Friday, August 29, 2014

:: Review - Dubu-Dubu ::

Hi!
Lama rasanya macam tak update blog ni. Sebab macam tak tau nak cerita apa pulak. HEhehe
So hari ni ai nak buat short review mengenai Restoran Dubu-Dubu Nu Sentral.

1st timer Korean Food, i'm not a Korean Food Lover or a K-Pop addict!

Place : Dubu-Dubu Nu Sentral
Service : 3/5
Food : 4/5


For a 1st timer like me. Oklah not bad, sebab bagi ai Korean food ni ala-ala macam agak mementingkan kesihatan sikit dalam menunya. Banyak bawang/sayur. Kurang masin dalam makanan dan kurang manis/tak ada gula dalam minuman.

Tapi service agak kureng sebab agak lambat dan waiternya kurang arif pasal makanan tu sendiri bila ditanya banyak tak tau.



ni menu member ai Roses. Lupa tah amenda nih...hahaha



this is mine (honey garlic beef gogi tak silap dengan aloe vera) - Sedap!



ni menu Yana..lupa jugak namanya



yang penting my menu sedap...hehehehehe



so itu je kot. tak pergi lagi pun tak pe sebab ni bukan Japanese Food yang ai suka...hehehehe




Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Tuesday, August 26, 2014

:: Rose Hair Perfumes - Rambut Wangi Bak Mawar Mekar! ::






























mempersembahkan




Harga mampu milik sepenuh sewangi kasih sayang uolls!!!




RM 30 - semenanjung
RM 35 - Sabah/Sarawak

.................kan dah kata. Harga cantik, rambut wangi!

p palang s : teksture produk ini sangat halus, jenis terus meresap. Sampai keluar kotak pun wangi, inikan pulak bila dah pakai. I really like it!

untuk maklumat lanjut sila ke :
      www.harummalam.com
      www.legacysecret.com




dan ini pula panduan pengguna semasa membeli produk keluaran






1. Pengesahan Melalui Visual
Lihat perkataan “LS”dari sudut serong 15 darjah








2. Pengesahan Melalui Sentuhan
Cetakan timbul yang dapat dirasa menggunakan jari







3. Pengesahan Melalui QR Wechat
Imbas kod produk dan info akan diberikan







PERINGATAN !!!
      1 QR kod hanya boleh di imbas 5 kali sahaja .
      Sekiranya melebihi had, anda akan diberikan no telefon syarikat kami untuk pengesahan produk.
      Pastikan beli barangan original kerana takut akan kesan sampingan.
Wechat ID : harummalam






Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Monday, August 25, 2014

:: 13 Tips Perkahwinan ::




Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Friday, August 22, 2014

:: Malaysia berkabung untuk MH17 ::




Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Thursday, August 21, 2014

:: ROTI LAPIS DAGING BERKEJU ::



Bahan-bahannya :
---------------------------

- 300gm daging cincang @ 4 keping daging burger (dihancurkan)
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- ½ paket perencah daging black pepper
- sedikit air
- garam dan gula
- minyak
- 12 keping roti gardenia
- 3 biji telur
- 200ml fresh milk
- 8 keping any slice cheese cheesdale/kraft
- cheddar diparut
- sayur ikut suka

Cara-cara Untuk Inti :
--------------------------

- Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang putih,
- Kemudian masukkan bawang besar dan daging/ayam cincang, goreng hingga garing/empuk
- Masukkan sayur jika perlu
- Masukkan perencah black pepper dan sedikit air, masak sehingga daging masak dan kering
- Ketepikan dan biarkan ia sejuk

Untuk Roti :
--------------

- Ratakan mentega atau minyak disekeliling loyang untuk mengelakkan dari melekat
- Bancuhkan telur dan susu sehingga sebati
- Celupkan roti kedalam bancuhan susu sehingga rata dan susun dalam loyang pembakar sehingga penuh loyang untuk layer pertama (4 keping)
- Tuangkan separuh dari inti tadi dan ratakan untuk layer pertama
- Susun slice cheese ke atas inti
- Tutup dengan lapisan roti yang dicelup dengan susu untuk layer seterusnya
- Dan ulang seperti layer pertama tadi
- Akhirnya tabur keju cheddar/mozarella di lapisan atas sekali
- Jika ada lebihan campuran susu tadi, siramkan ke atas roti
- Bakar dalam oven dengan suhu 180c selama lebih kurang 35-40 minit (sehingga masak)



Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Tuesday, August 19, 2014

:: Mimi Turns 2 - Trimas for the present ::

B'day celebration tak official mimi....sebabnya tunggu masuk rumah baru baru nak buat yg official. Kononnya la...tengok budget cenggane nanti ye.....hehehehehe

btw....as for aunties n uncles and ibu yang bagi mimi present....tq so much taw.
Tak bukak lagik hadiahnya...perap je dulu sehingga rasanya mesra gitu.............hehehehe











Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Monday, August 18, 2014

:: Apa itu EBola? ::


Ia adalah virus yang menyerang sistem darah manusia:
Ebola adalah apa yang saintis memanggil demam haemorraghic - ia beroperasi dengan menjadikan mangsa berdarah dari hampir mana-mana sahaja pada badan mereka.

Biasanya mangsa berdarah hingga mati. Ebola mudah berjangkit;
Yang dihantar melalui sentuhan dengan cecair badan seperti darah, peluh, air liur,
air mani atau pelepasan badan yang lain.

Ebola Walau bagaimanapun BUKAN merebak melalui udara atau airborne.

AMAT maut:
Kira-kira 90% daripada orang-orang yang
Mendapat Ebola akan mati daripadanya.
Ia adalah salah satu penyakit yang paling dahsyat di dunia, membunuh dalam hanya beberapa minggu..

Tidak boleh Dirawat (tiada ada ubat):
Ebola tidak mempunyai rawatan yang diketahui atau mengubati.
Mangsa biasanya dirawat kerana gejala dengan harapan bahawa mereka akan pulih.

bagaimana Saya Tahu Seseorang mempunyai Ebola?
• Demam
• Sakit kepala
• Cirit-birit
• Muntah
• lemah2 badan
• sakit2 sendi
• Sakit Perut
• Kurang selera makan

Melindungi Diri Anda:
• Basuh Tangan Anda
dengan Sabun kerap kali. Anda boleh
juga menggunakan hand sanitizer. Elakkan
sentuhan fizikal yang tidak perlu dengan orang.
■ Hadkan diri anda untuk makanan yang anda sediakan sendiri.
■ membasmi Persekitaran Anda

Virus ini tidak boleh
hidup dengan haba, cahaya matahari langsung, bahan pencuci dan sabun.
Bersihkan !:
• bunuh Perosak.
• Tikus boleh menjadi pembawa Ebola.
• mengasapi persekitaran anda & buang bangkai dgn betul!
• Mayat masih
Boleh mengakibatkan Ebola.
• Jangan sentuh mereka tanpa
pakaian perlindungan atau lebih baik lagi mengelakkan mereka sama sekali.
Melindungi Diri Anda:
• Gunakan pakaian perlindungan jika anda mesti mengambil berat atau pergi berhampiran seseorang yang anda mengesyaki mempunyai Ebola.

Laporan:
• Laporkan sebarang mencurigakan
tanda-tanda pada diri sendiri atau
sesiapa sahaja dengan SEGERA.
Jangan berlengah!
Mendidik orang:
• Beritahu jiran anda,
rakan-rakan dan ahli klrga. Pada asasnya anda lebih selamat apabila
semua tahu mengenai penyakit ini



Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Friday, August 15, 2014

:: Mimi Kini Dua Tahun ::


15082012
Mimi di lahirkan ke dunia
Selepas 2 tahun beliau adalah seorang anak yang ceria,kelakar, sentiasa gembira,manja, pandai menyakat orang dan yang penting menjadi buah hati kami sekeluarga dengan telatahnya yang cukup kelakar.





Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Thursday, August 14, 2014

:: Resepi Spaghetti Carbonara Kitty ::

- udang atau ayam kisar secukup rasa. (kalau udang i biasanya guna dalam 20 ekor potong 2, kalau ayam kisar i guna 250gm)
- sosej di potong-potong
- 2 batang celery sepokok dipotong-potong
- 1 batang leek potong-potong (ambil isi dalam sahaja)
- 2 helai oregano
- sedikit thyme
- 4 ulas bawang putih dipotong-potong
- 1 biji capsicum dipotong-potong
- cendawan butang dipotong-potong
- minyak zaitun
- secawan susu cair
- sos carbonara










cara :

1. panaskan minyak zaitun.
2. masukkan sayuran terlebih dahulu (capsicum,celery,bawang, cendawan,leek)
3. lepas nampak hampir layu, masukkan sosej, udang/ayam. biarkan sampai hampir masak
4. masukkan sos carbonara 2 botol
5. biarkan ia merebih, kemudian masukkan susu cair. kacau...
6. kalau anda tak suka pekat, masukkan sedikit air.
7. masukkan oregano & thyme
8. biarkan seketika sampai menggelegak. test-test rasa..kalau sedap dah boleh hidangkan.
9. siap!




sila fokus pada gambar yg di atas...yg bawah tu bolognese. i kalau masak memang masak skali dua gravy terus....hehehe




Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Wednesday, August 13, 2014

:: Random Pic - Bunga Apa Ini? ::

Korang pernah tengok bunga ini tak?
Tak silap ni bunga dari salah satu sepisis tomato.....snap snap time balik kampung Incik Pinky kat Sungai Bakap raya hari tu.....

Using Canon 60D





Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Tuesday, August 12, 2014

:: Dapur Hello Kitty for Mimi ::

I know i can't resist Hello Kitty...just CAN'T!!!
Kepada sesiapa yang cukup kenal i....u will know how i will go crazy when i see Hello Kitty....and this is the latest craziness..




dapur hello kitty~



Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Monday, August 11, 2014

:: Gambar Eid 2014 ::

Diam tak diam...kita dah berada di minggu ke 3 Aidilfitri. So, how was your Raya?
I? ok-ok je.........tak de benda sangat nak diceritakan...hehehehe

Maybe nak share sikit je gambar my hari raya. Tahun ni tak buat open house kot sebab masa kami sekeluarga agak terhad. Tambah pula master chef kat rumah tu amatlah sibuk! Kena jaga panda....hehehhe







Birthday Mimi pun maybe delay kot sebab......papanya pun busy. So maybe buat on september kalau ada budget lebih.

So....Eid Mubarak to all.....header pun masih raya lagi. So selamat beraya..kepada yg mengenali i...datang la umah ye.




Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...