Thursday, October 31, 2013

:: Di Langit Itu Pandangan Kita Bersatu - My Sky Collection ::

Allahuakhbar!



The 1st picture taken from one of my best vacation  destination ever. 
i'm coming back to you soon....i really love this place and the sea and the sunset..and the best ever!



this one taken by me at one of the famous beach in peninsular malaysia


taken from the highway DUKE


at home sweet home


this one taken from my family vacation last year




Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Wednesday, October 30, 2013

:: Memandu Ketika Hamil ::





Trimester pertama
Kebanyakan ibu mengalami morning sickness di awal kehamilan. Badan menjadi kurang bermaya, lesu, mudah sakit kepala, loya dan muntah. Jika tidak berdaya untuk memandu minta bantuan orang lain.
*Pastikan anda makan sebelum mula memandu. Perut yang kosong dan lapar memudahkan rasa mual
*Pastikan ada bekalan gula-gula berangin, buah atau chewing gum yang boleh mengurangkan rasa loya terutama dalam keadaan jalan sesak.
*Jangan lupa bekalan air minuman yang boleh melegakan rasa loya.
*Bagi ibu yang mudah muntah, sediakan beg plastik untuk saat kecemasan jika termuntah. (ini ai la nih)
*Sekiranya tiba-tiba rasa mual dan hendak termuntah, segera perlahankan kereta dan berhenti di tempat yang selamat untuk melegakan diri seketika.
*Jika tiba-tiba keadaan anda makin teruk ketika memandu, jangan teruskan pemanduan. Hubungi suami atau kawan-kawan untuk datang membantu.

Trimester kedua
*Sekiranya bercadang memandu untuk jarak yang jauh, dapatkan pemeriksaan kesihatan daripada doktor terlebih dahulu. Sebaiknya jangan memandu bersendirian.
*Berhenti rehat sekiranya rasa sakit pada tulang belakang kerana duduk terlalu lama.
*Rasa ngilu atau kebas yang dialami di bahagian kaki boleh mengganggu pemanduan. Berhenti di tempat yang selamat dan berjalan seketika untuk menghilangkan penat.

Trimester ketiga
*Perut yang semakin besar membuatkan pemanduan semakin kurang selesa. Letak bantal kecil bagi memberi keselesaan di bahagian belakang pinggang.
*Elakkan perut terlalu rapat dengan stereng, selaraskan kedudukan anda tetapi pastikan kaki mencapai pedal minyak dan brek.
*Sekiranya mengalami kontraksi kecil, berhentikan kereta di tempat selamat. Turunkan tempat duduk agar dapat berbaring dan berehat seketika sehingga rasa kontraksi hilang. Jika tidak hilang, dapatkan bantuan orang lain untuk mengambil anda.
Sebaiknya apabila kandungan masuk tujuh bulan ke atas, ibu dinasihatkan tidak memandu kerana berisiko tinggi kepada diri sendiri dan bayi. Minta bantuan suami untuk menghantar anda ke tempat kerja.


Sumber:Majalah Pa Ma


Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Thursday, October 24, 2013

:: Misteri - Lebuhraya Karak ~ Dari Mana Batu Tu Datang? ::

Lebih kurang 12/10/2013 jam 0300 Incik Pink dapat call dari client dia katanya accident berhampiran lebuhraya karak arah pantai timur. Incik Pinky dengan mata yang tak berapa larat nak bukak pun kejutkan ai.....

"Nak teman tak pergi rescue customer D?" - ai tengok jam kul 0300. Cik Mimi pun tengah nyenyak tidur...tapi disebabkan nak teman suami punya pasal, ikut ajelah.

So perjalanan kami ke tempat kejadian ok je....tapi pelik jugaklah sebab jalan super sunyi. Padahal dah ramai mula cuti untuk Raya Qurban. Mungkin faktor waktu barangkali.

Ok...sesampainya kami ditempat kejadian. Ai nampak 3 orang lelaki muda. Cermin kereta bahagian depan BERLUBANG. Yang sorang tu masih duduk di tempat duduk belakang dengan bahu dan baju yang berdarah-darah. Yang sorang lagi ok je...yang pemandu pula dok ampu tangannya.

"Bro...terima kasih la sebab datang. Saya rasa tangan saya patah nih"
Yang Incik Pinky pulak muka berkerut-kerut tengok keadaan kereta - memang tak de kemek apa-apa kecuali CERMIN DEPAN BERLUBANG.

"Macamana boleh jadi macam ni?" Incik Pinky tanya bro Driver.
"Saya pun tak pasti....kami semua pun sama-sama tak tidur..tapi tu la yang peliknya tu..." dia garu-garu kepala. Dia pandang kawan dia yang sihat tu.
"Macam ni...tapi masa kami lalu kawasan nih..memang sunyi ngan lengang la...tak de kereta. Tiba-tiba nampak ada something bersinar-sinar dari jauh......makin lama makin dekat...depan belakang memang tak de kereta....haaa....tup-tup..BOOM! benda tu terus tembus masuk dalam kereta....terkena saya n kawan saya kat belakang. Saya terus berhenti tepi." panjang lebar bro driver tu explain.

Incik Pinky pun pegi la tengok apa benda yang dimaksudkan bro driver tu....rupa-rupanya seketul batu. Ala-ala batu kristal yang org buat hias2 letak dalam bilik tu.....besar jugak la....

Tapi yang peliknya dari mana baru tu datang? Sebab kiri kanan jalan tak de bukit....hanya pokok+gaung.
Menurut bro driver tak de lori kat depan derang.
Ada kemungkinan ke ada orang baling batu tu dari arah depan?
Atau.....batu tu terbang nak pegi mana?
Hurm.......................



ni ai selitkan gambar batu dan keadaan cermin kereta bro tu.
Hurm.........





Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Monday, October 21, 2013

:: Selling - Telekung Bali ::


Assalamualaikum All,
Ada tak yang berminat dengan TELEKUNG BALI ni?
Ai jual telekung ni...tapi limited stock akan di update kiranya mendapat sambutan dan restock....
If berminat leh contact ai - s0undl4cks@gmail.com


Material : Soft Cotton
Telekung+Bag
Harga : RM110 (tak termasuk pos)
Pos Laju + RM7 (semenanjung)

code : Bali 1


code : Bali 2


code : Bali 3


code : Bali 4


code : Bali 5





Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Friday, October 18, 2013

:: KureSya tu apa? ::



Haaa.....dah baca tajuk?

Ok...ada yang bertanya pada ai...AMENDA KURESYA tu?
Mungkin ada yang tak tau atau yang lupa atau yg masih BLUR tentang apa itu KureSya.

KureSya adalah sebenarnya nama kereta ai. Kereta yang mana satu?
 Kereta kelisa hello kitty ai tu la. Kereta mana lagi.

Kenapa bagi nama KureSya?
KureSya ni namanya tercipta atas sebab modifikasi kereta berkenaan dari KELISA kepada Daihatsu Mira Coure  (L700). 

Eh? Apsal macam tak sama?
Ok, begini. Dikalangan kaki-kaki Kelisa.. Coure juga di eja dengan ejaan Kurey (sebutannya begini ye kanak-kanak). Maka dengan itu nama Kurey telah diambil.

Mana pulak datangnya Sya?
Sya pula adalah nickname ai. So bila digabungkan Kurey+Sya....jadilah KureSya yang jugak membawa maksud "Sya punya Coure"

Ok...begitulah background nama KureSya ai.
Lepas ni tak mau blur2 dah bila ai sebut kureSya ye. 
Kbai..muaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!





(snap shoot dari fb bro KiKie...lawak la hangpa nih)



Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Thursday, October 17, 2013

:: Autoshow Gerak Kerja Usahawan @ Politeknik Seberang Perai ::

Maaflah terlambat bercerita pasal autoshow nih...
Alhamdulillah autoshow berjalan lancar meskipun hujan datang kejap pergi datang balik...dengan padang basah dan lecak serba angin jugak agak kuat.

Sambutan sangat menggalakkan selain daripada dapat bertemu kawan baru dan jumpa reunion leh terjumpa kawan lama..yg sangat lama dah tak jumpa...jom layan gambo skit...


antara peserta2 autoshow kali ini..perghhhh boleh tahan jugak contestant..telan2 air liur jugak la sementara nak tunggu result keluar...hehehe (gambar kredit to FB abang krol)






Alhamdulillah rezeki KureSya bawak balik sedikit cash+trofi+hamper.
Cadangan untuk penganjur...rasanya hamper KW yg number 2 tu lagi best dari hamper number 1 heheheh apa kata next event kita tukar.. hehehhehe..anyway tq for the event organizer.

KureSya won 1st place



..and tahniah buat semua yang lain!
kita jumpa lagi di event akan datang...mungkin tengah bulan November pula....sebab saya dah start busy ni sampai november.......kudos all!




Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Wednesday, October 16, 2013

:: Misteri - Putrajaya Hospital, a supernatural cleansing ::


PUTRAJAYA, Oct 11 —  Behind its veneer of modernity and state-of-the-art technology, a hospital in the administrative capital of Putrajaya gave in to the supernatural when it resorted to engaging Islamic spiritual healers to cleanse itself of alleged “hauntings” last week.

Hospital Putrajaya’s administration had over the weekend invited some 40 Islamic healers from renowned Bangi-based Darussyifa’ for a “memagar” (bordering) ritual to ostensibly repel a supernatural presence, after complaints from its staff over the last two years.
The ritual was confirmed by staff members who spoke of seeing men in white kopiah (skullcaps) sprinkling water around the hospital in the purported ritual.
Security staff also spoke of seeing small mounds of white and black powder in corners of the hospital, admitting that they were baffled by them.

Darussyifa’ is the foremost centre in the nation for Islamic healing—faith healing with the use of Quranic verses and rituals—led by renowned religious scholar Datuk Dr Haron Din, who is also the deputy spiritual leader of Islamist party PAS.
A religious healer with Darussyifa’, who wished to remain anonymous, explained that a typical indoor “healing” session would entail prayers, chanting of zikir (supplications), and the recital of verses from the Quran.

Holy water over which healers have recited the Yasin ― the 36th chapter in Quran that is commonly used by the Malay community as a panacea of sorts ― will then be sprinkled while circling the “troubled” spots counter-clockwise, mimicking the tawaf ritual done by Muslim pilgrims during their hajj in Mecca.

“We just show our methods, the administration will then do it themselves,” said the religious healer, noting that they recommend the “bordering” ritual be done for at least three consecutive days.

“We also recommend doing it after the asar prayers, and before the maghrib prayers,” he added, referring to the two Muslim prayer times which usually fall at afternoon and at the beginning of sunset.
The white and black powder also turned out to be salt and black pepper, used optionally by religious healers outdoors as a “weapon” to “injure” the offending spirits.

In Malay folklore, before the advent of modern medicine, malevolent “makhluk halus” (fairies, or “unseen beings”) such as djinn (genies) were often blamed for ailments that were then treated using exorcisms.

When contacted, the administration of Hospital Putrajaya refused to comment on the spiritual cleansing session, but admitted Darussyifa and Haron’s attendance.
Although Darussyifa’ is a non-profit entity and offers its services for free, the hospital refused to comment whether it spent any of its funds on food or transport for the 40-odd healers, or whether any donations were made to the centre.

It is understood that it was not the first time such a ritual was held, and it was requested by the top figures in administration themselves.

Most hospital staff polled by The Malay Mail Online on Wednesday refused to identify themselves due to the hospital’s strict policy against talking to the media, but most of them seemed nonchalant about any “hauntings”.
“Oh well, it’s common for hospitals to be haunted,” said a 34-year-old nurse who called herself Nisa. She admitted, however, that she did not know anybody who has been “teased” by ghosts, a sentiment shared by other nurses polled.

But the nurses related stories told to them about others working the night-shift, who have heard strange noises and seen apparitions, especially in the hospital’s ten wards that are spread over four floors.

Another place believed to be “haunted” was the on-call block on the fifth floor, where on-call medical or house officers sleep when they must stay the night, but no doctors could confirm with The Malay Mail Online of any sightings.

A common story told by nurses and doctors, sometimes to tease new intakes, is about an apparition of a seemingly beautiful lady in long black hair seen in the newly-built National Cancer Institute (IKN) beside the hospital whom the staff have dubbed “Shasha”.

“Shasha” was supposedly seen roaming outside the institute and along its corridors in either white or yellow dresses, which are coincidentally the colours of the building’s walls outside.
It was said that the number of staff complaints have increased after the construction of IKN, which commenced on September 2010.

Equipped with 252 beds, the institute was completed in August this year, and is expected to start operations with 400 staff members this month.

Located on an 11-hectare site in Precinct 7 here, the 341-bed Hospital Putrajaya offers services including surgery, paediatric, orthopaedic, and alternative medicine treatments to VIPs from the administrative capital and citizens from surrounding areas.

Malaysia’s bureaucracy is powered by around 1.4 million pre-dominantly Malay workers, and some 80,000 of them live in Putrajaya.


**credit to The Malay Mail



Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Tuesday, October 15, 2013

:: Cucur Bawang & Kopi O ::


Apa kena mengena novel ini dan ai?
Tunggu............................


SINOPSIS ::

 Siapa sangka, cucur bawang telah mempertemukan mereka dalam satu ‘sketsa perang’ di tepi jalan. Dari insiden itu mereka bagai dijodohkan untuk bersua lagi. Kerana terdesak dan kabur mata dengan gaji yang ditawarkan, Rudiana terpaksa berkahwin dengan Iskandar dalam rahsia atas dasar kerja semata-mata. 

Bila sudah duduk serumah, mulalah berputik satu perasaan aneh di hati mereka walaupun masing-masing masih keras kepala. Namun, egois masing-masing terlalu tinggi melampaui Gunung Everest! Perkahwinan mereka hanya sekadar di atas kertas dan terus menjadi rahsia. 

Kemunculan Khairulnizam membuatkan Iskandar gelisah bila kawan baiknya itu tertarik hati dengan Rudiana, isterinya yang mula dicintainya tanpa sedar itu! Mampukah Iskandar melihat isterinya menjadi kekasih kawan baiknya sendiri?


Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Friday, October 11, 2013

:: Seram - Siapa Duduk Rumah Sebelah? ::


Ni sekitar tahun 2008 peristiwa ni berlaku. Al-kisah nak duduk kat rumah tamu ni pun sebabnya bawak kawan-kawan menginap kat sini atas event yg berjalan kat JB time tu. So kitaorang sewa 2 pintu rumah la. Level yang kitaorang duduk tu tak berapa nak busy. Kitaorang ok je asal ada tempat nak solat mandi makan tido.

Memang tak nampak apa-apa yang pelik kat level tu mahupun rumah2 yg lain. Ye la rumah tamu..mesti la tak de menda.

Kisahnya malam tu la...ai dah nak tido sekali dok dengar ada org ketuk pintu kuat2. Terfikir ni ada yang kuar balik lambat la nih. So p la nak bukak pintu. Bukak je pintu - tak de orang. Ceh! Masa bukak pintu tu ternampak la rumah 'jiran' ni meriah...tak tidur lagik gamaknya ngan anak2 bagai. Ok..ignore. Masuk tidur.

Esoknya still nampak lagi pintu rumah jiran tu terbukak. Ada member sorang ni mulut ringan siap pegi menyembang katanya ngan jiran tu. Ye la..meriah la katakan. Satu family nampak macam Arqam..berpurdah bagai. Hehehehehe...

Ok....lepas tu tak de benda sangat jadi pun. Setakat dengar bunyi2 halus tu..bio je sebab ai dah biasa. Masa nak check out keesokkannya. Tengok rumah jiran dah tertutup rapat - tak de orang. Eh masa bila pulak derang kuar kan? Ok ignore lagi.

Ni part best dan misteri, masa nak balik tu p tanya kat  orang yang jaga bangunan/rumah tamu kat situ pasal jiran meriah ai tu. Nak tau dia jawap apa?

"Rumah tu dah lama tak guna dik, paip/lantai/bumbung bocor...memang tak de orang masuk dan dibenarkan masuk,"

dah tu.....siapa yang ramai dalam rumah tu semalam n kelmarin?

JENG JENG JENG...............

ce klik sini



Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Thursday, October 10, 2013

:: Tak Tahu Nak Kata Apa "Thursday" ::





Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Wednesday, October 9, 2013

:: KureSya at Politeknik Seberang Perai ::



Last weekend, bertempat di Politeknik Seberang Perai. KureSya berkesempatan beraksi ye la dah lama tak 'turun padang' kali  ni memang turun padang sugguh la. Hehehehe..

Cuci mata dengan gambar kureSya dulu ek. Nanti later baru ada update penuh. Terlupa bawak memory card pulak.


Kbai!



Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Friday, October 4, 2013

:: Misteri - Lot Banglo Tinggal Di Zoo View Part 2 ::



halaman depan rumah tinggal 



tangga tepi rumah ni boleh membawa kita turun ke tingkat bawah rumah





keadaan bahagian bawah rumah


tangga dalam rumah untuk turun ke tingkat bawah



arrow merah tu menunjukkan bumbung rumah yang pernah terlibat dalam tanah runtuh


bilik berhadapan dengan ruang tamu atas


main room


dah tak boleh nak naik atas...






Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...