spesies harimau tersebut hanya terdapat di Semenanjung shj.
Takziah kpd ahli keluarga Dollah Don

Jadi kepada rakyat ‪#‎Sabah‬ dan ‪#‎Sarawak‬ yg terasa hati kenapa tdk dinamakan HARIMAU MALAYSIA jgnlah nk marah2 lg yer. Memg ada sejarah di sebaliknya.. yg penting pemain-pemain HARIMAU MALAYA semuanya bermain utk kita tdk kira Semenanjung , Sarawak mahupun Sabah.




sumber : Facebook member


watermark

Tuesday, December 23, 2014

:: Pameran 1600 Panda Di Malaysia ::

Kehadiran Panda di hadapan Kompleks Perbadanan Putrajaya sekarang sehingga jam 12 tengah hari 23/12/2014




sumber : FB perbadanan putrajaya


watermark

Friday, December 19, 2014

:: Husband VS Wife - The JDM Family ::


Tak boleh nak kata apa bila laki bini gila main kereta....


watermark

Thursday, December 18, 2014

:: Infografik - Syiling 50 sen lama Malaysia ::


Ramai sangat keliru dengan NILAI duit syiling lama 50sen Parlimen (Malaysia).
Dibawah adalah satu infografik yang boleh membuatkan anda lebih faham tentang tahap ke"RARE"annya serta nilainya.

Trimas!




Update : ada yang cakap tak faham dengam infografik di atas.
Lupa nak terangkan pulak.

Bagi pengumpul dan pemburu duit lama, setiap syiling tahun yang terdahulu masing-masing ada yang bernilai tinggi dari jumlah yang tertera. Contohnya RM0.50 yang lama boleh mencecah harga ratusan ringgit.

Lebih kurang macam tu la penerangannya... hehehhehe

watermark

Tuesday, December 16, 2014

:: RSMY Danau Kota ::

RSMY Danau Kota
Sama hebat dengan RSMY yang asal di area Maju Junction Mall...
Tak kena hari...memang penuh tak de tempat duduk!








sangat senang nak cari tempat ni...
Sila ke arah Festival City, dekat sana nanti ada Columbia Asia Setapak, belakang hospital je tempatnya bersebelahan dengan NZ curry. Yeah!






watermark

Wednesday, December 10, 2014

:: IZUMI Japanese Food ::

Tempat : Izumi Japanese Food, Nu Sentral
Star Rating : 5/5 yo!



Terletak di dalam food court NU Sentral, bersebelahan dengan Korean Food (bahagian entrance food court). Ternyata Izumi tidak menghampakan selera Jepun tetakku ini.






Berkesempatan merasa nikmat sedapnya Salmon Teriyaki set dengan 20% sempena pembukaan mereka. Set ini didatankan dengan miso sup dan green tea. Habis licin ai makan memang setanding dengan restoran sushi yang berterkenal kat Malaysia ini. Pada pendapat ai lot kecil kedai ini memang boleh menyaingi segala mak nenek sushi/japanese food yang ada dalam Malaysia.




Memang tak rugi harganya sangat berpatutuan bermula RM1.00 sehingga RM20 (mengikut apa yang korang order).

Tau tak berapa banyak menu yang dengan ada?
77 jenis okay!! Banyak oiiiiiiiiii!



So kalau korang ke NU Sentral dan sukakan makanan jepun, jangan teragak-agak pergi ke IZUMI okay.



Ittadakimas~


watermark

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...