Saturday, August 31, 2013

:: Journey - Collecting 7-11 Hello Kitty Charms Part 4 ::



oh ya..yesterday my entry is regarding my 7-11 Hello Kitty charms so far. Thank you to one of my friend i managed to get more this morning! Yey!!!!!

Well this is the updated picture. The above picture is the one i have at the moment all 13 different charms... where's 7 more? (trying hard to get it now!!!)  

and the below picture is for sale and to be exchange with the one i didn't have. So far Zeera says that she wanted to buy the UMBRELLA charms..i considered it booked by Zeera ok!

So..that's all for now and for Apple Teoh who emailed me days back let us do some discussion =) tq!








Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Thursday, August 29, 2013

:: Journey - Collecting Hello Kitty Charm Part 3 ::



Hi there...
The journey in collection 7-11 Hello Kitty Charms almost end right now.

So far? Hurmm...it's kinda frustrating for me as i have 2-3-4 same charms! Thought of selling it out or exchange it with some other person that have extra charms that i didn't have.

Aaaaaaaaaaaa.....i guess i will never managed to get 20 different charms! T_T

Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu *sad*



p palang s : i have extra umbrella charms! Just got it yesterday! I want a train charmsssssssssssssss~



Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Monday, August 26, 2013

:: Blogger Meet Up - Kak Alona ::




Setelah sekian lama berkenalan...akhirnya kami berjumpa di walimatulUrus my sis in law.
Comel rupanya kak Alona ni..kecik je..heheheh tapi yg tak sangka suami kak Alona ni SASA n ala-ala fahrin ahmad gitu!! awwwwwwwwwwwwwwwwww~

sembang pun tak lama sebab keadaan agak busy. Tu la harus set up another date ngan kak Alona ni nanti - kali ni bawak kureSya! Hehehehehe

To Kak Alona,
Nice meeting you selepas sekian lama kita berkenalan.
Hopefully nanti kita akan berdeting lagi ek.....
nak jumpa anak2 akak yg hensem2 yg lawa2 tu...

dan terima kasih datang kenduri kami.

KLIK CINI untuk ke blog kak alona!






Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Wednesday, August 21, 2013

:: Kek Hello Kitty Pilot ::

When Mimi turns 1..







Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Tuesday, August 20, 2013

:: Resepi Baby - Cereal Lobak+Keledek & Kentang Mayonis ::

Resepi 1 - Cereal Lobak+Keledek

1 biji lobak merah &  ubi keledek merah sebab keledek merah manis
susu (susu ibu pun boleh susu formula or fresh milk pun boleh)
3 sudu besar cereal

Kukuskan lobak merah sampai lembik
Kisarkan/lenyek sehingga halus (tak halus sangat pun tak pe ikoot umur baby kita)
cereal mesti dicairkan dengan susu secara asing
kemudian masukkan cereal + susu kedalam kisaran lobak merah dan ubi keledek.

Gaulkan serata-ratanya
SIAP!


Resepi kedua -Kentang+Mayo



Bahan2 : Kentang (tak k isah berapa banyak, selalu ai buat untuk mimi pakai 2 bijik je)
              Mayonis

Cara buat dia sama macam kita buat mashed potato...rebus kentang...angkat..lenyek2 kentang pai hancur & campurkan dengan mayonis! Kalau nak lagik variety masukkan sayur macam bayam or lobak yg dah kita rebus jugak.....so siap dah la. Senang kan?


Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Monday, August 19, 2013

Segmen: Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com #2

Kembali menemui uols setelah sekian lama... Segmen: Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com #2... ^_^...

Seperti maklum, segmen ini dibuat bagi memudahkan saya a.k.a. Cik Puan Bubbly serta rakan2 lain untuk follow dan bloghopping semua blog peserta segmen ini. Dalam masa yang sama, nak bagi ruang buat kita semua untuk berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra giteww... he he he... 

Segmen: Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com bermula dari hari ini, 15/8/2013, jam 1.00 petang SEHINGGA 22/8/2013, jam 1.00 petang... Aci tak? *_^ ... Hopefully segmen ni dapat sambutan dari uols macam segmen2 yang lepas dan semua blogger dijemput join... Pada yang rajin datang, rajin komen, silent reader, stalkers, he he he...stalkers pun boleh, x ada masalah...masa serta peluang untuk anda menonjolkan diri...ekekekeke...

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. Follow blog Bubblynotes.Com
2. Buat entri bertajuk Segmen: Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com #2
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah ini, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Kemudian, pastekan ker ruangan HTML uols seperti di bawah ni...


4. Tinggalkan URL entry uols ke dalam ruangan komen entri ini. 

Pemilihan Pemenang:
1.   10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org)
2.   Pemenang akan diumumkan pada 25/8/2013.
2. URL Blog pemenang akan diletakkan di sidebar bubblynotes untuk tempoh sebulan bermula dari 25/8/2013 sehingga 25/9/2013.

So, kalau2 sudi tu, silalah support dan juga join... *_^... Selamat Bersegmen & Ber-Bloghopping!

Saturday, August 17, 2013

:: KureSya Accident! ::

Jangan terkejut!!!
KureSya tak accident pun.....just nak kenang balik memori yang tak disangka-sangka 17.8.2007
yang menyebabkan i dikejarkan ke ICU patah riuk sikit....sekian






Kuresya Once Upon A Time .... #throwback 17.8.2007



namun begitu jiwa ini tetap jiwa kelajuan...boleh?!

Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Friday, August 16, 2013

:: Hello Kitty Datang Rumah! ::

ok...tajuk tak de kena mengena dengan gambar di bawah....hehehehehe



#project1

#project2





Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Thursday, August 15, 2013

:: 15082013 ::





Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

:: Kelahiran Puteri IHS yang indah a throwback ::

#throwback

Jom kita ulang balik kisah setahun yang lepas...


Assalamualaikum dan salam sejahtera....ni baru ada kesempatan nak menulis terpaksa taip dengan cepat sekali takut baby mimi terbangun pulak dari tidurnya..heheh kalao ada typo tu pepaham laye..


Well kisahnya begini :

Due date dah tak berapa nak menjadi due date sebab dah terlajak...betul cakap doktor Liza..
"awak ni saya tengok mcm 15haribulan je nak bersalin nih". Impian nak bersalin sama tarikh ngan syima pun dah berkubur hehehehehe

13 Ogos 2012
rasa sakit...tapi macam tersekat sekat sakit tu kejap ada kejap tak de. Lepas subuh bergegas ke hospital ..sampai hospital, sonok je tgk org masuk check...terus tolak p labour room. impian mcm tu jugak tapi.....
"oh..just 1cm..i think you can go back first la puan"
T_T
so ai pun balik..tapi tak balik terus. ni gigih ni nak paksa bagi terbukak banyak ni p singgah chow kit..nak shopping konon...hahhahahaha. singgah kedai jamu beli set bersalin (jamu mak dara). Pegi cari kasut hubby..usha usha baju kurung cantik...jauh jugak ai berjalan...dah lepas pecah peluh..terus lagik jalan kaki...dengan harapan dalam hati..mintak2 mlm ni bersalin. Jawapan TIDAK!

14 Ogos 2012
Sakit nak bersalin...macam tak berapa pun..ada memang ada..tapi tak berapa nak kerap. shud be hari ni ada medical check up kat KK.. tapi mls nak pegi...biokan je sbb konfident konon nak bersalin dah nih. so makin petang makin sakit pulak rasanya tapi gigih menahan sakit. Incik Pink asyik call...tanya sakit tak? leh tahan ke? bla bla bla....tak nak bersalin siang...sbb bulan puasa n takoot nurse2 letih n tak nak layan ai yg banyak kerenah ni hahahhahaha.

Lepas berbuka....
Makan pun dah tak lalu...sakit makin kerap..mencocok cocok. xcident patah kaki tak sesakit nih. Ai ptah kaki ai leh tahan lagik..ni dah rasa macam nak terkeluar isi perut...jantung..hati...pankreas...otak...semua2 skali!!!
So...lepas siap2 dalam kul 2000 terus gerak p spital. Check punya seluk doktor cakap 3cm. HAH!!!!! ai da berjalan satu hari semalam baru 3??? jenuh jenuh!! apsal liat sangat tah!
Maka dengan itu i pun diwardedkan..masuk drip...n diikat ngan mesin ctg...

kene masuk drip n ikat ngan mesin CTG.
nak tau perasaan ai time tu? i kalao boleh nak terajang mesin ctg tu..i sangatla tak selesa berbaring terlentang. Misi dok ulang alik bolak balik cakap..."puan baring diam-diam"
woooo.....sakit yang amat cenggane nak baring tanpa bergerak2?!!! gila?!! ai ngan dok la mulut terkumat kamit dok zikir....istighfar...baca ayat Qusri..sakit memang tak kurang langsung..dah redha ngan sakit yang datang pun still tak kurang jugak sakit tu.

FYI...air ketuban ai tak pecah-pecah ok..dalam kul 11 macam tu la tak silap..dokto pun datang. Macam biasa la upacara seluk menyeluk. Doktor lelaki.. dua-dua doktor lelaki. Dua-dua testing2 seluk....walaweiiiiiiiiiiiii.. tak leh nak marah dah. lagipun seluk tak sakit pun. Yang sakit adalah sakit contraction yang datang menyerang 1-2 minit jaraknya.

Sakitnya bak ai kata awal entry yang sebelom ni la....patah kaki pun tak sakit macam nih (ai berani cakap sebab ai pernah patah kaki). ni kan ai dah jadik ally mcBeil..siap imagine stemroll datang gelek perut la...nak bunjee jump la..semua la...

ok sambung balik. I tengok la dokto tu pok pek pok pek ckp bahasa jargon doktor-doktor..i pun dah nak fokus tak fokus kat apa yang dokto cakap sebab sakit tu menyebabkan fokus semua lari! yang last i nampak dokto tu macam keluarkan Lidi satey..lepas tu dia buat apa tah kat bawah tu tah..lepas tu dia pun blah...

Lepas tu rasa macam nak tershishi sangat. I pun selamba tanggalkan belt ctg tu...turun dari katil..eh eh ehhhhhh.."apsal aku dah terkencing ni?? bocor ke???" - ni kata dalam hati la nih
tup tup misi muncul."ehhhhhhhh..puan nak pegi mana ni?"
"saya nak kencing..saya nak p toilet la.."
"kitaorg nak tolak puan pegi labour room ni"
"eh...saya nak bersalin dah ke?" - bodo punya soalan
"doktor dah pecahkan air ketuban puan"
"ehhhhhhhhhhh..apsal tak bagitau pun?? tak de tak de...bagi saya pegi toilet dulu...ni kain dah basah lencun..saya nak p tukar dulu" - sempat lagik khennnn???

Balik dari toilet ..dah tukar kain bagai..tak sempat make up je! hahahahhaha...derang terus suh dok atas katil yg nak tolak p labour room tu..ai ni dah la jenis redah je..tak bagi tau cenggane cara nak dok atas katil tu..katil tu dah la tinggi macam nak kene panjat. ai pun selamba kodok la..panjat katil tak kena gaya style...terus kena sound ngan nurse..ai pun jawap "la...awak tak cakap pun..nak naik katil ni kene bersopan santun berkepit2tan...mana la saya tau.."

Lepas tu...ai pun di tolak ke dalam labour room....

Sampai je kat labour room...
Alhamdulillah ai tenggok bidan yang bakal mengassist ai tu adalah baya-baya my mom..kira macam senoir la orang lama...forsure dia tau apa yang dia buat. LEGA!


Dia pun perkenalkan diri. Macam biasa...ikat ctg, ngan tekanan darah. Tapi sakit tu rasa macam makin teruk...tak lama lepas tu ada doktor masuk. Oh saya kenal doktor perempuan ini...doktor ni doktor pelatih. Yang bestnya dia tmacama tak tau nak tulis apa...siap tanya mak bidan.."nak tulis apa ye dalam report?"
TETTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT...


jam pun dah pukul 0000...tadi doktor check katanya belum full house kena tunggu lagik. Ai jujur ai cakap ai dah tak leh nak baring terlentang sebab terlampau sakit..ai dah pegang besi katil..kalao boleh bengkok memang dah bengkok..ai pegang tiang drip..ai dah mengiring ke kanan ke kiri...n kalao korang nak tau IF kita buat macam tu masa ?
CTG scan ngah berjalan..result memang TAK AKAN cantik...nampak macam jantung baby tak aktif...tapi maaf la last-last dari baring terlentang ..mengiring..ai terus duduk atas katil!! sebab nak carik port selesa untuk kurangkan sakit yang datang menyerang tu...

Doktor dok tegur..jangan banyak gerak..jangan banyak gerak...nak je ckp "how old are u? 19 ehh? u dun have kids kan? ko tau tak sakit contraction ni cenggane?????"
kalo leh loncat turun dari katil...semua barang dalam labour room tu dah kene trajang kot....SAKIT WEYHHHHHHHH SAKITTTTTTTTTTTTTTTTTT!!!


Nasib baik ada mak bidan yang ala mak-mak..ulang kali dia tenangkan..dia bagi nasihat. Katanya "memang sakit nak bersalin dik...tahan skit ye...."
Incik Pinky pun cakap ai tak pernah genggam tangan dia sekuat tu..dia rasa macam jantan yang genggam tangan dia...macam nak patah tulang jari2 dia ai genggam katanya la.


Mak bidan tu suh la sedut gas yang kelat2 manis...maafla GAS tu TIDAK membantu mengurangkan SAKIT...makin sakit adalah!!!

Dekat kul 0200 doktor datang check lagik...dia cakap "not yet"
Tapi bidan tu macam tak konfident...dia lak cek..terus dia jerit kat doktor.."ehhh doktor...ni dah nak bersalin nih!!!!" Lepas tu nampak la dia bawak mangkuk besi....tak tau la nak buat apa...

Rupanya....dia picit pundi shishi ai....dia secara manualnya mengeluarkan air shishi ai ok...tak de masuk2 tiub...FUH!!!!
Sambil dia nak siapkkan peralatan dia...dia cakap "adik...skang kalao rasa nak teran..teranlah..tadi cakap nak terberak kan? teran je"
"eh ...akak...saya ni dah nak  kuar anak dah ke?"
"teran je ..teran je..haaa..cara dia macam nih"

Dia pun..suh kangkang luas2....tangan pegang betis...dia cakap bila nak teran tarik nafas dalam dalammmmmmmmm...TAHAN! TERAN!!!! sambil kepala menunduk dagu kat dada..MATA BUKAK!!!!


Ai pun buatla dengan sokongan dan dorongan ngan guideline dari incik pinky...
Lupa nak citer sebelom tu...bidan ada offer kat incik pinky IF incik pinky nak sambut baby sendiri...sebab kalau nak dia kan ajarkan...Incik pink sengeh2 geleng kepala...(dia takoot darah!!)


Tapi ..masa kepala baby dah kuar skit..bidan panggel dia tengok..berani lak dia tengok..siap jerit teruja "honey..honey...rambut babny lebattttttttttttttttt!!!"
hadeyh la suamiku...haku ni ngah nak teran baby dia nak ajak sembang lak ye???
dalam 3 kali push..akhirnya baby mimi pun di lahirkan..Alhamdulillah..

haaa...lupa lagik nak citer. Masa ngan teran kali ke-dua tu..bidan ada tanya "adik...awak tak makan pedas ye?"incik pinky pun tolong jawapkan "dia tak makan pedas langsung..kenapa?"
"sayangnya kulit awak ni rapuh....saya terpaksa gunting sikit kalau tak koyak nanti"

OHHHH baru ku tahu...kalao tak makan pedas kulit bawah kita tu jadik rapuh tak liat...sob sob sob.. T_T


mesti banyak typo kan entry ni..ye la taip lau2 takoot baby mimi bangun lak nanti..hahahhahaa..
begitulah lebeh kurang cerita melahirkan baby mimi ku....

yang best...lepas dah lahir tu...masa bidan ngah jahit tuttttttt....ai tak rasa apa pun dah..mamai mamai rasa macam HIGH...nak tidur adalah...tup tup dah siap jahit..rasa sejuk dia tuang air kat situ..lepas tu derang datang suh bagi baby isap susu..lepas tu ai tak ingat apa dah...yang ai tau n ingat ai da kat dalam bilikawad...tu je...

sekian trimas...kalao ada benda tertinggal nanti la citer..tak pun korang tanya je soklan ye..trimas....



Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Monday, August 12, 2013

:: Malam Raya Di Hospital ::



Kenapa dekat hospital?
Mimi warded..
Why??

Masa on the way balik taping tu mimi demam lagi...hari tu dah hari ke 5 mimi demam...tapi suhu badan dia naik turun naik turun...
segala bunga raya putih..asam jawa..ais batu..ubat klinik (bukan satu tapi 3!)
semua tak berjaya kebahkan demam mimi.

so dalam perjalanan balik tu memang sentiasa check suhu badan dia..


eventually half way to Taiping....



hati dah tak berapa nak ngam sebab suhu badan mimi naik mendadak!!!!



dengan jalan jem lagik T_T

selang 30 minit suhu badan mimi makin naik! Terus rasa lagi tak best!! Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..ni tak sampai Taiping lagi ni ha!





sampai je Taiping...tak balik rumah. Terus je pegi hospital sebab Mimi dah mula nak menangis tak berhenti..


sampai je kat ER..nurse check berat. Check suhu. Kemudian masukkan ubat bontot (masuk lagik...hadoi naik kesian ngan Mimi!)

Lepas tu amik darah. Terus admit mimi dalam wad kanak-kanak...


Dalam wad mimi sangat behave kecuali time nurse datang nak bagi makan ubat..dia macam trauma pulak.
Tapi syukur Alhamdulillah....cepat je suhu turun & terus kebah demam anak mama...

trimas jugak kepada Dr Fabian n nurses yang sangat2 menjaga mimi lemaklum la tak banyak pesakit pun...


DR. FABIAN MATHEWS
    Chief Medical Services
Consultant Paediatrician


Inilah doktor yang menjaga mimi siang malam serta on call. Hehehehe......lemah lembut, sopan santun, tak lokek ilmu n goofy :P








































  Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Thursday, August 8, 2013

:: Eid Mubarak All! ::






Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Monday, August 5, 2013

:: Kecut perut ::



Demam mimi makin teruk...doakan mimi sehat ye...trimas!

Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

:: Wedding Prep : Ninie+Ash Door Gift & Invitation Card ::


Memandangkan wedding nini & ash makin dekat ni antara progressnya...hehehe








Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...