Monday, April 30, 2012

:: BabyMooners::

off to:


hush..hush......




Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Friday, April 27, 2012

:: Jangan Ada Iri Hati....::

Jangan la kita iri hati dan berdengki2 sesama orang lain..manala tau tetibe Allah matikan kita...~ [Ya Allah..lindungilah aku dan keluargaku serta saudaramaraku dan semua yang aku sayang dari perasaan yang tidak elok dan lindungilah kami semua dari mereka2 yang berhati dengki...amin]










Doa Supaya Orang Zalim Bergaduh Sesama Sendiri : 

terdapat satu doa untuk memohon agar Allah SWT mengkucar-kacirkan pakatan mereka (agar para kroni bergaduh sesama sendiri), dan akhirnya kita terselamat daripada kezaliman mereka, insyaAllah.


Kaedah Amalan:

Baca doa di atas 7x selepas solat Subuh dan 7x selepas solat Maghrib.




Doa Mengelak Rancangan Jahat Musuh :


Dan orang-orang (Yahudi yang kafir) itupun merancangkan tipu daya (hendak membunuh Nabi Isa), dan Allah pula membalas tipu daya (mereka); dan (ingatlah), Allah sebijak-bijak yang membalas (dan menggagalkan segala jenis) tipu daya. 
Kaedah Amalan:


1. Untuk keadaan biasa (aman)

Baca 33x waktu pagi dan 33x waktu petang.  Maksud pagi ialah waktu selepas solat Subuh sehingga masuk zohor.  Maksud petang ialah selepas Asar sehingga tengah malam.

2.  Jika keadaan kritikal (Kita tahu ada orang dengki dan sedang merancang sesuatu)

Baca 313x waktu pagi dan 313x waktu petang.

Semoga Allah SWT menyelamatkan kita dan menggagalkan rancangan jahat musuh, Amin.

Wallahua'lam.


Sumber : amalan doa mustajab

p/s: Setiap yang berlaku ada hikmahnya dan berdoalah kerana doa itu adalah senjata org2 Islam.


..dan untuk org yg suka mendengki/iri hati dsb kat aku n the closest to my heart : " aku respek ko sebab ko pakai tudung n mungkin ko tak pernah tinggal solat tapi tu bukan alasan untuk ko bermulut jahat seperti jahil.that just defeats the purpose on why u covered ya head to begin with.."

hubby seorang kawan ada berkata : hubungan dia dengan Allah mungkin baik...tapi kenapa hubungan dia dengan manusia TIDAK? 



trimas & assalamualaikum~


Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Wednesday, April 25, 2012

:: Assalamualaikum semua!! ::



saye dah semakin membesar dalam tummy mama saye!!!


*wink*wink*




Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Friday, April 20, 2012

:: Doa untuk anak masih di dalam kandungan ::

1) Bismillahhir rahmaanir rahiim
Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
In the name of Allah the Most Gracious, Most Merciful

2) Alhamdu lillahi rabbil’aalamiin
Segala puji bagi Allah Tuhan seru sekalian alam
Praise be to Allah Lord of the universe


3) Allahumma shalli alaa sayyidinaa Muhammad
Ya Allah tambahkanlah kesejahteraan kepada penghulu kami Nabi Muhammad SAW
Oh God add to the welfare of our preacher Prophet Muhammad

4) Thibbil quluubi wadawaaihaa
Sebagai pengobat dan penawar hatiku
As a healer and my heart bidders

5) Wa’aafiyatil abdaani wa syifaa ihaa
Penyehat dan penyegar badanku
Healthing and refreshing my body

6) Wanuuril abshaari wa dhiyaa ihaa
Sebagai sinar dan cahaya pendangan mata
As light and light see eyes

7) Waquutil arwaahi waqidza ihaa
Sebagai penguat dan santapan rohani
As the amplifier and spiritual nourishment


8 ) Wa’alaa aalihi washahbihi wabarik wa sallim
Dan kepada keluarganya dan para sahbatnya berikanlah keberkahan dan keselamatan
And to his family and give his blessing sahbatnya and safety

9) Allahummahfazh waladaha maa daama fii bathnihaa
Ya Allah semoga Engkau lindungi bayi ini selama ada dalam kandungan ibunya
O Allah may protect you as long as there is a baby in his mother's womb

10) Washafihii ma’a ummihi antsysyaafii laa syifaa illaa syifaa uka syifaa an laa yuqoodiru saqoman
Dan semoga Engkau memberikan kepada bayi dan ibunya Allah yang memberi kesehatan. Tidak ada kesehatan selain kesehatan Allah, kesehatan yang tidak diakhiri dengan penyakit lain
And may You give to the baby and the mother of God that gives health. No health but the health of God, health does not end with other diseases

11) Allahumma shawwirhu fii bathnihaa shuurotanhasanatan
Ya Allah semoga Engkau ciptakan bayi ini dalam kandungan ibunya dengan rupa yang bagus
Oh God I hope you created this baby in the womb of his mother with a good way


12) Watsabbit qolbahu iimaanan bika wabiraa suulika
Dan semoga Engkau tanamkan hatinya bayi ini iman kepadaMu ya Allah dan kepada Rasul Mu
And hopefully you embed this baby her faith in You, O God and the Prophet

13) Allahumma akhrijhu min bathni ummihi waqta walaada tihaa sahlan wasaliman
Ya Allah semoga Engkau mengeluarkan bayi ini dari dalam kandungan ibunya pada waktu yang telah ditetapkan dalam keadaan yang sehat dan selamat
Oh God I hope you took this baby in the womb of his mother at a predetermined time in a state of healthy and safe

14) Allahummaj’alhu shahiihan kaamilan wa’aaqilan haa dziqaan wa’aaliman aamilan
Ya Allah semoga Engkau jadikan bayi ini sehat, sempurna, berakal cerdas dan mengerti dalam urusan agama
O Allah, I hope you make this baby healthy, perfect, intelligent and rational understanding in matters of religion

15) Allahumma’alhu thawwil umrahu washahhih jasadahu wahassin khuluqohu wafashshih lisaanaahu
Ya Allah semoga Engkau memberikan kepada bayi ini umur yang panjang, sehat jasmani dan rohani, bagus budi perangainya, fasih lisannya
Oh God I hope you give this baby a long life, physical and spiritual health, good temper of mind, fluent oral

16) Wa ahsin shautahu li qiira atil hadiitsi wal qur’aan
Serta bagus suaranya untuk membaca hadis dan Al Quran
Good and his voice to read the hadith and the Qur'an


17) Warfa ‘darojatuhu
Dan tinggikanlah derajatnya

18) Wawasi’rizqahu
Dan luaskan rizkinya

19) Wajalhu insaanan kaamilan saaliman fiddunya wal aakhirah
Dan jadikanlah bagi manusia yang sempurna selamat di dunia dan akhirat
And make for the perfect human being survive in the world and the hereafter


20) Bibirakati sayyidina Muhammaddin shallallaahu’alaihi wassallam wal hamdu lillahi rabiil’aalamiina
Dengan berkahnya Nabi besar Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan seru sekalian alam
With the blessing of the Prophet Muhammad SAW and all praise be to Allah Lord of the universe

Aaamin, aamin aamin yaa robbal aalamin..................
Kabulkanlah doa kami, kabulkanlah doa kami, kabulkanlah doa kami ya Allah seru sekalian alam



Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Tuesday, April 17, 2012

:: Anda Yang Mana?? ::

1. Taichi
Asyik passing kerja kepada orang lain. Konsepnya menepis segala kerja yang datang kepada orang lain. Asal ada unsur-unsur sales, terus forwardkan email ke ketua Sales and Marketing, ada cerita pasal pekerja je… terus passing memo tu kepada HR department…etc.

 
2. Boxing
Single tasking (ada ke phrase ni?). Mana pernah peninju berlawan pakai kaki, siku, lutut, kepala. Mereka cuma reti genggam tangan dan tumbuk lawan. Pekerja-pekerja sebegini selalunya akan jadi kucing hilang anak bila dapat bebanan kerja lebih sikit. Kalau minta tolong print document sambil jawap telefon pun dia akan melatah.

 
3. Silat Pulut

Before start any works, dia punya bunga-bunga punyalah lama. Macam-macam gaya , macam-macam persediaan. Nampak cantik tapi buahnya takde. Kalau nak showcase boleh lah.
 
4. Samurai dan Cowboy

Apa persamaan samurai dan cowboy? Kedua-duanya pandai main senjata… actually both terlalu bergantung kepada senjata. Golongan pekerja sebeginilah yang akan mati kutu kalau equipment rosak atau internet line down. Mereka terlalu mengharapkan machine to do their works.

 
5. Kungfu Bruce Lee

Hampir sama seperti silat pulut, cuma kalau kita familiar dengan filem-filem Bruce Lee, before and after dia menyerang lawan mulut dia tak reti duduk diam. Wataaa…! Wachaaaa….! Dan macam-macam bunyi lagi. Ramai juga pekerja yang macam ni, sebelum start satu-satu projek dia punya sembang melangit… dah siap project pun dia still let everybody knows dia punya contribution.

 
6. Ninja
Betul-betul berlawanan dengan Kungfu Bruce Lee, pekerja-pekerja bersifat ninja ni low profile. Kadang-kadang tu terlalu low profile sehingga kita nak cari dia pun susah. 9 pagi still breakfast, datang kejap lepas tu… then …Zasss.. ilang pergi lunch. Datang semula office, pastu dah menyelinap pergi minum petang… arrange meeting kat luar, terus balik rumah. Senang cerita, kaki ngular.

 
7. Rambo
Berlagak hero. Semua benda dia nak buat. Kononnya dunia ni berputar disekeliling dia sahaja. Kalau berjaya takpe juga, kadang-kadang tu berlagak hero… tapi bila last minutes, kelam kabut minta pertolongan kawan-kawan.

 
8. Kungfu Jackie Chan

Setiap filem Jackie Chan akan ada satu persamaan. Tak kira macam-mana jalan cerita, di mana kejadian tu, siapa pelakonnya… scene gaduh mesti tak serious. Mesti banyak adegan-adegan lucu yang diselitkan. Ramai juga pekerja yang bersifat sebegini. Kononnya taknak tension, so semua pekerjaan tak ambil serious.
 
9. Street Fighter

Ini pekerja yang tidak tahu ikut procedure. Maybe kerja akan beres, semua setel, tapi bila suruh prepare handover document contohnya, dia akan pening kepala. Suruh submit borang claim, hantar progress report, follow SOP, ikut method statement…etc, semuanya dia tak suka buat. Dia nak buat kerja mengikut cara dia sahaja.

 
10. WWE Wrestling

Bukan wrestling yang dipertandingkan di
Sukan Olimpik tapi referring to wrestling yang diletakkan di bawah Entertaiment TV Guide, bukan kategori Sport. Pekerja yang ada sifat WWE Wrestling ni kita tengok mereka memang rajin kerja. Datang awal, balik tengah malam, kerja bertimbun atas meja, nampak macam busy gila. Tapi… as we all know, semuanya lakonan semata-mata.

 




Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Thursday, April 12, 2012

:: Breast Pump - Philips AVENT Manual Breast Pump Kit ::







nak BELI or TAK BELI??? any pendapat from mommies yg pakai breast pump manual?
Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Tuesday, April 10, 2012

:: Resepi - Jem Nenas ::

Bahan-bahan ( 700-800 gram )

  • 3 biji nenas saiz besar
  • 4 cawan gula pasir (gulanya boleh dikurangkan)
  • 1/2 sudu serbuk kulit kayu manis (kalau x de letak jer kayu manis 1 btg)
  • beberapa titis pewarna kuning/oren (suke hati nak warna apa..kalao nak letak kaler pink pun ok...hehehehhe)
  • 1 sudu besar tepung gandum/jagung
  • secubit garam

Cara-cara

  • parut halus nenas dan tapis buang airnya
  • masukkan dlm kuali bersama bahan lain kecuali tepung
  • masak hingga kering dan berkilat..baru taburkan tepung...kacau sebati hingga betul2 kering
  • sejukkan dulu baru simpan dlm bekas bertudung dan simpan dlm peti sejuk utk jangka hayat yg lama... boleh la nak buat tat ke apa2 kuih yg berkaitan..


Saje je bagi resepi nih..mana tau nak buat door gift [mcm kat entry nih] ke nak buat tat nenas ke kan? hehehehe~

Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Monday, April 9, 2012

:: Rumah Untuk Di JUAL! ::


kalau ada pihak/orang nak jual rumah cenggini..korang berani nak beli?




Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Friday, April 6, 2012

:: TM Career & Education Fair 2012 ::





Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Tuesday, April 3, 2012

:: Assalamualaikum Zahra!!! ::


[ Lena tido dengan bantal Angry Bird jahitan my bro!]


Assalamualaikum my Zahra!!!
Welcome to the family!!

D.O.B - 1st April 2012
time - 0531
Weight - 3.1kg




Ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee~








Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Monday, April 2, 2012

:: Mengidam .... ::

Ye..ai memang ngah ngidam..ngidam apa??? Sila tgk gambarajah di bawah :

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v






Oh YEAH!!! Mengidam nak main otoshow semula...!!! 
lama sudah tinggal….ai mesti masuk 1 autoshow at least before bersalin…tak dulik!! 
Tak dulik!! Panas pun panas la!!!!!!!!










Antara yang menarik tahun 2012 ..trimas to abang khairul gila Modified…!


  • 31/3/2012 - Car Autoshow in Karnival AJCC Street Mall, Bandar Puncak Alam, Selangor (ctc : Andrew - 016-3935999)
  • 31/3/2012 - Giant Autoshow Carnival Bandar Kinrara (ctc : Edwin 016-212 9831 Helmi 017-221 0188)
  • 1/4/2012 - PROGRAM AUTOSHOW KBS MDC (M.A.S.S Lauching) PUTRAJAYA 2012, Tempat: KBS DRIFT TRACK 2,PRESINT 4 (ctc: HANIFF : 0103677363)
  • 1/4/2012 – University Pendidikan Sultan Idris Autoshow , Tg. Malim Perak
  • 7/4/2012 - Tesco Stargate Alor Setar
  • 8/4/2012 - AUTOSHOW @ TMN SCIENTEX KULAI,JB
  • 8/4/2012 - Autoshow UNIKL Kulim (ctc : khairul 0195712256)
  • 14&15/4/2012 - Hatten Wheelz Autoshow 2012 , Tempat : DATARAN PAHLAWAN & HATTEN SQUARE Melaka (ctct : JIMMY 0176180001)
  • 22/4/2012 - Mean Machines Malacca 2012
  • 28/4/2012 - Autoshow Dataran Shah Bandar Terengganu
  • 29/4/2012 - Batu Kawan autoshow dan sprint test
  • Apr – Autoshow Umno Juara Rakyat Adun Terong , Perak ( date TBD )
  • Apr – Autoshow Esso Family Day Prai Penang ( date TBD )
  • Apr - Autoshow Esso Family Day RnR Juru Penang ( date TBD )
  • May – Autoshow Hari Buruh Auto City Prai Penang
  • 6/5/2012- sprint test , drift and Autoshow Batu kawan
  • June – Autoshow Ekspo Usahawan Bumiputera , Seberang Jaya Penang
  • June – Autoshow Ekspo Usahawan Jawi , SPS Penang
  • June – Autoshow C Mart Arau Perlis
  • Aug – Kulim Landmark Central Autoshow , Kedah
  • 16/9/2012Malaysia Day Autoshow Auto City Prai Penang
  • Sept – Drift / Sprint Test Batu Kawan Penang
  • Oct – Autoshow Ekspo Usahawan Muda Bandar Perda Penang
  • Nov – Autoshow Tesco Seberang Jaya Penang
  • Nov – Autoshow Village Mall Sg Petani
  • Dec – Autoshow Parit Buntar Perak

Hello Kitty  Wink Peace - Hellokitty

Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...