Friday, June 29, 2012

:: AUTOSHOW PENANG BIKE WEEK 2012 ::


sedikit rangkuman 
AUTOSHOW PENANG BIKE WEEK 2012







Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Wednesday, June 27, 2012

:: JDM itu Lazat ::



meriah tak donia k-car saye?
saya CINTA JDM!!! oh yeah!




Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Saturday, June 23, 2012

:: Mintak Tolong LIKE! ::

kawan-kawan nak mintak tolong like gambar saye ni ye...

memula like page nih :

https://www.facebook.com/ArieshaSSC

lepas tu like gambar saye lak ye :

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=434440769911636&set=a.421702511185462.93142.198287513526964&type=3

trimas so much!!

__________________________________________________________________________________


tolong like ni jugak :

(1) Like page nih :https://www.facebook.com/WMZMN



(2) like gambar nih :

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=384326604964329&set=vxywtia.1340242435.1340242436.384322694964720&type=1&ref=notif&notif_t=photo_tag&theater

trimas so much!!

Friday, June 22, 2012

:: Cerita Seram Kerry ::

cerita ini di cedok/dikongsi dari my fren kerry...selamat membaca!

Assalamualaikum.

HI! now I'm in Labuan. teman hubby tercinta lawan kayak =P.  hari ini dh menang 1 pingat.hopefully besok menang lagi.hihih

ok nk cerita ni.cerita hantu =P.dh lama simpan nak share kat blog tp asik lupa ja hahaha.bende lain yg tah pape sebok diupdatenye :p

ekceli bulan lepas saye pegi ke sabah jugak.tp pegi dgn family members belah mak.hihih.sume org bawak family masing2 tp saye sorang2 haha.sbb mak n mir back out very the last minit. yg mir ade kursus, yg mak plak aaaah malas nak cerita huhu.

so nk dijadikan cerita, kitaorg sewa homestay area putatan. saye tido dgn adik sepupu kheda n nadira dalam bilik yg ade 2 single beds. malam nk tido tu tak rase ape2.tetibe termimpi tak best plak. ape saye mimpi?jengjengjeng

saye mimpi ada budak marah kami tido dalam bilik tu.die marah sgt.die duduk dpn pintu tak kasi masuk.ade 3 'org'.dlm mimpi tu saye n adik2 sepupu baru nk masuk blk, tetibe ade mane tah dtg lg 3 org,2 org dewasa sorang kanak2.yg kecik tu tak kasi masuk.muka garang gila kot.lg 2 org dewasa tu muka di tutupi oleh rambut ala2 hantu ju on cume depa diri tegak bukan merangkak mcm antu juon huhu

tp saye nak masuk gak, n dak kecik tu marah gila.patu saye terjaga tau, terjaga dgn 1 perasaan yg takot sangat! siyes saye takot sgt.bila takot saye tak berani bukak mata, dgn mata yg tertutup saye meraba2 mencari nadira sbb die tido tgh2 antara saye n kheda,tp tak jumpa.patu terus saye peluk kheda kuat2, dlm mase yg same macam ade budak melompat2 atas katil.boleh rase katil tu bergegar ok!! siyes takot gile saye pelok kheda kuat2.tetibe dgn 1 suara ckp "kenapa, takot ke?"..siot btul.saye ingtkan kheda tu yg tny.so saye senyap n bace doa ape yg ingt sambil tetido.

besok pagi bangun subuh, dlm keadaaan mamai saye minta kheda bacekan yasin.kebetulan mase tu saye 'cuti solat' kann.n tny kheda die rase tak gegaran tu.die ckp die tak rase ape2 n elok je tido nyenyak.so i was,OK FINE KAU KACAU AKU SORANG JE. 

2nd night,saye tukar blk tido bawah.hiih.kebetulan makcik saye yg sewa blk bawah tak jd dok situ..patu makcik lg sorang yg duduk serumah dgn saye,kipas blk die rosak.tp die takot nk tido blk yg saye duduk tu.so die tido kat ruang tamu.patu mlm tu die kat die dgr mcm2 bunyi kat blk yg saye tido mase mlm pertama tu.huhuh.sampai makcik n suami die tak boleh tido.huhu.

malam ke tiga plak, pakcik lagi sorang masuk blk tu n  minta izin.patu adik sepupu yg lelaki tolong azankan. alhamdulillah dah takde gangguan lepas tu.





Thursday, June 21, 2012

:: Sayakah Follower Bertuah itu? ::

Hi all,

Owner blog : http://broochwholesaler.blogspot.com mencari follower bertuah ayam nampak di kakimu...hehehehhe

Hadiahnya adalah 1 unit Korean Made 3-Way Foldable Bag from The Code Trading untuk 2 follower bertuah!

Copy gambar di atas dan letakkan dalam entry anda



Color available ialah Hot Pink & Blue

Cara untuk join:
1. Follow blog Brooch Wholesaler 
2. Buat entry Sayakah Follower Bertuah itu?
3. Copy gambar yang first 
4. Tag 3 rakan anda (dan mereka adalah...... syima, kerry, rynn & semua my blogger fren yg nak masuk acara ini...dipersilakan)
5. Tinggalkan link korang pada ruangan komen supaya senang dijejak

Senang kan? Jom Follow n Menang! 
*sila tinggalkan id follower anda supaya senang di trace.we found that ada yg join tp tak follow. so penyertaan itu tidak dikira yer!*

Sebab ada yang tanya bila tarikh tutup, so we've decided that the closing date is as below:  
Tarikh tutup: 30 Jun 2012 @ 11:59pm 
telah dilanjutkan kepada 20 JULAI 2012



Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Wednesday, June 20, 2012

:: Free hand bouquet crystal by Shajaratul Design ::



Websitenya : http://www.shajaratul.com
Facebook nya : 
http://www.facebook.com/ShajaratulDesign





Kisah cerita Free HB nya?

SD  nak bagi bunga tangan kristal (colourful colour worth Rm 180 each) kat 2 orang yang bertuah secara PERCUMA!

Lucky Lucky dapat FREE HB!!!

Saje je masuk…manala tau rejeki..hahah gatai kan?

Syarat-syarat yang dikenakan:

1. Kena la LIKE page 
SHAJARATUL DESIGN ni dulu..hehe
2. Jadikan salah satu gambar bunga kristal yang ada sebagai profile picture kat Facebook masing-masing sehingga 30 June 2012.

Gambar boleh amek kat album ni: KLIK SINI



3. Then, sharekan post ni kat wall or blog kalau ada.

4. Lepas dah singgah page Shaja tu, kenalah komen sket. 
5. Cabutan bertuah adalah ikut no. komen dan akan diumumkan pemenangnya by end of June 2012.

6. GOOD LUCK!!!!

If sesape yang nak contact dia, boleh la roger-roger..

SHAJARATUL DUR ISMAIL 

Shajaratul Design(hantaran & bunga pahar)
No 148-1,
Jalan PUJ 3/2

Shajaratul Collection (Bahan kraf & cenderahati)
Taman Puncak Jalil
Selangor
43300
Malaysia

Description: Telephone:
603 89401187
Description: Mobile Phone Number:
Telephone: +6013 3405321











sebelom menutup kata...meh kita cuci mata!













Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Tuesday, June 19, 2012

:: Review : Pure Seed Dot Com


ai baru berkenalan je ngan online flower boutique nih.
Memang marbeles.
Harga sangat berpatutan!
Servis TIP TOP!!!!!
semua arrangement bunga SANGAT CANTIK ok!!!
(dari bouquet biasa sampailah flower basket bla bla bla semua cantik!)

Semalam b'day my hubby, ai decide untuk bagi dia bunga+coklat+teddy
with less than RM150 i got it all. (dah la bunga gemok2 montok2)
Thanks again pure seed team!
You gals did your job really well!

ai place my order pagi kul 9am gitu dan the delivery made few hours later to my hubby (tak tunggu sampai lewat petang pun) - sangat best ok!
derang even ada delivery on weekend & public holiday [[semuanya bisa di atur!!]]

kalao rasa sesapa nak kirim2 bunga ke hadiah untuk new born ke..bakul buah ke.. pureseed.com mmg highly recomended!


yang penting dia keep on tersengeh2...n say thanks..n senyum2 itu tandanya dia sangat suka!

..and again, my dear hubbyBi Incik Pinky....happy birthday, semoga Allah panjang umur D, panjangkan jodoh kita, murahkan rezeki D dan semoga D sentiasa diberkati dan dalam lindungan Allah hendaknya..amin~

Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Monday, June 18, 2012

:: 18 June 2012 ::




Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Sunday, June 17, 2012

:: Anak Mama Buat Apa tu? ::



Cenggini agaknya dia dalam perut mama dia kan? hehehehehheeh~

Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Saturday, June 16, 2012

:: SHAH ALAM BN YOUTH AUTOSHOW 16 June 2012 ::

TARIKH: 16hb Jun 2012
HARI: Sabtu Petang
TEMPAT: Wisma Risda, Seksen 9 Shah Alam. (Berhampiran Hotel Concorde & Bersebelahan dengan Shell)
AUTOSHOW: 12.pm ~ 09.pm
AUDIO SHOW: 06.pm ~ 12.am
PENDAFTARAN: RM50 + T-Shirt + Sijil + Free Gift.
Contact: 017-6549244 Rizal KW

KATEGORI: MASA REGISTER: 12.pm TO 03.pm
1.) PERODUA MODIFIED
2.) MIRA LOOKS
3.) PROTON MODIFIED
4.) V.I.P STYLE
5.) OPEN / EXTREME

KATEGORI: MASA REGISTER: 06.pm TO 09.pm
6.) AUDIO 2 WOOFER (SPL)
7.) AUDIO 4 WOOFER (SPL)

HADIAH:
No1-> RM450 + TROFI + HAMPER
No2-> RM300 + TROFI + HAMPER
No3-> RM150 + TROFI + HAMPER
No4-> RM50 + TROFI
No5-> RM50 + TROFI
SAGUHATI..

PILIHAN KHAS JURI:
01.) PERODUA STANDARD (1 Trofi)
02.) PROTON STANDARD “
03.) OPEN STANDARD “
04.) OLDSKOOL “
05.) GT LOOKS “
06.) BODY KIT “
07.) DISPLAY “
08.) CAR LIGHTING “
09.) GROUP SUPPORT kelab paling banyak masuk (1 Trofi)
10.) CAR CLUB GAHTERING 5 kelab gathering teramai (5 Trofi)

-> Player boleh Register lebih dari 1 kategori...
-> Lewat Register pemenang akan jatuh Rengking, kalu jatuh Rengking jangan salahkan penganjur...

AKTIVITI:
1.) AUTOSHOW KERETA
2.) DEMO AUDIO LIGHTING
3.) DEMO AIRBRUSH DARI VATOS AIRBRUSH STUDIO
4.) DEMO SPLIT FIRE (08.pm TO 10.pm)
5.) PERHIMPUNAN KELAB KERETA
6.) PERHIMPUNAN KELAB MOTOR
7.) 9.pm PERASMIAN, PENUTUP & HADIAH UNTUK KATEGORI
AUTOSHOW
8.) 12.am HADIAH UNTUK KATEGORI AUDIO SHOW



Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Friday, June 15, 2012

:: Mandi Wiladah ::

Apakah maksud mandi Wiladah?

Perlukah seorang wanita yang melahirkan anak mandi hadas selepas dia melahirkan anak atau pun boleh dia mandi hadas sekali sahaja iaitu selepas dia suci daripada nifas?

Jawapan :

Wiladah ialah darah yang keluar mengiringi bayi dari kandungan ibunya. Mandi wiladah ialah mandi kerana bersalin dan ia wajib kepada setiap wanita yang bersalin. Dan diwajibkan juga mandi hadas sekali lagi setelah kering darah nifas.

_________________________________________________________________



Mandi kerana wiladah dan nifas adalah dua perkara yang berbeza.
1) Mandi wiladah ialah mandi selepas melahirkan anak samaada keluar darah atau pun tidak.
2) Mandi nifas adalah mandi wajib setelah darah nifas kering (habis) tempohnya paling sedikit ialah satu lahzah (setitik) dan paling maksima ialah 60 hari.

Kedua-duanya adalah antara sebab-sebab yang mewajibkan seseorang itu mandi wajib iaitu mengangkat hadas besar.
Hukum bagi seseorang wanita itu tidak mandi wiladah adalah berdosa sekiranya ia mengetahui dan tidak berdosa jika sebaliknya.
Niat mandi wiladah : " Sahaja aku mandi wajib wiladah kerana Allah Taala".


_________________________________________________________________



Kesimpulannya wanita yang melahirkan ada 3 keadaan:

1) Jika ia melahirkan tanpa diiringi nifas, maka wajib dia mandi wiladah semata-mata, dan wajib ia menunaikan solat selepas itu, walaupun masih dalam pantang. 
2) Jika ia melahirkan dengan diiringi nifas serta merta, maka wajib baginya mandi nifas semata-mata setelah kering darah nifas dan wajiblah ia mendirikan solat selepas itu.
3) Jika ia melahirkan, pada mulanya tanpa diiringi nifas, maka wajib ia mandi wiladah dan mendirikan solat. Kemudian jika ia didatangi pula dengan nifas, maka dia hendaklah berhenti solat dan wajib ia mandi nifas apabila kering darah nifas. kemudian wajiblah ia solat.


Wallahu A'lam.
_________________________________________________________________

WILADAH DAN NIFAS

Soalan; ustaz, saya ada beberapa pertanyaan yang memerlukan penjelasan.

1- Boleh tak ustaz jelaskan dengan terperinci perbezaan di antara darah wiladah dan darah nifas. Bagaimana pula jika seseorang itu melahirkan anak, dan semasa proses melahirkan anak, tidak ada darah yang keluar, 20 minit kemudian baru darah keluar. Adakah itu nifas atau wiladah.

2-Apakah hukum terhadap wanita hamil yang menanti saat kelahiran, keluar tanda lendir bercampur sedikit darah, ketika itu dia puasa, adakah batal puasanya? Adakah dia perlu solat? Sedangkan dia belum melahirkan anak lagi. Sekian, terima kasih.

Jawapan;

Darah yang keluar dari kemaluan wanita selepas melahirkan anak adalah darah nifas. Perkara ini telah disepakati oleh sekelian ulamak. Oleh itu, merujuk kepada soalan di atas; darah yang keluar setelah 20 minit kelahiran, tidak syak lagi darah itu adalah darah nifas.

Adapun darah yang keluar bersama dengan bayi (yakni semasa proses melahirkan anak), statusnya menjadi khilaf ulamak;
1. Menurut mazhab Syafi’ie; ia bukan darah nifas, akan tetapi darah penyakit. Mazhab Syafi’ie meletakkan syarat bagi darah nifas; hendaklah darah itu keluar selepas kosong rahim sepenuhnya dari bayi (yakni bayi telah keluar sepenuhnya dari rahim). Jika sebahagian sahaja badan bayi yang telah keluar dan masih tinggal sebahagian lagi yang belum keluar walaupun sedikit, maka darah yang keluar belum lagi dianggap darah nifas.
2. Adapun bagi mazhab yang lain (Maliki dan Hanbali); ia telah dikira sebagai darah nifas, yakni bagi mereka apabila berlaku proses kelahiran, maka darah yang keluar telah dikira darah nifas sekalipun bayi belum sempurna keluar.

Mengenai darah yang keluar ketika saat-saat menanti kelahiran, ini juga menjadi khilaf di kalangan ulamak;
1. Menurut mazhab Syafi’ie; ia belum dikira sebagai darah nifas, akan tetapi dikira darah istihadhah (penyakit).[1] Oleh itu, wanita yang mengalaminya, puasanya masih sah (tidak batal) dan kewajipan solat juga tidak gugur darinya dengan dilakukan mengikut kemampuannya.
2. Menurut mazhab Imam Ahmad; darah yang keluar dua hari atau tiga hari sebelum melahirkan anak yang disertai dengan rasa sakit adalah dikira darah nifas (yakni statusnya sama seperti darah yang keluar selepas bersalin). Maka mengikut mazhab Imam Ahmad ini; wanita yang terbabit batal puasanya dan gugur kewajipan solat darinya kerana wanita yang didatangi nifas tidak sah puasa dan solatnya.
3. Menurut mazhab Imam Malik; darah yang keluar sebelum bersalin, ia bukan darah nifas tetapi darah haid. Berdasarkan pandangan mazhab Imam Malik ini, wanita yang terbabit batal puasanya dan gugur kewajipan solat darinya bukan kerana nifas tetapi kerana haid.

Wallahu a’lam.

Rujukan;

1. Al-Wajiz Fi al-Fiqh al-Isami, Dr. Wahbah az-Zuhaili, 1/125.
2. Fiqh al-‘Ibadat, Syeikh Hasan Ayyub, hlm. 78.

Nota Kaki;

[1] Atau boleh juga dianggap darah haid jika ada tanda-tandanya. Menurut mazhab Syafi’ie dan Malik; wanita mengandung ada kemungkinan didatangi haid. Namun jumhur ulamak berpendapat; wanita mengandung tidak akan kedatangan haid dan darah yang keluar darinya secara mutlaknya adalah darah penyakit. 

Rujukan saye : KLIK SINI

Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Thursday, June 14, 2012

:: Rangkuman Autoshow Ekspo Belia Best Seberang Jaya ::






how low can u go?!














ce tgk bebetul ada apa dalam kereta dia?



AKUARIUM!!!!!!

 
atok pun still xtif autoshow ok...respect!




ini kereta atok!












kureSya in action






trimas abang khairul n tuan haji syukri n team!



last but not least....tahniah KureSya...alhamdulillah rezeki baby...~





more pictures n stories??? KLIK SINI!









Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...